a wiec ..
cos mi sie nie podoba z RSSami . .nie dzialaja jak powinny.
Aktualnosci ze strony są ok, za kazdym otwarciem przegladarki i kliknieciu w rssy Kogi, wyswietla sie ładnie co nowego na stronie .
Skoro jest mozliwosc pobrania RSSów z forum wiec tez sobie zasubskrybowalem.
robiąc to z poziomy porzegladarki, czyli klikając w prawym dolnym rogu "subskrybuj rss" (w przypadku akurat firefoxa) subskrybuje niby kanał z forum ale .. widze newsy ze strony nie z forum.
podejzewam ze nie jestem odkrywczy, skoro na głownej stronie forum na dole, pod działami jest guziol RSS .. trzeba recznie dodac go do kanałów rss,
I to rozwiazanie działa połowicznie .. po odpaleniu przegladarki ten kanał jako jedyny nie daje sie pobrac, dopiero po najechaniuj i popchnieciu z palca (odśwież kanał RSS) pobiera wątki z forum ..
ot cos sie gryzie ..
gdyby wymusic na stronach z forum aby przegladarka sama wyłapywała własciwy link do rssów forumowych .. czyli do:
http://koga.net.pl//index2.php?option=com_joomlaboard&func=sb_rss&no_html=1
to pewnie było by ok, bo tak to rozpoznaje jedynie:
http://koga.net.pl/index.php?option=com_rss&no_html=1
..
pomarudze i ja .. na RSSy
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Re:pomarudze i ja .. na RSSy
Tak, potwierdzam i sam wcześniej chciałem to zmienić. Postaram się w miarę szybko.
Pzdr, Radek.
Pzdr, Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Więc to już poprawiłem.
Jak jest się na stronie (działy) RSS ustawia się na Koga Portal nowości.
Po przejściu do forum, nie ważne w którym miejscu forum się znajduemy, RSS wskazuje na nowości na forum i dodaje się jako Forum Koga.
To, że Ci się czasami nie aktualizuje jest raczej związane z tym, że od czasu do czasu obserwuję dziwne zachowania serwera hosującego stronę, odrzuca mi połaczenie. Problem wydaje mi się, że leży po stronie po prostu chwilowego braku połaczenia.
A może Maćku napiszesz jak posługiwać się RSS bo przypuszczam, że wiem głównie Ja i Ty ;)
Pozdrawiam. Jak bedą dalsze problemy, to daj znać.
Jak jest się na stronie (działy) RSS ustawia się na Koga Portal nowości.
Po przejściu do forum, nie ważne w którym miejscu forum się znajduemy, RSS wskazuje na nowości na forum i dodaje się jako Forum Koga.
To, że Ci się czasami nie aktualizuje jest raczej związane z tym, że od czasu do czasu obserwuję dziwne zachowania serwera hosującego stronę, odrzuca mi połaczenie. Problem wydaje mi się, że leży po stronie po prostu chwilowego braku połaczenia.
A może Maćku napiszesz jak posługiwać się RSS bo przypuszczam, że wiem głównie Ja i Ty ;)
Pozdrawiam. Jak bedą dalsze problemy, to daj znać.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Moze ten obrazek sie przyda (Firefox)
Tak na kolanie robione..

Tak na kolanie robione..

