Pod żaglami Zawiszy ...

W tym miejscu potykamy się o projektowanie modeli żaglowców - i te na kartce i te tworzone komputerowo
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Joker 2

Pod żaglami Zawiszy ...

Post autor: Joker 2 »

Pod żaglami Zawiszy ; któż z nas nie śpiewał przy ognisku . Niektórzy nawet mieli okazje płynąć Zawiszą Czarnym .
Ja miałem taką okazje w roku 1963 i 1964 . Niezapomniane chwile .
Ale dość wspomnień . Post ten powstał jako efekt postu w dziale ogłoszeni " wymiana Planów " . Część kolegów podała że plany zawiszy nie istnieją , a jak nie to trzeba je stworzyć .
Na początek zainteresowanych odsyłam do strony armatora gdzie zamieszczono historie żaglowca ;
http://sztandary.graptolite.net/Zawisza_Czarny_II.html , http://www.sailingadventure.eu/SailingA ... _opis.html .
No to zaczynamy S / Y ZAWISZA CZARNY , wielki patron , mały żaglowiec ( ale wspaniały ) .
Zawisza perspektywa.jpg

Rysunek S / Y " Zawisza Czarny " z Małego modelarza.
Plan ożaglowania1.jpg

Rysunek S / Y Zawisza Czarny Plan ożaglowania .
Przy pomocy kolegów ustaliłem co następuje ;
Żaglowiec był przebudowanym lugotrawlerem B 11 M / S " Cietrzew " .Są opublikowane planu bliźniaczego lugotrawlera M / S " Dudek "
Znalazłem też dokumentacje jednostki na tym samym kadłubie , jest to M / S ZENIT statek instumentalnu szkoły morskiej . Oraz M / S KASZUBSKI BRZEG , statek badawczy muzeum morskiego w Gdańsku .
Reasumując mamy do dyspozycji plany następujących jednostek ;
1 . Modelarz 6 - 1968 " Zawisza Czarny " skala 1 : 100 , 1: 200 4 arkusze autor M . Roszkowski
2 . Modelarz 7 - 8 - 9 " Zawisza Czarny " skala 1 : 100 , 1 : 200 6 arkuszy ten sam autor
3 . Morze 1952 i 1953 lugotrawler B - 11 " Dudek " niestety nie znam autora
4 . Modelarz 11 - 1997 " Kaszubski Brzeg " 5 arkuszy skala 1 : 50 , 1 : 100 , Autor Czesław Greszkiewicz
5 . Modelarz 10 - 11 1971 " Zenit " 3 arkusze A 3 skala 1 : 100 Autor Jacek Centkowski
6 . Mały modelarz 7 - 1975 " Zawisza Czarny " niestety nie znam autora ( brak części opisowej )
Chciałbym omówić jakość i przydatność poszczególnych rysunków pod kontem budowy modelu .
Na początek dodam ze wszystkie rysunki są obrobione cyfrowo ( oczyszczanie tła , kontrast , oraz korekcja skali jak i błędów typowo drukarskich , skręceń czy zmian perspektywy ).Użyłem programu Corel PHOTO-PAJN oraz bezpłatnego programu GIMB , ten ostatni serdecznie polecam .Program ten można pobrać ze strony http://www.gimpuj.info/ .
Zenit.jpg

Zenit 1.jpg

Przykład obróbki ze skanowanych rysunków .
Rysunki Pana M . Roszkowskiego , publikacja z modelarza roku 1968 . Jest mocno znikształcona , zdeformowana i rościągnieta w poprzek . Wadą jest też mały format A 4 . Troszkę lepiej wyglądają rysunki z roku 1975 .
Lugotrawler M / S " Dudek " przy formacie A 3 jak na rok opracowania rysunki bardzo dobre i dokładne .
To samo można powiedzieć o M / S " Zenit Pana Jacka Centkowskiego , \którego za jego plany bardzo cenie .
M / S " Kaszubski Brzek " format A 1 Najdokładniejsze rysunki ,autorstwa pana Czesława Groszkowskiego .
Wymiary Zawiszy ustaliłem następująco ;
1 . Długość całkowita 42,70 m . niektóre źródła 42, 90 m .
2 . Długość po pokładzie 36,10 m .
3 . Szerokość 6,70 m .
4 . Zanurzenie 4,50 m .
5 . Wysokość z masztami --------
Problemy były z wymiarami " ptaszków " , jedyny wspólny wymiar to szerokość 6,70 m .Pozostałe to czysta fantastyka , np . długość od 36 m . do 31 m . Znając dokładność pana Centkowskiego przyjąłem wymiary kadłuba następująco ;
1 .Długość po pokładzie 32,30 m .
2 . Szerokość 6,70 m .
3 . Zanurzenie 3,50 m .
Są to wymiary statku rybackiego . Zawisza jest dłuższy o 3,80 m . W czasie remontu w 1966 roku zmieniano rufę na pawężową i ją przedłużono .
W dokumentacji opisowej M / S " Kaszubski Brzeg " podano długość 34,45 m A po pomierzeniu rysunków okazało się że długość wynosi 32,30 m . Wobec powyższego można śmiało stosować plany wszystkich jednostek do budowy kadłuba z wątkiem części rufowej .
Dla pewności w programie GIMB nałożyłem na siebie żuty z góry i boku , okazały się takie same . Oczywiście w granicach błędu rysunkowego .
Na forum chce przedstawić porównanie wszystkich kadłubów do Zawiszy .
Dla przejrzystości Zastosowałem następujące kolory ;
! . Zawisza Czarny - czarny
2 . Zenit - niebieski
3 . Dudek - zielony
4 . Kaszubski Brzeg - czerwony
Bok Zawisza i Zenit.jpg

Z gory Zawisza i Zenit.jpg

Zawisza i Zenit
Bok Zawisza Dudek.jpg

Z gory Zawisza i Dudek.jpg

Zawisza i Dudek
Bok Zawisza i Kaszubski.jpg

Z gory Zawisza i Kaszubski.jpg

Zawisza i Kaszubski Brzeg
Na koniec jeszcze porównanie wręg . Wybrałem Zawisze i Kaszubski Brzeg z racji identycznego nachylenia lini wodnej do stępki .
Wregi Zawisza i Kaszubski.JPG

Wręgi Zawisza i Kaszubski Brzeg
Niedokładności wynikają z trochę innego rozstawienia wręg .
No to starczy tego wymądrzania się . Mam nadzieje że komuś się przyda .
Traktuje ten post jako wstęp do powstania dokładnych planów modelarskich Zawiszy . Serdecznie proszę o zabieranie głosu i porady .
Jednocześnie zwracam się z gorącą prośbą , przysyłajcie zdjęcia z dokładnym opisem . Mile widziane też są szkice i rysunki .Wszystkie te materiały będą udostępniane zainteresowanym .
W tej chwili cała posiadana dokumentacja jest do dyspozycji kolegów .
Życzę miłej lektury ,
Joker
Awatar użytkownika
K. Z.

Re: Pod żaglami Zawiszy ...

Post autor: K. Z. »

Zawisza Czarny w Stoczni Marynarki Wojennej w 2003 roku.
P6130018.JPG

P6130020.JPG

Widać zewnętrzny balast.

Krzysztof
Awatar użytkownika
SZKUTNIK

Post autor: SZKUTNIK »

Ahoj!
Panowie, czegoś tu nie kumam. Chyba komuś się troszkę coś poplątało. Plany pana Roszkowskiego przedstawiają Zawiszę Czarnego - pierwszego, a nie obecnie pływającego.
Zawisza Czarny (II) - obecny - to dawny CIETRZEW. Nie rozumiem, jaki jest sens porównywania kadłubów dwóch różnych nie siostrzanych jednostek.
Kaszubski Brzeg i Zenit OK zgadzam się,ale teraz do tego trzeba podłączyć plany ZAWISZY obecnego (których oficjalnie nie ma)a nie porównywać z planami pana Roszkowskiego. Chyba że ma to być model fantasy.

pozdrawiam
SZKUTNIK
Pozdrawiam SZKUTNIK

szkutnik-model@wp.pl
Awatar użytkownika
SlawekOkrojek

Post autor: SlawekOkrojek »

Plany Pana Roszkowskiego i obecny Zawisza to jest ten sam Kadłub

Zawisza Czarny - drugi.

Tradycje dawnego jachtu kontynuuje szkuner przebudowany w 1960/61 roku z rybackiego lugrotrawlera "CIETRZEW". Zdjęto nadbudówki, dodano stępkę balastowa, ustawiono maszty, urządzono wnętrza mieszkalne. I tak..."Zawisza Czarny II" stał się faktem...

"CIETRZEW" zbudowany został w 1952 w Stoczni Północnej w Gdańsku. Po przebudowie w latach 1960/61 w 1965/66 przedłużono rufę o około 4 m, wymieniono silnik (MAK KRUPP). W 1980 pokładówkę zastapiono nadbudówka, wymieniono instalację elektryczna, zainstalowano elektryczna windę kotwiczna, powiększono kuchnię i chłodnię prowiantowa. Po kolejnych przeróbkach wnętrz powstały następujace pomieszczenia mieszkalne: kubryk (24 koje, 3 hamaki), kabina 4 - osobowa dla oficerów wachtowych, kabina 4- osobowa dla starszych wachty, 7 kabin jednoosobowych (6 dla załogi stałej i kabina armatorska).
Z modelarskim pozdrowieniem
Sławek Okrojek
Awatar użytkownika
Banita

Post autor: Banita »

nie do końca na temat, ale Kaszubski Brzeg nosi obecnie nazwę Safira - piszę tak, bo o przemianowaniach było, a i ta jednostka została wspomniana.
Awatar użytkownika
SlawekOkrojek

Post autor: SlawekOkrojek »

Na każdej jednostce muszą być rysunki stoczniowe, sprawdziłem iż rysunki owrężenia datowane są na 1967 rok . Natomiast rysunki z obecną nadbudówką są datowane na 1980 rok.
Jaki z tego wniosek że Joker 2 ma rację, to jest ten sam kadłub.
Chyba że SZKUTNIK ma na myśli Zawiszę z przed 1966 roku, ale Pan Roszkowski rysował jednostkę po 1966 roku jako Zawisza Czarny I
Przedłużenie części rufowej kadłuba o 4 m było w latach 1965/66.
Z modelarskim pozdrowieniem
Sławek Okrojek
Awatar użytkownika
Joker 2

Post autor: Joker 2 »

Mili koledzy . " Zawisza Czarny II " jest przebudowanym lugotrawlerem seri B - 11 o nazwie " Cietrzew " i to nie podlega dyskusji . Potwierdzają to wszystkie dane tak armatora jak i rejestr statków . Prosze zobaczyć linki na początku pierwszego postu . Ten post ma za zadanie zainteresować kolegów tym pięknym żaglowcem . A jednocześnie być początkiem powstania dokładnych ogulnodostępnych rysunków , przedstawiająch jednostke w poszczegulnych latach . Prosze też o przeczytanie
http://edwardbernatowicz.blox.pl/2005/1 ... klety.html
Ja chciałem jedynie pokazać że do pracy z modelem można wykorzystać dokumentacje innych jednostek .
Z modelarskim pozdrowieniem Joker
Awatar użytkownika
K. Z.

Wygrzebałem jeszcze parę fotek Zawiszy. Zrobione dość dawno i dodatkowo w Stoczni Marynarki Wojennej był (pewnie jest do dziś) zakaz fotografowania, tajemnica państwowa i tym podobne, więc fotek zrobiłem niewiele i nie są najlepszej jakości.
P6130016.JPG

P6130021.JPG

P6130024.JPG

P6130022.JPG

Przyznam się, że widziałem Zawiszę wydokowanego kilkakrotnie i to w różnych stoczniach, ale kiedyś był to dla mnie widok tak zwyczajny, że nawet fotek nie robiłem.

Pozdrawiam.
Krzysztof
Awatar użytkownika
K. Z.

Znalazłem jeszcze jedną fotkę Zawiszy.

zawisza2.jpg

Pozdrawiam
Krzysztof
ODPOWIEDZ