Tirpitz/Bismarck

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Irek350
Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Tirpitz/Bismarck

Post autor: Irek350 »

To wszystko przez Mieczysława (msaar-a), który podpiął się pod twoją relację i zaczął dyskusję o oświetleniu. :angry:
msaar

Post autor: msaar »

Witam
Nie wiem czy się "podpiąłem".
Już na wstępie swoich postów zaznaczyłem , że korzystam z okazji poruszenia tematu przez kolegę.
Ja skorzystałem na dyskusji. I za to dzięki jej uczestnikom.
Na "Wir bauen die Bismarck...." jest to norma, tam się porusza przy okazji wszystkie tematy związane z budowa modelu(i).
pozdrawiam
mieczyslaw
artur

Post autor: artur »

Ludzie trzeba zakończyć tą farsę i wziąć się do rzetelnej uczciwej roboty a nie wytykać sobie błędy co komu powiedział co komu ubliżył , tak jak na innych forach takiego typu zachowania niema .
Sam byłem kiedyś wyśmiany przez jednego uczestnika tego forum , ale pewnie musiał mieć on trudne dzieciństwo dlatego zachował się tak, nie na śladujcie go bo to niema sensu. Ostatnio dostrzegłem ze gość chce żeby mu tu różne pod nogi sypano .
Kocham Laubzegę
Awatar użytkownika
Smok_740

Post autor: Smok_740 »

Witam :)

Z racji tego ze to moj ostatni wpis na forum w tym roku :D.

Drodzy Kogowicze

Aby przy swiatecznym stole nigdy nie zabraklo swiatla i ciepla rodzinnej atmosfer.
Niech radosc i pokoj Swiat Bozego Narodzenia towarzyszy Wam przez caly Nowy Rok.
Zycze, aby byl to Rok szczesliwy i przyniosl wiele satysfakcji z wlasnych dokonan (tu oczywiscie nie chodzi tylko o modele :D:D)

Pozdrawiam

Grzegorz B. aka Smok_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
Awatar użytkownika
Smok_740

Witam po swiateczno-noworocznej przerwie :)

Odebralem prawie wszystkie brakujace zeszyty z Bismarczka (z wyjátkiem ostatniego :(), zebralem niezbedny sprzet i ochoczo przystapilem do pracy.

Na razie udalo mi sie wywiercic blisko 100 otworow na slupki relingow kadluba z okolo 300 :sick: Wiertelka 0,5 mm sa strasznie lamliwe :S ale udalo mi sie zlamac jak do tej pory tylko jedno :whistle:. Bez tych otworkow nie moglbym sie zabrac za malowanie i mocowanie pokladu.
Fotki dziureczek nie zamieszczam bo w sumie to malo interesujacy widok :D:D

Pozdrawiam serdecznie

Smoku :)
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
Smok_740

Ahoj

Wspolkogowicze i wspolpodpatrywacze :)

Zabralem sie za malowanie kadluba na pierwsza linie poszla czesc podwodna Bismarczka oto jak sie w tej chwili prezentuje

od rufy strony

Obrazek

boczkiem :)

Obrazek

Nie wiem czemu tak blyszczy :( pewnie to efekt lampy blyskowej bo na zywo kadlub jest matowy.

Jako dowod zblizenie rufy

Obrazek

A to zblizenie dla specjalistow okreslajacych jakosc "kaszki" :D:D

Obrazek

To by bylo na tyle :) Dziekuje za uwage :)

W najblizszym czasie kontynuacja malowania kadluba tylko musze sie zastanowic ktora wersje malowania wybrac :).
Jedna odpadla w przedbiegach - wersja pierwsza z pasami bialo czarnymi na kadlubie i nadbudowkach.

Pozdrawiam serdecznie

Smok_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Smok_740 napisał:
Jedna odpadla w przedbiegach - wersja pierwsza z pasami bialo czarnymi na kadlubie i nadbudowkach.

Akurat najładniejszą wersję musiałeś odrzucić ?
Awatar użytkownika
Smok_740

Hejka

Moze i jest ona najladniejsza :D ale rowniez najbardziej skaplikowana i obawiam sie ze nie dalbym rady namalowac tych pasow równo (zwlaszcza na nadbudówkach).

Mam jeszcze drobne pytanko chodzi mi o tasme maskujaca do malowania. Te której teraz uzywam (papierowa tasma klejaca, taka co blacharze samochodowi uzywaja) nie jest zbyt dobra. Farba odrobine wpywa pod nia twozac delikatne wzorki juz za krawedzia malowania :(. Jest moze jakas tasma ktora calkowicie wyeliminuje ten problem ?? Niebawem rozpoczne malowanie czarnego pasa na kadlubie i boje sie takich nierownosci juz na czesciowo pomalowanym kadlubie :(.

Pozdrawiam

Smoczny
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Żadnych taśm samochodowych , wcześniej czy później zniszczysz sobie model tym ustrojstwem . Tylko i wyłącznie taśma maskująca Tamiya . I ją dobrze jest przykleić i odkleić kilka razy na blacie biurka w celu osłabienia kleju . Do maskowania malych i skomplikowanych elementów polecam taśmy firmy Aizu .
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
Skywalker

Post autor: Skywalker »

Witam!!

Ja miałem ten sam problem z tą tasmą papierową. Znalazłem inną taśmę maskującą - teflonową, dobrze przylega do malowanej powierzchni i także dobrze się odkleja. Można kupić w jednym z tych dużych marketów budowlanych typu Castorama.
ODPOWIEDZ