Modellbau-Messe czyli Targi Modelarskie w Wiedniu w dniach 26-29 Października. Bilety po 6 euro jeśli się wcześniej kupi przez inernet. Normalnie 8 euro. (http://www.modell-bau.at)
Może ktoś akurat w tych dniach będzie się poruszał w okolicy Wiednia, to polecam.
Targi Modelarskie w Wiedniu
- JurekBin
- Kontakt:
- JurekBin
- Kontakt:
Odp:Targi Modelarskie w Wiedniu
Modellbau-Messe w Wiedniu, czyli targi modelarskie. Chyba najważniejsze wydarzenie modelarskie w roku w Austrii, gdzie pojawi się każdy, kto ma do czynienia nawet w minimalnym stopniu z modelarstwem.
Mnóstwo dzieci i dorosłych, generalnie tłum ludzi i dla każde coś fajnego, czyli i dla modelarzy plastikowych, i drewnianych, i statki, i samoloty wszelkiej maści i kolejki i książki i giełdy itd.
Coś, czego nie należy przegapiać w każdym bądź razie. Spędziłem tam ładne parę godzin kupiłem to i owo, tzn. różne drobiazgi, których jest całe multum, a których na codzień się nie widuje w sklepach modelarskich. Poza lokalnymi austriackimi sklepami, dość widoczne są firmy niemieckie, nie mówiąc to o potentatach... no nic, oto parę zdjęć. I za rok kolejne targi.
Tu są zdjęcia: Targi Modelarskie w Wiedniu
Mnóstwo dzieci i dorosłych, generalnie tłum ludzi i dla każde coś fajnego, czyli i dla modelarzy plastikowych, i drewnianych, i statki, i samoloty wszelkiej maści i kolejki i książki i giełdy itd.
Coś, czego nie należy przegapiać w każdym bądź razie. Spędziłem tam ładne parę godzin kupiłem to i owo, tzn. różne drobiazgi, których jest całe multum, a których na codzień się nie widuje w sklepach modelarskich. Poza lokalnymi austriackimi sklepami, dość widoczne są firmy niemieckie, nie mówiąc to o potentatach... no nic, oto parę zdjęć. I za rok kolejne targi.
Tu są zdjęcia: Targi Modelarskie w Wiedniu
- KID
Rzeczywiście było co pooglądać. Szczególnie te pokazy w basenie. I taka drobna refleksja: jeszcze kilka lat temu swastyka nie miała prawa obecności na takiej imprezie.
Pozdrawiam,
Krzysztof Duvnjak
Krzysztof Duvnjak
- JurekBin
- Kontakt:
nawet nie zwróciłem to uwagi KID,
właściwie to coraz częściej się widuje i nikt na to nie zwraca już uwagi.
Raz tylko widziałem model ze swastyką zaklejoną plastrem.
właściwie to coraz częściej się widuje i nikt na to nie zwraca już uwagi.
Raz tylko widziałem model ze swastyką zaklejoną plastrem.
- jerry_bee
dla mnie ta sprawa jest dość kontrowersyjna - przecież trudno ukryć fakt istnienia czegoś takiego jak 3 Rzesza czy inne totalitaryzmy. rozmydlanie historii jest dość typowe dla dzisiejszej poprawności politycznej, ale nic nie zmieni faktu, że jednostki ze znakiem swastyki odegrały znaczną rolę w historii. do tego - co akurat dla modelarzy ma jakieś znaczenie - cechowały się dość sporym stopniem rozwoju technicznego, i chcę wierzyć, że w prezentowaniu tych modeli chodzi właśnie o to.
pod wieloma sztandarami i symbolami zarzynano hurtem ludzi i jakoś nikomu nie przeszkadza sławić wyczyny tego lub tamtego, a podejrzewam (tylko podejrzewam, bo jakoś sie wymigałem i na żadna wojnę się nie załapałem) że zachowanie większości armii w czasie wojny jest dość podobne. różnica polega tylko na tym, kto wygrał, a kto przegrał. równie dobrze możnaby się krzywić na budujących Victory tylko dlatego, że ten miał chyba ze 100 armat i jedną salwą uwalniał kilkadziesiąt osób od trosk tego świata.
oceny moralne i historyczne zostawmy historykom, względnie wyższym instancjom.
pod wieloma sztandarami i symbolami zarzynano hurtem ludzi i jakoś nikomu nie przeszkadza sławić wyczyny tego lub tamtego, a podejrzewam (tylko podejrzewam, bo jakoś sie wymigałem i na żadna wojnę się nie załapałem) że zachowanie większości armii w czasie wojny jest dość podobne. różnica polega tylko na tym, kto wygrał, a kto przegrał. równie dobrze możnaby się krzywić na budujących Victory tylko dlatego, że ten miał chyba ze 100 armat i jedną salwą uwalniał kilkadziesiąt osób od trosk tego świata.
oceny moralne i historyczne zostawmy historykom, względnie wyższym instancjom.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- JurekBin
- Kontakt:
jerry. zgadzam się w 1000%.
pewnych rzeczy nie da się ukryć no bo i po co. I na pewno modelarze w Austrii czy Niemczech robiąc model np. Bismarka nie mają nic złego na myśli.
Ja jako Polak na przykład ostatnio zostałem ZAPROSZONY do uczestnictwa w austriackim FHS - czyli klubie FREUNDE HISTORISCHER SCHIFFE - przyjaciół historycznych statków, głupio brzmi po polsku, ale zawsze. I nikomu nie przeszkadza, że jestem Polakiem!
No i będąc w tym klubie, bedę miał dostęp do różnych tutejszych rzeczy...np.plany :) i jako "szpieg" mogę je rozpropagować w Polsce, no i oczywiście na odwrót - polskie okręty w tutaj!
pewnych rzeczy nie da się ukryć no bo i po co. I na pewno modelarze w Austrii czy Niemczech robiąc model np. Bismarka nie mają nic złego na myśli.
Ja jako Polak na przykład ostatnio zostałem ZAPROSZONY do uczestnictwa w austriackim FHS - czyli klubie FREUNDE HISTORISCHER SCHIFFE - przyjaciół historycznych statków, głupio brzmi po polsku, ale zawsze. I nikomu nie przeszkadza, że jestem Polakiem!
No i będąc w tym klubie, bedę miał dostęp do różnych tutejszych rzeczy...np.plany :) i jako "szpieg" mogę je rozpropagować w Polsce, no i oczywiście na odwrót - polskie okręty w tutaj!
- Zbyszek
Jurek uważaj jeśli oglądasz naszą TV to wiesz że jest nagonka na szpiegów, lepiej zostań ambasadorem polskich modelarzy w tym towarzystwie.
W temacie używania oznaczeń faszystowskich, przecież w modelarstwie lotniczym nikt na to nigdy nie zwracał uwagi, sam posiadam kilka modeli plastikowych w malowaniu z krzyżami.
W temacie używania oznaczeń faszystowskich, przecież w modelarstwie lotniczym nikt na to nigdy nie zwracał uwagi, sam posiadam kilka modeli plastikowych w malowaniu z krzyżami.
Pozdrawiam!!!
- mirek
Koledzy jesteście w błędzie jezeli chodzi o symbole faszystowskich niemiec
Jest to w dalszym ciągu zabronione różnymi przepisami
Na Mistrzostwach Świata czy Europy modeli latajacych ten przepis jest bardzo rygorystycznie przestrzegany .
W ubieglym roku jedna z Polskich firm biorąca udział w targach bodajze w Dortmundzie miala bardzo poważne problemy z policją ponieważ na jednym z modeli była swastyka .
Jest to w dalszym ciągu zabronione różnymi przepisami
Na Mistrzostwach Świata czy Europy modeli latajacych ten przepis jest bardzo rygorystycznie przestrzegany .
W ubieglym roku jedna z Polskich firm biorąca udział w targach bodajze w Dortmundzie miala bardzo poważne problemy z policją ponieważ na jednym z modeli była swastyka .
Pozdrawiam Mirek Rybus
- JurekBin
- Kontakt:
nawiązując do tematu symboli niemieckich....
to można po prostu sobie kupić:
http://www.modelflags.com/acatalog/Germany-MilitaryNaval.html
przynajmniej mają też polskie: http://www.modelflags.com/acatalog/POLAND__2_Flags_.html
Jurek
to można po prostu sobie kupić:
http://www.modelflags.com/acatalog/Germany-MilitaryNaval.html
przynajmniej mają też polskie: http://www.modelflags.com/acatalog/POLAND__2_Flags_.html
Jurek