Dotarły dziś do mnie "oryginale" kopie planów z Modelarza zakupione na Allegro.
Nie wiem jak to się ma do praw autorskich. Szczerze mówiąc spodziewałam się oryginały Modelarza z lat 70tych a nie kopii.
No ale cóż. Ważne że mam plany.
Inne kwestia.
Chciałem zadać pytanie niektórym czytelnikom znającym temat i polską historię powojenną na Bałtyku.
Statki ratownicze typy R (R1, R2, R3, R4) weszły do eksploatacji po 1956. Kadłub poszywany był sosną jak się okazuje!
Więc zgłaszam się z prośbą o jakieś dodatkowe zdjęcia lub historie ewentualnie.
Kuter Ratowniczy Typu R
- JurekBin
- Kontakt:
- jaxa
O:Kuter Ratowniczy Typu R
No nie pomogę Ci ze zdjęciami, czy opisami, ale znając tego sprzedającego, to powinien opis z PM dodać do planów. Kiedyś kupiłem u niego plany Kogi i Jachtu Piotra I (które chętnie odstąpię, bo raczej nie wezmę się za ten model - zamienię np. na plany jakichś łodzi wczesnośredniowiecznych ;)). Jeśli nie wysłał Ci opisu, to skontaktuj się z nim i pewnie dośle, ew. mogę je odebrać i przesłać skan, lub oddać Ci na zlocie w Tczewie.
Notabene to miłośnik holowników (buduje model w imponującej skali) i bardzo chętnie o nich opowiada. Mieszka w Gdańsku od dziecka i "polską historię powojenną na Bałtyku" pewnie zna dość dobrze. Możesz więc spróbować się z nim skontaktować i może dowiedzieć czegoś więcej.
Powodzenia
Notabene to miłośnik holowników (buduje model w imponującej skali) i bardzo chętnie o nich opowiada. Mieszka w Gdańsku od dziecka i "polską historię powojenną na Bałtyku" pewnie zna dość dobrze. Możesz więc spróbować się z nim skontaktować i może dowiedzieć czegoś więcej.
Powodzenia
- JurekBin
- Kontakt:
Opis jest... ksero.
Ja przeżyję tę oryginalną kopię, ale pewnie w końcu ktoś się wkurzy.
Tak czy inaczej, patrząc na ten model mając już w planie jakieś 50 innych, zaczynam szukać więcej informacji.
Ja przeżyję tę oryginalną kopię, ale pewnie w końcu ktoś się wkurzy.
Tak czy inaczej, patrząc na ten model mając już w planie jakieś 50 innych, zaczynam szukać więcej informacji.
- Cezar65
Witam! Wzorcowy model kutra typu R posiada Darek Solak z Włoclawka. Zdobył nim na 53 MPMP tytuł wicemistrza Polski. Nie wiem w jakiej skali jest zbudowany jego model, ale chyba 1:25.
Ale według mnie "kopalnią" wiedzy na temat "R" może być współautor planów - pan Jerzy Litwin (dyrektor Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku, sędzia modelarski). Myślę, że nie odmówi pomocy.
Przesyłam zdjęcie z zawodów w Antoninie, gdzie częściowo widać model Darka Solaka.

Ale według mnie "kopalnią" wiedzy na temat "R" może być współautor planów - pan Jerzy Litwin (dyrektor Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku, sędzia modelarski). Myślę, że nie odmówi pomocy.
Przesyłam zdjęcie z zawodów w Antoninie, gdzie częściowo widać model Darka Solaka.

http://budowa-modelu-atlas-ll.blog.onet.pl
- grzegorz75
JurekBin napisał:
jaxa napisał:
Nie ma to jak odzywanie się we właściwym momencie i z sensem :) :) :)
Więc zgłaszam się z prośbą o jakieś dodatkowe zdjęcia
jaxa napisał:
No nie pomogę Ci ze zdjęciami, czy opisami
Nie ma to jak odzywanie się we właściwym momencie i z sensem :) :) :)
http://www.iik.suzuki.pl/
- JurekBin
- Kontakt:
Cezar65 napisał:
Ale jeszcze jakbym na email lub PW dostał jakieś dane kontaktowe, to byłbym wdzięczny jeszcze bardziej.
...
...Darka Solaka....
Ale jeszcze jakbym na email lub PW dostał jakieś dane kontaktowe, to byłbym wdzięczny jeszcze bardziej.
- jaxa
Obecność w Tczewie może być niezłą okazją - w końcu Gdańsk to ok.30 min drogi, można odwiedzić CMM, przepłynąć się stateczkiem do Sopotu (albo choćby do Nowego Portu), po drodze poprzyglądać się zacumowanym jednostkom, zobaczyć port holowników, etc., porobić fotki i mieć materiał poglądowy do kolejnych realizacji.
Znów nie na temat...
nie-Świadek Jehowy (JHVH?)
Znów nie na temat...
nie-Świadek Jehowy (JHVH?)
- robert12160
dorzucam kilka zdjeć