Wielozadaniowy kuter klasy DARK

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Darek05

O:Wielozadaniowy kuter klasy DARK

Post autor: Darek05 »

Cześć
Przepraszam że tak długo nie odpisywałem, odnośnie regulatora, zbudowany jest na podstawie projektu z tej strony: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=5628&start=0 , a od niedawna można nabyć kompletny zestaw do samo złożenia na AVT, tranzystory sterujące silnikiem są to 2x IRF4905 i 2x IRL2203N, dla zainteresowanych jest do ściągnięcia dokumentacja regielka tutaj: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=5628&postdays=0&postorder=asc&start=36,
Grzanie się regla prawdopodobnie spowodowane jest złym doborem silnik regulator, ponieważ mój regielek ciągnie 2 sześćsetki, autor zaleca 1x max klasy 550.
Model przeszedł test kolejnego pływania już z pakietem Li-pol 5000mAh, i muszę zaznaczyć że miałem obawy czy czasem nie sfajczę wszystkiego, na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, tzn. nie do końca !, tym razem puściło klejenie zębatki w jednej z przekładni – już naprawione.
Znowu nie mam filmu aby pokazać , ale teraz model szedł jak „przecinak” , trwało to kilka chwil ale widok był zachwycający, nareszcie to czego oczekiwałem.
Dodałem kolejny detal – maszt radarowy, jest przyklejony do wieżyczki dowodzenia i razem z nią jest demontowany, aktualnie w budowie jest radar, to będzie ostatni element który robię ruchomy, do tego celu wykorzystałem silniczek z wibratora komórki. Silniczek został poddany drobnej modyfikacji tzn. zdemontowałem ciężarek który był zaciśnięty na ośce silniczka i wkleiłem go w cylinderek wytoczony z pleksi, na ośce został wklejony krążek.
Całość ma posłużyć usztywnieniu konstrukcji, ponieważ silniczek wydawał mi się dość delikatny, a ośka ma zaledwie 0,8 mm średnicy, bardziej wymowne będą zamieszczone zdjęcia.
Do obniżenia obrotów ma posłużyć mi regulator oparty na procku AVR Attiny 2313, można to wykonać prościej na uniwersalnym układzie czasowym NE555, ale chcę radar włączać z aparatury i wyjście z 7 kanału odbiornika ma być podpięte pod procek, ten na rozkaz z nadajnika ma uruchomić silniczek - tak ogólnie ma przedstawiać się sposób sterowania – życie pokaże co z tego wyjdzie.
Sterowanie obrotami odbywać się będzie na zasadzie generacji sygnału PWM, tłumacząc na Polskie: generator z regulowanym (czasem trwania) wypełnieniem impulsu, dwa lata temu kupiłem sobie zestaw uruchomieniowy oparty na w/ w procku w celu nauki programowania mikrokontrolerów AVR(ZL11AVR), i oczywiście książkę, no i teraz jest okazja aby się wykazać, niestety na razie idzie jak po grudach, powiem tylko że jestem na etapie zgłębiania tajemnic generacji sygnału PWM, wszystko w książce jest opisane, przykładowe listingi itp. I na początku nawet działało choć obroty na jałowo były nie zadowalające , odrobine za wysokie, w pewnym momencie przestało działać, wymiana procka na nowy również nie pomogła a teraz to kompilator nie rozpoznaje nawet typu procesora, krótko - idzie to w bardzo dobrym kierunku!!! - aby żyło się prościej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
ryszardw

O:Wielozadaniowy kuter klasy DARK

Post autor: ryszardw »

Super ,posmakowałeś przyjemności pływania.Możesz teraz poganiać kaczki i wszystko co pływa.Projekt nabiera wyrazu.R.
Awatar użytkownika
Darek05

Re: Wielozadaniowy kuter klasy DARK

Cześć !!!!
Dawno tu nie prezentowałem swych wypocin, więc nadeszła pora pochwalić się tym co do tej pory zrobiłem, nie będę się rozpisywał, zdjęcia pokażą jaki jest stan na dzień dzisiejszy :mrgreen:
Załączniki
DSCF0387.JPG
DSCF0388.JPG
DSCF0389.JPG
DSCF0390.JPG
DSCF0391.JPG
DSCF0392.JPG
DSCF0903.JPG
DSCF0904.JPG
DSCF0905.JPG
DSCF0906.JPG
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 19:43 przez Darek05, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

To tylko pogratulować wytrwałości i pięknego modelu.Czy z elektroniką już wszystko gra.R
Awatar użytkownika
Darek05

W zasadzie tak, kilka razy pływałem nim już, i jak na razie nie zmusił mnie do kompania, aktualnie zbudowałem sobie prosty moduł dźwiękowy, który reaguje na prędkość obrotową silników, ale terkotanie mi nie pasuje do tego typu jednostki, i jak uda mi się to wyregulować, to będzie już ostatni elektroniczny klocek do zabawki, za wyjątkiem obrotowego radaru, który diabli wzięli (spalił się silniczek), ale mam na oku silniczek z przekładnią, który powinien się zmieścić, będę walczył dalej, choć ostatnio tej cierpliwości zaczyna mi brakować.
Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
Darek05

Cześć!!!
Od ostatniego mojego wpisu minęło już trochę Czasu :oops: , ale tak wyszło.
Chcę powiedzieć, że model jest nadal budowany i do ukończenia tak naprawdę już zostało niewiele detali, ale brakuje już takiego zapału jak na początku i myślę lub wydaje mi się, że do wiosny go skończę.
Załączam zdjęcia z aktualnego etapu prac.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

No i bardzo śliczne zdjęrcia, model też nieźle wyglądywa.
Tylko czemu zdjęcia na fotoszczochu(siku) a nie na Kodze ?

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S.
Niektórych nie można oglądać wcale.
Awatar użytkownika
ArturN
Lokalizacja: {"name":"Polska Opole","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: ArturN »

Panie Darku bardzo ciekawy to jest model. Ale patrze ze jest pan z Wodzisława Śląskiego tam urzęduję niejaki Jerzy Bularz, wraz z małżonką gdzieś okolice domu kultury o ile mnie pamięć nie myli, pływał na zawodach motorówką Ira. Jeśli ma pan jakieś problemy można się do niego śmiało zgłosić na pewno pomoże :).
Awatar użytkownika
Darek05

Cześć !
Znam Gościa - trzęsie miastem !!!
A tak na marginesie to jest mój brat, i czy mu się to podoba czy nie, ale musi pomagać, bo jest młodszym bratem :twisted:
Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
ArturN
Lokalizacja: {"name":"Polska Opole","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: ArturN »

Młodszym :) dobre :) w Rudzie Śląskiej mu się przypomne. :)
ODPOWIEDZ