Od kolegi klubowego zresztą członka tego forum AndrzejaB , dostałem coś takiego ;
Jest to model w skali 1 : 25 jachtu Generał Zaruski .
Podstawowe dane techniczne ;
ok budowy: 1939
Pow. żagli: 315 m2
Typ: Kecz gaflowy
Tonaż: 71 BRT
Dł. max: 28 m
Załoga: 30 osób
Dł. kadłuba: 25,3 m
Szerokość: 5,8 m
Zanurzenie: 3,5 m
Armator: Liga Obrony Kraju
Materiał konstrukcyjny: drewno
Budowniczy: Szwecja
Silnik: 2 silniki pomocnicze "REKIN" o łącznej mocy 190 KM
Obecnie armatorem jest Miasto Gdańsk .
Kadłub który dostałem jest niewiadomego pochodzenia . Dokładność wykonania mieści się w 1 mm . Model ten troche już przeszedł . Jeden z poprzednich armatorów dokonał takich przeróbek .
Niestety trzeba to wszystko usunąć . Zostanie tylko surowy odlew żywiczny , na bazie którego będą prowadzone dalsze prace .
Jeszcze pare zdjęć kadłuba ;
Niestety nie ma róży bez kolców . Brak mi dokumentacji .tak starej , była ponoć kiedyś w morzu jak i obecnej wykonanej w Gdańsku .Tu mam gorącą prośbe o pomoc w skompletowaniu dokumentacji .
S/Y Generał Zaruski
-
Re: S/Y Generał Zaruski
Miło, że ta jednostka powstanie jako model, mogę pomóc w kompletowaniu dokumentacji, zarówno tej z "Morza", gdy jednostka nosiła nazwę "Młoda Gwardia", jak i z obecnej renowacji jednostki dokonywanej na terenie GSR
- Joker 2
I dalej do przodu . Przez niedziele kadłub doprowadzony do porządku ;
Całość została oczyszczona z wszelkiego rodzaju przeróbek . Usunąłem całą szpachle i resztki farby ( kąpiel w acetonie ) . Mam teraz surową skorupę , dobrze wysezonowaną i z licznymi liszajami .
Bardzo dziękuje koledze Jenerał za chęć pomocy . Chętnie skorzystam . Interesuje mnie przede wszystkim jacht po remoncie . Dokumentacja może być w formie fotograficznej ksero jak i elektronicznej . Znam dobrze programy graficzne jak i AutoCad .
Całość została oczyszczona z wszelkiego rodzaju przeróbek . Usunąłem całą szpachle i resztki farby ( kąpiel w acetonie ) . Mam teraz surową skorupę , dobrze wysezonowaną i z licznymi liszajami .
Bardzo dziękuje koledze Jenerał za chęć pomocy . Chętnie skorzystam . Interesuje mnie przede wszystkim jacht po remoncie . Dokumentacja może być w formie fotograficznej ksero jak i elektronicznej . Znam dobrze programy graficzne jak i AutoCad .
- Joker 2
Koledzy POMOCY !!!!!!!
Potrzeba dokumentacji z morza . Była publikowana w latach 50 , jako Młoda Gwardja ( nazwa jadnostki za czasów głębokiej komuny ) .
Model chciałbym zbudować po obecnej przebudowie .
Mam nadzieje że będzie podobny do tego co na zdięciach .
Mam pytanie do kolegów z Gdańska .Czy ktoś ma dostęp do dokumentacji w urzędzie miasta . Prosił bym też o zdięcia jachtu po przebudowie ale nie publikowane w internecie .
Serdecznie dziękuje za jakąkolwiek pomoc .
Joker
Potrzeba dokumentacji z morza . Była publikowana w latach 50 , jako Młoda Gwardja ( nazwa jadnostki za czasów głębokiej komuny ) .
Model chciałbym zbudować po obecnej przebudowie .
Mam nadzieje że będzie podobny do tego co na zdięciach .
Mam pytanie do kolegów z Gdańska .Czy ktoś ma dostęp do dokumentacji w urzędzie miasta . Prosił bym też o zdięcia jachtu po przebudowie ale nie publikowane w internecie .
Serdecznie dziękuje za jakąkolwiek pomoc .
Joker
- Joker 2
Wypadało by się pochwalić małymi postępami przy budowie mojego „ Generała „ .
Najpierw bardzo gorąco chciałbym podziękować kolegom z naszego forum . Koledze Jenierał oraz koledze oldboy obydwoje z Gdańska . Dzięki ich pomocy posiadam teraz kompletną dokumentacje z morza z lat 50 jak i bardzo szczegółową z obecnej przebudowy . Kolega Jenierał dodał mi sporo zdjęć starych jak i z prac w Gdańskiej Stoczni Remontowej . Do tego dołożył mi jeszcze trochę wujek google , tak że zebrało się że ho , ho ...
Stan obecny Żaglowca wygląda następująco ;
A to możliwie najkrótszy opis remontu ;
Według Miesięcznika Żagle z dnia 2011.12.08
„ Marek Zwierz informuje z Gdańska: Historyczny żaglowiec już na wodzie! W Gdańskiej Stoczni Remontowej zwodowano kadłub odremontowanego jachtu "Generał Zaruski".
