Richelieu 1:200 (PM89-90)

Relacje z budowy tych jednostek
Tomiss

Richelieu 1:200 (PM89-90)

Post autor: Tomiss »

Mała zmiana branży ale chciałem wypróbować przydatność pcv i polistyrenu po przeczytaniu kilku postów. Zamówiłem materiał i tak w lipcu powolutku ruszyły prace.
Poniżej osprzęt ratunkowy - jeszcze nie dokończony. Razem są trzy motorówki, dwie duże i dwie małe szalupy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam Tomisław
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

O:Richelieu 1:200 (PM89-90)

Post autor: JurekBin »

Tomiss napisał:
Mała zmiana branży ale chciałem wypróbować przydatność pcv i polistyrenu po przeczytaniu kilku postów. Zamówiłem materiał i tak w lipcu powolutku ruszyły prace.
Poniżej osprzęt ratunkowy - jeszcze nie dokończony. Razem są trzy motorówki, dwie duże i dwie małe szalupy.

Bardzo fajne, ale nie napisałeś jak się przy tej obróbce metariał sprawuje...
i jak się z tym pracuje...
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Że nie wspomnę o tym co to za materiał: spienione pcv, styropian czy jeszcze coś innego?! Wygląda dosyć interesująco.:huh: Ostatnio przeprowadziłem próby na piankowych elementach izolacyjnych stosowanych w ciepłowniczych sieciach przesyłowych. Wstępnie można powiedzieć, że nadaje się: lekki, sztywny, szorstko twardy, powinien pasować na wypełnienia dziobowe i rufowe.:huh:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Tomiss

Materiał obrabia się bardzo łatwo. Kadłuby są z spienionego pcv, nadbudówki z polistyrenu (hips) - bez problemu można to ciąć nożykiem, szlifować zarówno papierem ściernym, pilnikiem oraz kamieniem szlifierskim, jest to zresztą opisane w 5 nr MO. Spienione pcv jest dość miękkie i bardzo łatwo wgnieść powierzchnię trzeba uważać.

pozdrawiam Tomisław
Tomiss

ciąg dalszy szalup - dwie większe i trzecia motorówka

Obrazek

Obrazek

a ponieważ mniejsze kadłuby są już wszystkie to czas pomyśleć o trochę większym. Chwilowo całość trzyma się na gumkach ale nie mogłem oprzeć się pokusie przymierzenia nadbudówek :)

Obrazek

pozdrawiam Tomisław
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Na zdjęciu Ri033 motorówka jest czymś pokryta lub nasączona? Tak to wygląda.
Napisz coś o wymiarach tego cacka.
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Tomiss napisał:
Mała zmiana branży ale chciałem wypróbować przydatność pcv i polistyrenu po przeczytaniu kilku postów. Zamówiłem materiał i tak w lipcu powolutku ruszyły prace. . . .

Wygląda to wszystko bardzo interesująco. Czy mógłbyś jeszcze zdradzić gdzie można zamawić materiał i coś na temat dostępnych gabarytów?:huh:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
Tomiss

Antosiek to jest szpachlówka PUTTY do polistyrenu, drewna, kartonu, metalu firmy Wamod z Łodzi - przynajmniej taki jest opis na tubce.
Model ma mieć według planów 122 cm długości i 16,5 szerokości, co prawda w internecie długość podawana jest na ok 248 m ale wg planów jest 244 m i stąd długość w skali 1:200 - 122 cm.

Co do miejsca zakupu materiałów to żadna tajemnica. Pierwszą partię na nadbudówki kupiłem tam gdzie podaje w swoich relacjach Tomasz D., ale bodaj w sierpniu mieli jakiś pożar i zawiesili działalność sklepu internetowego dlatego szukając znalazłem sklep internetowy Akces Co. ( www.akcesco.com.pl ) i tam kupowałem. Co do wymiarów do przy wysyłce maksymalna długość 2 metry - dokładniejsze wymiary są na podanej stroni - o przy okazji jakaś darmowa reklama się zrobiła :(

pozdrawiam Tomisław
Tomiss

powoli powstaje kadłub i na dzień dzisiejszy stan modelu jest taki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek