SSN-688
- karambolis8
Re: SSN-688
Zastanawiam się jaki komplement napisać i nic wystarczającego mi nie przychodzi do głowy. Po prostu świetna konstrukcja!
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam
Dziś uruchomiłem pomiar ciśnienia na płycie głównej.
Układ uruchomieniowy wyglądał tak :
Proszę wybaczyć brak niebowego tła, ale kable miałem nieco przykrótkie.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Dziś uruchomiłem pomiar ciśnienia na płycie głównej.
Układ uruchomieniowy wyglądał tak :
Proszę wybaczyć brak niebowego tła, ale kable miałem nieco przykrótkie.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- antosiek
Rozumiem, że jeszcze tego nie skalowałeś. Zwróć uwagę na histerezę. Jakbyś jeszcze w wolnej chwili oszacował błędy pomiaru. Tak z czystej ciekawości. Moje najmniejsze (250mm H20) mają 0.25% od zakresu. Podziwiam. Jednak stopień złożoności Laluni niezły. Jak u każdej kobitki.
- Andrzej1
Witam
Nie tylko nie skalowałem, ale również wykryłem błąd w programie. Dokładnie rzecz biorąc, błąd
wykryła Gura Procesorowa. Koniec pracy przetwornika AD powoduje zgłoszenie przerwania.
Ponieważ przetwornik jest jeden, a sygnałów do przetwarzania trzech, to przerwanie to startowało
następny pomiar następnej zmiennej (przechył, ciśnienie i napięcie zasilania elektroniki - cyklicznie).
Napięcie zasilania mechanizmów wykonawczych mierzone jest komparatorem (osobny pomiar).
Przy takiej szybkiej pracy, kondensatory w przetworniku nie zdążyły się naładować do końca
i stąd błąd pomiaru. Dla wartości 2,5V wynik pomiaru był 0x50 a powinien być 0x80. Trzeba zmienić
logikę przerwań. Teraz przerwanie zegarowe będzie wyzwalało pomiar co 0.2 sekundy. Spowoduje to
a) odciążenie procesora,
b) zwiększenie dokładności pomiarów.
Wydaje się, że co 0.2 sekundy będzie bardzo dobrze.
Oj będzie bolało.
Co do skalowania to już przygotowana jest U rurka z przyklejonym przymiarem z Castoramy.
O efektach za poniedługo.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S. (Edit)
Program poprawiony z sukcesem- trochę bolało.
Zmieniłem 1 sekundę na 0.2 sekundy, bo pomiar trymu okrętu co 3 sekundy to zbyt rzadko.
Plan na dalsze dni jest taki :
1. Wyregulować zbiorniki balastowe i zakończyć temat zbiorników.
2. Sprawdzić działanie czujnika wody na pokładzie nalewając wody do kadłuba.
3. Wyskalować głębokościomierz.
4. Wyważyć wstępnie okręt.
5. Napisać program zanurzający okręt na 10 cm. I wrzucić to wszystko do rybkarium z wodą.
Nie tylko nie skalowałem, ale również wykryłem błąd w programie. Dokładnie rzecz biorąc, błąd
wykryła Gura Procesorowa. Koniec pracy przetwornika AD powoduje zgłoszenie przerwania.
Ponieważ przetwornik jest jeden, a sygnałów do przetwarzania trzech, to przerwanie to startowało
następny pomiar następnej zmiennej (przechył, ciśnienie i napięcie zasilania elektroniki - cyklicznie).
Napięcie zasilania mechanizmów wykonawczych mierzone jest komparatorem (osobny pomiar).
Przy takiej szybkiej pracy, kondensatory w przetworniku nie zdążyły się naładować do końca
i stąd błąd pomiaru. Dla wartości 2,5V wynik pomiaru był 0x50 a powinien być 0x80. Trzeba zmienić
logikę przerwań. Teraz przerwanie zegarowe będzie wyzwalało pomiar co 0.2 sekundy. Spowoduje to
a) odciążenie procesora,
b) zwiększenie dokładności pomiarów.
Wydaje się, że co 0.2 sekundy będzie bardzo dobrze.
Oj będzie bolało.
Co do skalowania to już przygotowana jest U rurka z przyklejonym przymiarem z Castoramy.
O efektach za poniedługo.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S. (Edit)
Program poprawiony z sukcesem- trochę bolało.
Zmieniłem 1 sekundę na 0.2 sekundy, bo pomiar trymu okrętu co 3 sekundy to zbyt rzadko.
Plan na dalsze dni jest taki :
1. Wyregulować zbiorniki balastowe i zakończyć temat zbiorników.
2. Sprawdzić działanie czujnika wody na pokładzie nalewając wody do kadłuba.
3. Wyskalować głębokościomierz.
4. Wyważyć wstępnie okręt.
5. Napisać program zanurzający okręt na 10 cm. I wrzucić to wszystko do rybkarium z wodą.
- Andrzej1
Witam
Oto "psyżąd" do skalowania głębokościomierza.
Strzykawką mogę zmieniać ciśnienie. Do pomiaru służy U-rurka wypełniona wodą
zabarwioną atramentem.
Z powodów różnych, całość podzielona na trzy zdjęcia.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Oto "psyżąd" do skalowania głębokościomierza.
Strzykawką mogę zmieniać ciśnienie. Do pomiaru służy U-rurka wypełniona wodą
zabarwioną atramentem.
Z powodów różnych, całość podzielona na trzy zdjęcia.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Onegdaj podobną rurką z rtęcią mierzyli ciśnienie.
I wtedy ciśnienie było w normie.
A teraz elektroniczne pokazują zawsze za dużo,
no i tabletki wtedy trzeba łykać.
Czasami wzrost ciśnienia mogą powodować wpisy
o budowie "okręta z Deagostini".
I też trzeba to przewidzieć, i ciśnienie redukować.
Podobno jak się siarczyście zaklnie to
wtedy ciśnienie spada.
Ale zakaz wydano... Co dla zdrowia może być niebezpieczne.
I wtedy ciśnienie było w normie.
A teraz elektroniczne pokazują zawsze za dużo,
no i tabletki wtedy trzeba łykać.
Czasami wzrost ciśnienia mogą powodować wpisy
o budowie "okręta z Deagostini".
I też trzeba to przewidzieć, i ciśnienie redukować.
Podobno jak się siarczyście zaklnie to
wtedy ciśnienie spada.
Ale zakaz wydano... Co dla zdrowia może być niebezpieczne.
- Michał MiKoKu
przepraszam "z góry" za wtręt ale, że się tak wyrażę, przeklinanie niesie pozorną ulgę
Bo żeby mogło spaść (ciśnienie), to gdy przeklinamy, najpierw musi pójść do góry
. A jak ktoś nie wierzy, to proponuję mały eksperyment: spróbujcie użyć słowa na "k", które jest też nazwą zawodu. "Myk" polega na tym, by powiedzieć to spokojnie, miło i sympatycznie (no tak jak byście mówili gdybyście zobaczyli na żywo jakąś zwykłą modelke - no, może model: taki, który nie ekscytuje). Większość osób, zaakcentuje "panienkę" mocniej... jeszcze raz przepraszam za zaśmiecanie wątku, z poczuciem winy i szacunkiem dla modelarzy
michał k
p.s.
acha, napisałem to gwoli informacji i rozwiać nadzieję na łatwy sposób obniżania ciśnienia
a nie w celu dbania o piękno języka...toż to normalne słowo, do używania - problem jest gdy nadużywamy, ale nadużywanie to już inny temat...a ja Waszej nie chcę nadużywać...

michał k
p.s.
acha, napisałem to gwoli informacji i rozwiać nadzieję na łatwy sposób obniżania ciśnienia

Ostatnio zmieniony 05 mar 2011, 23:44 przez Michał MiKoKu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Uwielbiam Twoją relację .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Andrzej1
Dobry wieczór, dobranoc, Kalinichta, Kalispera czy co inne ...