W poniedziałek, 5 grudnia 2011 roku nad Gdańską Stocznią Remontową rozbłysła tęcza. Najlepszy znak dla gotowego do wodowania „Generała Zaruskiego”. Od dwóch lat Miasto Gdańsk odbudowuje ten historyczny żaglowiec przywracając mu dawną świetność. Gdańsk przejął praktycznie porzucony w stoczni we Władysławowie jacht, którego elementy drewniane częściowo rozeschły się, częściowo zgniły, a drzewca wypaczyły niekonserwowane. Z ramienia miasta odbudową kieruje gdański MOSiR z całym sercem oddanym sprawie dyrektorem Leszkiem Paszkowskim. W ciągu dwóch lat wymieniono olbrzymią część elementów drewnianych. Zajęła się tym stocznia Complex Jacht Puck Sebastiana Kullinga. Ciągle powiększający się zakres robót narzucany był przez dozorujący odbudowę PRS. Odkryto też wiele fuszerek wykonanych podczas niefachowych remontów w słusznie minionym okresie. „Nie pozwalamy sobie na żadne niedociągnięcia”, mówił podczas budowy Sebastian Kulling. „Nasza praca powinna zapewnić „Zaruskiemu” kolejne 50 lat bezpiecznej żeglugi”. „
Bardziej szczegółowe informacje o remoncie znajdziecie tu koledzy .
Chciałbym dodać gwoli ścisłości że Generał był remontowany dwa razy . Pierwszy raz w Jastarni przez L.O.k. I drugi raz przez miasto Gdańsk . Niestety remont w Jastarni był taką samą pomyłką jak organizacja która go prowadziła , zresztą nigdy go nie ukończona . Pozwolę sobie zobrazować „ ten remont ;
Natomiast remont obecnie przeprowadzany pokazuje nam jednostkę cieszącą oczy . Mam nadzieje że mój model będzie trochę podobny do tego co będzie stał przed żurawiem na Motławie .
Ale wróćmy do modelu
Zostały uzupełnione braki w dziobnicy .
Obciąłem źle wykonaną rufę i wkleiłem w to miejsce nową ze sklejonych na szablonie 4 warstw forniru oraz zmieniłem kształt balastu .
Na nowo trzeba było wyprofilować całą podwodną część rufy .
Teraz model wygląda tak , i jest zgodny z dokumentacją .
Doprowadziłem go do stanu w jakim powinien wyjść z formy .
Teraz zabieram się za pokład .
Joker
Najpierw bardzo gorąco chciałbym podziękować kolegom z naszego forum . Koledze Jenierał oraz koledze oldboy obydwoje z Gdańska . Dzięki ich pomocy posiadam teraz kompletną dokumentacje z morza z lat 50 jak i bardzo szczegółową z obecnej przebudowy . Kolega Jenierał dodał mi sporo zdjęć starych jak i z prac w Gdańskiej Stoczni Remontowej . Do tego dołożył mi jeszcze trochę wujek google , tak że zebrało się że ho , ho ...
Stan obecny Żaglowca wygląda następująco ;
A to możliwie najkrótszy opis remontu ;
Według Miesięcznika Żagle z dnia 2011.12.08
„ Marek Zwierz informuje z Gdańska: Historyczny żaglowiec już na wodzie! W Gdańskiej Stoczni Remontowej zwodowano kadłub odremontowanego jachtu "Generał Zaruski".
W poniedziałek, 5 grudnia 2011 roku nad Gdańską Stocznią Remontową rozbłysła tęcza. Najlepszy znak dla gotowego do wodowania „Generała Zaruskiego”. Od dwóch lat Miasto Gdańsk odbudowuje ten historyczny żaglowiec przywracając mu dawną świetność. Gdańsk przejął praktycznie porzucony w stoczni we Władysławowie jacht, którego elementy drewniane częściowo rozeschły się, częściowo zgniły, a drzewca wypaczyły niekonserwowane. Z ramienia miasta odbudową kieruje gdański MOSiR z całym sercem oddanym sprawie dyrektorem Leszkiem Paszkowskim. W ciągu dwóch lat wymieniono olbrzymią część elementów drewnianych. Zajęła się tym stocznia Complex Jacht Puck Sebastiana Kullinga. Ciągle powiększający się zakres robót narzucany był przez dozorujący odbudowę PRS. Odkryto też wiele fuszerek wykonanych podczas niefachowych remontów w słusznie minionym okresie. „Nie pozwalamy sobie na żadne niedociągnięcia”, mówił podczas budowy Sebastian Kulling. „Nasza praca powinna zapewnić „Zaruskiemu” kolejne 50 lat bezpiecznej żeglugi”. „
Bardziej szczegółowe informacje o remoncie znajdziecie tu koledzy .
Chciałbym dodać gwoli ścisłości że Generał był remontowany dwa razy . Pierwszy raz w Jastarni przez L.O.k. I drugi raz przez miasto Gdańsk . Niestety remont w Jastarni był taką samą pomyłką jak organizacja która go prowadziła , zresztą nigdy go nie ukończona . Pozwolę sobie zobrazować „ ten remont ;
Natomiast remont obecnie przeprowadzany pokazuje nam jednostkę cieszącą oczy . Mam nadzieje że mój model będzie trochę podobny do tego co będzie stał przed żurawiem na Motławie .
Ale wróćmy do modelu
Zostały uzupełnione braki w dziobnicy .
Obciąłem źle wykonaną rufę i wkleiłem w to miejsce nową ze sklejonych na szablonie 4 warstw forniru oraz zmieniłem kształt balastu .
Na nowo trzeba było wyprofilować całą podwodną część rufy .
Teraz model wygląda tak , i jest zgodny z dokumentacją .
Doprowadziłem go do stanu w jakim powinien wyjść z formy .
Teraz zabieram się za pokład .
Joker
- ostry_gl
Jakie są dalsze losy "Generała"? Przeczytałem relację i proszę o kontynuację.
Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam,
Łukasz
- ryszardb
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}
W 9 i 10 numerze MODELARZA ukazały się plany Zaruskiego. Dzisiaj kupiłem w Empiku nr 10. z arkuszem nr 2 , ma ich być 4. Zastanawiam się nad jego budową.Czy mogę liczyć ewentualnie na pomoc w zebraniu dokumentacji ?