- Zbyszek
Ja nie będę narzekał u mnie wszystko zaczeło chulać po zmianie przeglądarki. Zainstalowałem MOZILLA i wszystkie problemy z logowaniem się skończyły jak ręką odjął. Z zakładkami też jest wszystko OK. :P
Pozdrawiam!!!
- maciejza
a juz mialem instrukcję obrazkową robic :)
ale Romeks mnie uprzedzil :) .. mam jedna małą podpowiedź . .w mozillach/firefoxach mozna dodać rssy poprzed dodanie nowej zakładki jak pokazał Romeks, można też kliknąć w pomaranczowy prostokącik w prawym dolnym rogu przeglądarki, pojawi się wtedy "subskrybuj ... " i pokazujecie miejsce docelowe, gdzie chcecie składować.
Osoby zmuszone ;) do używania Internet Explorera i reklam :) muszą sobie doinstalować specjalny dodatek ..
i tak przetestowałem na szybko kilka sztuk i działają ;)
najbardziej mi się spodobał :
BLOGBOT (dziala na win2k/XP) -> http://www.blogbot.com/lite/
przetestowalem tez *lectorean* oraz *myFeeds*
Mam parę PrintScreenów z Blogbota, jakby była potrzeba to mogę krok po kroku pokazac.
lista czytników RSS jest m.in. tutaj:
http://tinyurl.com/cd7f9
ale Romeks mnie uprzedzil :) .. mam jedna małą podpowiedź . .w mozillach/firefoxach mozna dodać rssy poprzed dodanie nowej zakładki jak pokazał Romeks, można też kliknąć w pomaranczowy prostokącik w prawym dolnym rogu przeglądarki, pojawi się wtedy "subskrybuj ... " i pokazujecie miejsce docelowe, gdzie chcecie składować.
Osoby zmuszone ;) do używania Internet Explorera i reklam :) muszą sobie doinstalować specjalny dodatek ..
i tak przetestowałem na szybko kilka sztuk i działają ;)
najbardziej mi się spodobał :
BLOGBOT (dziala na win2k/XP) -> http://www.blogbot.com/lite/
przetestowalem tez *lectorean* oraz *myFeeds*
Mam parę PrintScreenów z Blogbota, jakby była potrzeba to mogę krok po kroku pokazac.
lista czytników RSS jest m.in. tutaj:
http://tinyurl.com/cd7f9
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
maciejza napisał:
Kurcze nie wiedzialem ze tam cos jest. Zawsze pod koniec pracy patrze w tym miejscu na godzine a tego nie zauwazylem ......
Dzieki Maciej :) :)
Czlowiek ciagle sie uczy .... :)
.... można też kliknąć w pomaranczowy prostokącik w prawym dolnym rogu przeglądarki, pojawi się wtedy "subskrybuj ... " i pokazujecie miejsce docelowe, gdzie chcecie składować.
Kurcze nie wiedzialem ze tam cos jest. Zawsze pod koniec pracy patrze w tym miejscu na godzine a tego nie zauwazylem ......
Dzieki Maciej :) :)
Czlowiek ciagle sie uczy .... :)
- radek
- Kontakt:
Witam Panów !!!
więc RSS służy do tego, aby zobaczyć co nowego na stronie bez wchodzenia na nią.
Jeżeli korzystamy z Mozilli (Firefox) to możemy zrobić to tak jak pokazał RomekS (dzięki Romku i przepraszam, że Cię nie doceniłem ;) ) albo tak jak napisał to Maciek. dwa dodatkowe obrazki:
Na początku klikamy na pomarańczowy krzyżyk na dole przeglądarki i po pojawieniu się tego prostokątnego okienka na nim. w wyniku tego otrzymamy okienzko z zatwierdzeniem.
Wtedy do zakładek dodaje się Koga Portal a w jego rozwinięciu ostatnio opublikowane artykuły.
Proponuję zrobić to dwa razy - pierwszy raz na stronie głównej - wtedy w zakładkach bedziemy mieli nowosci na stronie
Drugi raz po wejściu na dowolną stronę forum. Wtedy pojawi się w zakładkach następny wpis, po jego rozwinięciu pokazane bedą ostatnie posty na forum.
Firefox aktualizuje sobie automatycznie ta liste co ok. 20 minut.

więc RSS służy do tego, aby zobaczyć co nowego na stronie bez wchodzenia na nią.
Jeżeli korzystamy z Mozilli (Firefox) to możemy zrobić to tak jak pokazał RomekS (dzięki Romku i przepraszam, że Cię nie doceniłem ;) ) albo tak jak napisał to Maciek. dwa dodatkowe obrazki:
Na początku klikamy na pomarańczowy krzyżyk na dole przeglądarki i po pojawieniu się tego prostokątnego okienka na nim. w wyniku tego otrzymamy okienzko z zatwierdzeniem.
Wtedy do zakładek dodaje się Koga Portal a w jego rozwinięciu ostatnio opublikowane artykuły.
Proponuję zrobić to dwa razy - pierwszy raz na stronie głównej - wtedy w zakładkach bedziemy mieli nowosci na stronie
Drugi raz po wejściu na dowolną stronę forum. Wtedy pojawi się w zakładkach następny wpis, po jego rozwinięciu pokazane bedą ostatnie posty na forum.
Firefox aktualizuje sobie automatycznie ta liste co ok. 20 minut.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal