pomarudze i ja .. na RSSy

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciejza

pomarudze i ja .. na RSSy

Post autor: maciejza »

a wiec ..
cos mi sie nie podoba z RSSami . .nie dzialaja jak powinny.
Aktualnosci ze strony są ok, za kazdym otwarciem przegladarki i kliknieciu w rssy Kogi, wyswietla sie ładnie co nowego na stronie .
Skoro jest mozliwosc pobrania RSSów z forum wiec tez sobie zasubskrybowalem.
robiąc to z poziomy porzegladarki, czyli klikając w prawym dolnym rogu "subskrybuj rss" (w przypadku akurat firefoxa) subskrybuje niby kanał z forum ale .. widze newsy ze strony nie z forum.

podejzewam ze nie jestem odkrywczy, skoro na głownej stronie forum na dole, pod działami jest guziol RSS .. trzeba recznie dodac go do kanałów rss,
I to rozwiazanie działa połowicznie .. po odpaleniu przegladarki ten kanał jako jedyny nie daje sie pobrac, dopiero po najechaniuj i popchnieciu z palca (odśwież kanał RSS) pobiera wątki z forum ..
ot cos sie gryzie ..

gdyby wymusic na stronach z forum aby przegladarka sama wyłapywała własciwy link do rssów forumowych .. czyli do:
http://koga.net.pl//index2.php?option=com_joomlaboard&func=sb_rss&no_html=1
to pewnie było by ok, bo tak to rozpoznaje jedynie:
http://koga.net.pl/index.php?option=com_rss&no_html=1

..
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Re:pomarudze i ja .. na RSSy

Post autor: radek »

Tak, potwierdzam i sam wcześniej chciałem to zmienić. Postaram się w miarę szybko.
Pzdr, Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Więc to już poprawiłem.
Jak jest się na stronie (działy) RSS ustawia się na Koga Portal nowości.
Po przejściu do forum, nie ważne w którym miejscu forum się znajduemy, RSS wskazuje na nowości na forum i dodaje się jako Forum Koga.
To, że Ci się czasami nie aktualizuje jest raczej związane z tym, że od czasu do czasu obserwuję dziwne zachowania serwera hosującego stronę, odrzuca mi połaczenie. Problem wydaje mi się, że leży po stronie po prostu chwilowego braku połaczenia.
A może Maćku napiszesz jak posługiwać się RSS bo przypuszczam, że wiem głównie Ja i Ty ;)
Pozdrawiam. Jak bedą dalsze problemy, to daj znać.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Moze ten obrazek sie przyda (Firefox)
Tak na kolanie robione..
Obrazek
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Ja nie będę narzekał u mnie wszystko zaczeło chulać po zmianie przeglądarki. Zainstalowałem MOZILLA i wszystkie problemy z logowaniem się skończyły jak ręką odjął. Z zakładkami też jest wszystko OK. :P
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
maciejza

Post autor: maciejza »

a juz mialem instrukcję obrazkową robic :)
ale Romeks mnie uprzedzil :) .. mam jedna małą podpowiedź . .w mozillach/firefoxach mozna dodać rssy poprzed dodanie nowej zakładki jak pokazał Romeks, można też kliknąć w pomaranczowy prostokącik w prawym dolnym rogu przeglądarki, pojawi się wtedy "subskrybuj ... " i pokazujecie miejsce docelowe, gdzie chcecie składować.

Osoby zmuszone ;) do używania Internet Explorera i reklam :) muszą sobie doinstalować specjalny dodatek ..
i tak przetestowałem na szybko kilka sztuk i działają ;)
najbardziej mi się spodobał :
BLOGBOT (dziala na win2k/XP) -> http://www.blogbot.com/lite/
przetestowalem tez *lectorean* oraz *myFeeds*
Mam parę PrintScreenów z Blogbota, jakby była potrzeba to mogę krok po kroku pokazac.

lista czytników RSS jest m.in. tutaj:
http://tinyurl.com/cd7f9
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

maciejza napisał:
.... można też kliknąć w pomaranczowy prostokącik w prawym dolnym rogu przeglądarki, pojawi się wtedy "subskrybuj ... " i pokazujecie miejsce docelowe, gdzie chcecie składować.

Kurcze nie wiedzialem ze tam cos jest. Zawsze pod koniec pracy patrze w tym miejscu na godzine a tego nie zauwazylem ......
Dzieki Maciej :) :)

Czlowiek ciagle sie uczy .... :)
Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Witam Panów !!!
więc RSS służy do tego, aby zobaczyć co nowego na stronie bez wchodzenia na nią.
Jeżeli korzystamy z Mozilli (Firefox) to możemy zrobić to tak jak pokazał RomekS (dzięki Romku i przepraszam, że Cię nie doceniłem ;) ) albo tak jak napisał to Maciek. dwa dodatkowe obrazki:
Na początku klikamy na pomarańczowy krzyżyk na dole przeglądarki i po pojawieniu się tego prostokątnego okienka na nim. w wyniku tego otrzymamy okienzko z zatwierdzeniem.
Wtedy do zakładek dodaje się Koga Portal a w jego rozwinięciu ostatnio opublikowane artykuły.

Proponuję zrobić to dwa razy - pierwszy raz na stronie głównej - wtedy w zakładkach bedziemy mieli nowosci na stronie
Drugi raz po wejściu na dowolną stronę forum. Wtedy pojawi się w zakładkach następny wpis, po jego rozwinięciu pokazane bedą ostatnie posty na forum.
Firefox aktualizuje sobie automatycznie ta liste co ok. 20 minut.
Obrazek
Obrazek
Radosław Kubera
Koga Portal
ODPOWIEDZ