Drogi MiKoKu
Nie wiem czemu uważasz, że należało skomentować wpis Romka, któren to Romek wiedziony głęboką troską o modelarstwo napisał, co napisał. Romek, ów, wykonał więcej modeli i potrafi więcej, niż my obaj wzięci razem (z dziadkami), w dziedzinie modelarstwa, oczywiście (możliwe, że w innych też). Ma odczucie, że tu Go ograniczają, tam Mu nie wolno, i to prawda jest okrutna ale prawdziwa jak borowik (prawdziwek). Tak, więc pisanie : przepraszam, za wtręt, za zaśmiecanie i ... "wtręcanie i zaśmiecanie" "kłóci się z ogólnie przyjętą logiką a moją w szczególności (o ile mam ją właśnie).
Ja "osobiździe" nie mam pretensji do Ciebie za wpis, ale uważam, że RomkomS należy się jeżeli, nie szacunek to posłuch najwyższy. I żadnych komentarzy a jeżeli nawet, to "morda w kubeł" i komentuj do woli ... .
A gdy nadejdzie taki czas, to uznasz Sam, Młody Przyjacielu, że słowo KU.WA wypowiedziane w odpowiednim momencie przynosi większą ulgę niż działka narkotyku.
Sposób wypowiedzenia słowa tego, daleko odbiega, i odbiegać musi, od zdefiniowanego przez Ciebie.
Działa to zarówno jak się przyp....sz w palec młotkiem jak i w wypadku kolizji samochodowej.
Benealapril, Tertensif SR i Hydroksyzyna z Accardem, a nawet Ketrel, niech się schowają.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S.
Cieszę się, że Tobie MAŁY się podobuje.
A.
PS. PS. Benealapril, Tertensif SR, Hydroksyzyna, Accard, Ketrel są znakami towarowymi firm. Wpis ten w żaden sposób nie narusza ich praw własności.
Drogi MiKoKu
Nie wiem czemu uważasz, że należało skomentować wpis Romka, któren to Romek wiedziony głęboką troską o modelarstwo napisał, co napisał. Romek, ów, wykonał więcej modeli i potrafi więcej, niż my obaj wzięci razem (z dziadkami), w dziedzinie modelarstwa, oczywiście (możliwe, że w innych też). Ma odczucie, że tu Go ograniczają, tam Mu nie wolno, i to prawda jest okrutna ale prawdziwa jak borowik (prawdziwek). Tak, więc pisanie : przepraszam, za wtręt, za zaśmiecanie i ... "wtręcanie i zaśmiecanie" "kłóci się z ogólnie przyjętą logiką a moją w szczególności (o ile mam ją właśnie).
Ja "osobiździe" nie mam pretensji do Ciebie za wpis, ale uważam, że RomkomS należy się jeżeli, nie szacunek to posłuch najwyższy. I żadnych komentarzy a jeżeli nawet, to "morda w kubeł" i komentuj do woli ... .
A gdy nadejdzie taki czas, to uznasz Sam, Młody Przyjacielu, że słowo KU.WA wypowiedziane w odpowiednim momencie przynosi większą ulgę niż działka narkotyku.
Sposób wypowiedzenia słowa tego, daleko odbiega, i odbiegać musi, od zdefiniowanego przez Ciebie.
Działa to zarówno jak się przyp....sz w palec młotkiem jak i w wypadku kolizji samochodowej.
Benealapril, Tertensif SR i Hydroksyzyna z Accardem, a nawet Ketrel, niech się schowają.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S.
Cieszę się, że Tobie MAŁY się podobuje.
A.
PS. PS. Benealapril, Tertensif SR, Hydroksyzyna, Accard, Ketrel są znakami towarowymi firm. Wpis ten w żaden sposób nie narusza ich praw własności.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Upppsss. No nie wiem co napisać.
Na usta ciśnie się jedno proste słowo,
za tyle niezasłużonych pozytywów
pod adresem niejakiego RomekSa.
Przeto :
na wykład profesora Dżemika zapraszam pod ten adres:
http://www.youtube.com/watch?v=4Wk82NapgHc
PS. Czy ja ... lubię poziomki. Chmmm...
Ogólnie to .... wiosna idzie.