pt 115

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ericccmad

pt 115

Post autor: ericccmad »

witam wszystkich.
Jestem zafascynowany modelem PT115 i co? Postanowilem go sobię zbudować bo to lubię. I tu narodził się problem brak jakich kolwiek planów nigdzie nie można ich zdobyc. Ale coś znalazłem bardzo ciekawy model doskonale wykonany i staram się zbudować większy i w miarę możliwości go wzbogacić w nowe elementy.
Obrazek
Moje pytanie moż ktoś ma coś z planów rysunków teko kutra
Budowa kadłuba to pierwsze od czego zaczełem. Plastikowy kadłub odbiłęm w gipsie , pożniej ten gipsowy model zostal pocięty na poprzeczne elemęty w równych odcinkach i obrysowane tak powstały wręgi.
Obrazek
Kopyto powstalo metodą obijania listewkami szpachlowanie i jeszcze raz szpachlowanie teraz jeszcze szpachla natryskowa co potem nie wiem jakiś wosk i zaczne robić formę nie mam o tym zielonego pojęcia może ktoś coś doradzi.
Obrazek
Wykoałem też kawałek nadbudówki. Materiał to pleksa 2mm bardzo fajny material rada dla wszystkich by coś z niej zrobić najlepiej zmatowić papierem 220 super się kleji i ułatwia rysowanie elementów
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DakoRC

O:pt 115

Post autor: DakoRC »

Witam

Z tego co mi wiadomo jakiś czas temu firma Robbe wypuściła taki zestaw w skali 1:40

Tutaj masz krótką relację z budowy http://www.modelbouwforum.nl/forums/bouwverslagen-schepen/71756-klein-bouwverslag-robbe-pt-15-a.html
a tu recenzję zestawu http://www.rcuniverse.com/forum/Robbe_PT_15_Patrol_boat_review/m_1606151/tm.htm

Pozdrawiam
Darek
W stoczni:
Karoline (Billing Boats) - prace trwają
Awatar użytkownika
ericccmad

O:pt 115

Post autor: ericccmad »

dziękuję bardzo ale na tym modelu niema się co wzorować przypomina raczej tandetną zabawkę a nie model. Nie mieści się w mojej definicji modelu.W porównaniu z tamiya którą posiadam to tandetna kopia podsyłam zdjęcia dla porównania.
Obrazek
Obrazek
ten model nie jest skonczony i nie pomalowany i niemogę tego zrobić do momętu skopiowania wszystkiego na plany a jest co kreślić niewiem ile jest cześci ale myślę że bedzie coś koło pięciuset. Może ktoś zna jakieś dobre miejsce gdzie można kupić blache miedzianą do trawienia
ODPOWIEDZ