Przepraszam że tak długo nie odpisywałem, odnośnie regulatora, zbudowany jest na podstawie projektu z tej strony: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=5628&start=0 , a od niedawna można nabyć kompletny zestaw do samo złożenia na AVT, tranzystory sterujące silnikiem są to 2x IRF4905 i 2x IRL2203N, dla zainteresowanych jest do ściągnięcia dokumentacja regielka tutaj: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=5628&postdays=0&postorder=asc&start=36,
Grzanie się regla prawdopodobnie spowodowane jest złym doborem silnik regulator, ponieważ mój regielek ciągnie 2 sześćsetki, autor zaleca 1x max klasy 550.
Model przeszedł test kolejnego pływania już z pakietem Li-pol 5000mAh, i muszę zaznaczyć że miałem obawy czy czasem nie sfajczę wszystkiego, na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, tzn. nie do końca !, tym razem puściło klejenie zębatki w jednej z przekładni – już naprawione.
Znowu nie mam filmu aby pokazać , ale teraz model szedł jak „przecinak” , trwało to kilka chwil ale widok był zachwycający, nareszcie to czego oczekiwałem.
Dodałem kolejny detal – maszt radarowy, jest przyklejony do wieżyczki dowodzenia i razem z nią jest demontowany, aktualnie w budowie jest radar, to będzie ostatni element który robię ruchomy, do tego celu wykorzystałem silniczek z wibratora komórki. Silniczek został poddany drobnej modyfikacji tzn. zdemontowałem ciężarek który był zaciśnięty na ośce silniczka i wkleiłem go w cylinderek wytoczony z pleksi, na ośce został wklejony krążek.
Całość ma posłużyć usztywnieniu konstrukcji, ponieważ silniczek wydawał mi się dość delikatny, a ośka ma zaledwie 0,8 mm średnicy, bardziej wymowne będą zamieszczone zdjęcia.
Do obniżenia obrotów ma posłużyć mi regulator oparty na procku AVR Attiny 2313, można to wykonać prościej na uniwersalnym układzie czasowym NE555, ale chcę radar włączać z aparatury i wyjście z 7 kanału odbiornika ma być podpięte pod procek, ten na rozkaz z nadajnika ma uruchomić silniczek - tak ogólnie ma przedstawiać się sposób sterowania – życie pokaże co z tego wyjdzie.
Sterowanie obrotami odbywać się będzie na zasadzie generacji sygnału PWM, tłumacząc na Polskie: generator z regulowanym (czasem trwania) wypełnieniem impulsu, dwa lata temu kupiłem sobie zestaw uruchomieniowy oparty na w/ w procku w celu nauki programowania mikrokontrolerów AVR(ZL11AVR), i oczywiście książkę, no i teraz jest okazja aby się wykazać, niestety na razie idzie jak po grudach, powiem tylko że jestem na etapie zgłębiania tajemnic generacji sygnału PWM, wszystko w książce jest opisane, przykładowe listingi itp. I na początku nawet działało choć obroty na jałowo były nie zadowalające , odrobine za wysokie, w pewnym momencie przestało działać, wymiana procka na nowy również nie pomogła a teraz to kompilator nie rozpoznaje nawet typu procesora, krótko - idzie to w bardzo dobrym kierunku!!! - aby żyło się prościej