Radek mam nadzieje że jak skończysz plany z tego programu to sie podzielisz nimi :) :x
ja ogólnie teraz pracuje nad planami ścierarki bębnowej, i odrazu ją robie niestety niemam aparatu ani skanera i narazie niemoge sie podzielic zdjęciami ale może w przyszłości, ogólnie buduje dwa okręty HMS Victory w skali 1:90 jak dobrze pamiętam ;) niestety podjełem sie nielada wyzwania dosyc że Victory jest bardzo trudnym okrętem to nadodatek dwa hehe no ale cóż jak ktos lubi to, to mu niestraszne buduje juz okręt 2 lata niestety wolno mi to idzie bo popełniłem kolosalny błąd zaczełem budowe niemając narzędzi hehe ale tak to jest jak sie to robi pierwszy raz to tak wyglada jestem narazie na etapie wręg i pokładów az czterech łoł w tym roku planuje porobic listewki na poszycie zrobiłem małą piłe do ciecia z freza piłkowego jest niesamowita ta piła ale to juz inna sprawa i bede jechał z koksem :lol: wiem jedno jak se pomyśle ile będe musiał zrobić lawet do tego okrętu to mało nie zemdleje hehe.
ogólnie wszystkich pozdrawiam jeszcze powróce jak cos mnie nawiedzi pa.
Projekt Batavia
- stefan
Re: Cześc witam
Witaj Rychu!ja ogólnie teraz pracuje nad planami ścierarki bębnowej, i odrazu ją robie niestety niemam aparatu ani skanera i narazie niemoge sie podzielic zdjęciami ale może w przyszłości, .
Co prawda nie znamy się, ale z tego co przeczytalem, znalazlem pokrewna, dusze! Tzn. chodzi o robienie modeli zdrewna. Sory „fornirowcy”:laugh:: ale,uwazam ze lite drewno jest lepsze od forniru.Ja tez robie scierarke bebnowa, wlasciwie to już jest gotowa, niestety nie mam na razie zdjec, ale jeśli Ty lub ktokolwiek chce to za pare dni mogę zalatwic.Wlasnie jestem n aetapie „scierania” listew na poszycie „Priediestynacji”. Kurcze!!! Nie wiedzialem ze az tyle tego potrzeba!!! Radku wkrotce ukladam pierwsze listwy poszycia! Oczywiście będą fotki. Na razie pozdrawiam wszystkich
Stefan
P.S. Niech zyje drewno!:laugh:::laugh:::laugh::
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Re: Projekt Batavia
Jasne Jerry bee !!!Radek, chętnie udzielę się w projekcie miedziowca. miej tylko, na litość boską, trochę wyrozumiałości i nie narzucaj zbyt ostrego tempa
Tempo nie będzie za szybkie z wielu powodów. Po pierwsze co nagle to po diable. Po drugie nie chcę, aby ta strona "żyła i umierała" i wszyscy postrzegali ją w kategoriach czy coś nowego znów na niej jest, czy nie. Nie o to chodzi, chodzi raczej o rzetelność i radość z tworzenia. Już nie raz widziałem jak niektóre projekty, czy strony pojawiały się i znikały. Dlatego zakończ swój holk, ja zakończę Batavię. Jak nie zdążymy przed czasem ruszenia projektu, to albo poczekamy jeszcze, albo zrównoleglimy prace. Ja też nie mam za dużo czasu, więc jakoś sobie bedziemy radzić i dzielić się pracą :laugh:: A tak na marginesie - prosiłem niedawno Romka, zeby opisał technologie piankowania. A może tak byśmy na Koge wrzucili Twój wątek o komputerowym modelowaniu statków z kartonworku? Wygląda wzorcowo, a niejednemu może pokazać drogę, na mnie wywarł niesamowite wrarzenie. Tak to już jest z wątkami na forum, że zakończone spadają w dół i są coraz bardziej zapominane. Tu napewno prościej będzie do tego dotrzeć. Co ty na to?
Jasne że tak !!! Będa do ściągnięcia. Z tego co wiem to jest jeszcze jeden fanatyk budowania Batavii, ale jak bedzie chciał, to sam się wypowie ;) A może tak Rychu zaczniesz swój wątek Victory? Mam duży sentyment do tego statku bo to mój pierwszy żaglowiec wykonany z Małego Modelarza. Mam też w domu (dostałem w prezencie !) monografię HMS Victory, jak coś Ci bedzie potrzebne, to postaram się zrobic jakieś skany - zdjęcia? i Ci podrzucić. Jest w języku angielskim, ale dużo schematów, które moga Ci pomóc. Trzymam kciuki !!!Radek mam nadzieje że jak skończysz plany z tego programu to sie podzielisz nimi
Co do warsztatu narzędziowego, to ja też go kompletuję i chyba każdy z nas. Ale nawet brak narzędzi nie jest w stanie zatrzymać fanatyków :)
No to Stefan i Ciebie dopinguję, będzie następna maszynka w Modelarni.Ja tez robie scierarke bebnowa, wlasciwie to już jest gotowa, niestety nie mam na razie zdjec, ale jeśli Ty lub ktokolwiek chce to za pare dni mogę zalatwic
A jak tam dzieci? (Stefan niedawno został ojcem) Czy już masz więcej czasu? Czekamy z niecierpliwością na Twoje posty.
A teraz wszystkich pozdrawiam i biorę się do dalszej pracy,
Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- jerry_bee
myślę, że rhino to całkiem rozsądny wybór. zdaje się, że to nawet w pewnym stopniu standardowe wyposażenie projektantów okrętowych, przynajmniej tak się reklamuje samo rhino.
24 zapisy to nie jest wielki problem - jeśli nad projektem siądą 3-4 osoby to daje w sumie 72-96 zapisów. przy sensownym podziale pracy, podzieleniu jej na kawałki (rhino ma opcję plików referencyjnych) jest to do zrobienia. zakładając, że każdy zapis powstawałby co 3-4 godziny to daje 216-384 godzin pracy nad projektem. panowie, w tym czasie to można zaprojektować od podstaw titanica (żartuję...)
do godziny '0' mamy jeszcze całkiem sporo czasu, ale może by tak poświęcić go na opracowanie paru sztuczek i wymyślenie metody pracy? no i na oswojenie się z rhino? załóżmy może nowy wątek poświęcony teorii projektu i opisujący narzędzie, do lata będziemy mieli przynajmniej ten problem z głowy.
Radek, Ty jako gospodarz i pomysłodawca całości wypowiedz się co o tym myślisz i możemy powolutku ruszać. w tempie 1-2 posty tygodniowo do lipca możemy mieć prawie gotowy podręcznik projektanta!
na początek proponowałbym ustalenie i wybór programu - ja osobiście nie mam żadnych preferencji, nieskromnie mogę powiedzieć, że znam jakieś 70% programów cad. rhino to bardzo przyzwoity wybór.
24 zapisy to nie jest wielki problem - jeśli nad projektem siądą 3-4 osoby to daje w sumie 72-96 zapisów. przy sensownym podziale pracy, podzieleniu jej na kawałki (rhino ma opcję plików referencyjnych) jest to do zrobienia. zakładając, że każdy zapis powstawałby co 3-4 godziny to daje 216-384 godzin pracy nad projektem. panowie, w tym czasie to można zaprojektować od podstaw titanica (żartuję...)
do godziny '0' mamy jeszcze całkiem sporo czasu, ale może by tak poświęcić go na opracowanie paru sztuczek i wymyślenie metody pracy? no i na oswojenie się z rhino? załóżmy może nowy wątek poświęcony teorii projektu i opisujący narzędzie, do lata będziemy mieli przynajmniej ten problem z głowy.
Radek, Ty jako gospodarz i pomysłodawca całości wypowiedz się co o tym myślisz i możemy powolutku ruszać. w tempie 1-2 posty tygodniowo do lipca możemy mieć prawie gotowy podręcznik projektanta!
na początek proponowałbym ustalenie i wybór programu - ja osobiście nie mam żadnych preferencji, nieskromnie mogę powiedzieć, że znam jakieś 70% programów cad. rhino to bardzo przyzwoity wybór.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- jerry_bee
zapomniałem, więc uzupełniam post stacha - jeśli chodzi o techniczność rhino to podpisuję się obiema ręcyma. jeśli ktoś zna autocada to rhino jest wręcz jego bliźniakiem - wszystkie podstawowe komendy są w obu programach identyczne, mają takie same opcje i działają w taki sam sposób. wpisywanie współrzędnych i dokładność jest identyczna jak w autocadzie. twórcy rhino poszli w kierunku specjalizacji modelowania, zwłaszcza powierzchniowego, i ilość opcji z tym związanych jest naprawdę imponująca. nie bez znaczenia jest pełna obsługa formatów dwg/dxf. mam w zasadzie tylko jedno zastrzeżenie do rhino - słabiutka praca na rysunkach hybrydowych. wstawianie bitmapy jako tła i beznadziejne sterowanie jej wyświetlaniem jest mocno frustrujące. pod tym względem chociażby autocad jest o klasę lepszy. niestety, tylko pod tym względem (jak to kiedyś ktoś celnie zauważył - nie obrażając nikogo - autocad to program napisany przez elektryków dla instalatorów).
ja sam swoje zabawy z modelowaniem okrętu prowadzę w microstation tylko dlatego, że pracuję na tym na codzień. żeby nie wpaść w rutynę chętnie dla rozrywki przeskoczę na rhino.
informacyjnie donoszę, że prace nad hanzą trwają i powolutku zamykam budowę kadłuba. w stosunku do pierwotnego harmonogramu mam około miesiąca poślizgu.
ja sam swoje zabawy z modelowaniem okrętu prowadzę w microstation tylko dlatego, że pracuję na tym na codzień. żeby nie wpaść w rutynę chętnie dla rozrywki przeskoczę na rhino.
informacyjnie donoszę, że prace nad hanzą trwają i powolutku zamykam budowę kadłuba. w stosunku do pierwotnego harmonogramu mam około miesiąca poślizgu.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- Rychu
Prośba do maniaków 3D :)
Witam mam prośbe jeśli zamieszczacie screny tych przekrojów to opisujcie mniej więcej jak to sie robi, ja naprzykład niewiem jak tam wstawić nawet ten podkład schematu hyhy oki to tyle.
co nieco tez lubie pobaźgrać :)

co nieco tez lubie pobaźgrać :)

a moze jednak sie uda :)
- stach5
Witam :)
Rychu musiał byś się określić w jakim programie chcesz eksperymentować
wtedy odpowiadając na twego posta wyobrażam sobie że mogło by to wyglądać tak jak na rysunku (1,2,3 otwiera się okno gdzie masz zeskanowane plany i w odpowiednim oknie programu rysujesz ramkę ,która po chwili wypełni się twoim rysunkiem)
trzeba to potem skalować ,zwymiarować zgodnie z dokumentacją
i tak dalej ,i tak dalej i musi się udać :) :)
myślę że tą drogą zamieniamy forum modelarski na informatyczne i moderator nam głowy pourywa :(
jeżeli dobrze przyjżysz się programowi to przeważnie w helpie są opisy podstawowych funkcji
przynajmniej tak jest w rhino3d
Pozdrawiam
maniak 3D stach5 ;)

Rychu musiał byś się określić w jakim programie chcesz eksperymentować
wtedy odpowiadając na twego posta wyobrażam sobie że mogło by to wyglądać tak jak na rysunku (1,2,3 otwiera się okno gdzie masz zeskanowane plany i w odpowiednim oknie programu rysujesz ramkę ,która po chwili wypełni się twoim rysunkiem)
trzeba to potem skalować ,zwymiarować zgodnie z dokumentacją
i tak dalej ,i tak dalej i musi się udać :) :)
myślę że tą drogą zamieniamy forum modelarski na informatyczne i moderator nam głowy pourywa :(
jeżeli dobrze przyjżysz się programowi to przeważnie w helpie są opisy podstawowych funkcji
przynajmniej tak jest w rhino3d
Pozdrawiam
maniak 3D stach5 ;)

- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam
Wlasnie "zasysam" ten programik. Pomoc pewnie bedzie wskazana.
Jakie sa minimalne wymagania sprzetowe bo nie wiem czy moj kopm w pracy sobie poradzi. Jestem za nowym watkiem.
Dzieki Jerry.
Wlasnie "zasysam" ten programik. Pomoc pewnie bedzie wskazana.
Jakie sa minimalne wymagania sprzetowe bo nie wiem czy moj kopm w pracy sobie poradzi. Jestem za nowym watkiem.
Dzieki Jerry.
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Witam wszystkich
W kilku słowach chciałe przeprosić za panującą ciszę z mojej strony. Jest ona podyktowana faktem, że od półtora tygodnia przybity jestem pracami nad swoją praca dyplomową, które wyssały do cna mój wolny czas :( Więc Jerry Bee, cieszę się, że próbujesz zmontować ekipę :) Gdy tylko się obrobię dam znać, a Was zachęcam do tego toku rozumowania - byc może założymy oddzielny dział typu: modelowanie komputerowe.
Pozdrawiam.
W kilku słowach chciałe przeprosić za panującą ciszę z mojej strony. Jest ona podyktowana faktem, że od półtora tygodnia przybity jestem pracami nad swoją praca dyplomową, które wyssały do cna mój wolny czas :( Więc Jerry Bee, cieszę się, że próbujesz zmontować ekipę :) Gdy tylko się obrobię dam znać, a Was zachęcam do tego toku rozumowania - byc może założymy oddzielny dział typu: modelowanie komputerowe.
Pozdrawiam.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- Zbyszek
Radek jak jest szansa otrzymania kserówek planów BATAVII od ciebie :blink::
Pozdrawiam!!!