[zapowiedź] 6 numer "MODELARSTWA OKRĘTOWEGO'
- krzysztof
Odp:[zapowiedź] 6 numer
marzenie 1/1 ale stańmy na 1/25 OK?
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Tak sobie czytam ....
i jestem ciekawy
co z tej dyskusji wyniknie....
:ohmy: :ohmy: :)
i jestem ciekawy
co z tej dyskusji wyniknie....
:ohmy: :ohmy: :)
- krzysztof
Przyłącz się, będzie ciekawiej
pozdrawiam Krzysztof
-
A najlepiej jakby coś w tym stylu i tym sposobem
http://www.peter1boat.narod.ru/ - ale chyba prędzej doczekam szczęśliwj starości?
http://www.peter1boat.narod.ru/ - ale chyba prędzej doczekam szczęśliwj starości?
Wietrzny Bosman
-
Na temat współpracy i działalności CMM zapisano juz mnóstwo papieru i zużyto sporo atramentu. I to tak jakby groch o scianę. Panowie epatuja się zapewne swymi twórrczymi myslami i zainteresowaniami, nie umnijszając ich wartości. Ale one do zwykłego ludzia statystycznego ani nie trafiają, ani nie podnosza jego tzw kultury morskiej, w ramach kultury technicznej, a w sumie w ramach kultury. już kiedyś napisałem że kultura to nie tylko TV, kino, teatr i zespoły muzyczne i muzykujące, ale literatura, w tym popularnonaukowa. i dorobek techniczny - w tym budownictwo okrętowe i morskie. mamy tego aż swiat. Tylko zwykły śmiertelnik mieszkający ciut dalej od CMM nie ma ŻADNYCH szans na zapoznanie się z jakimkolwiek wydawnictwem. A już o modelarzach nie wspomnę. I jakos tak się dziwnie składa że ogromna liczba najlepszych modeli okrętów powstają proporcjonalnie do odległości od.....morza. A samozadowolenie CMM, ze mamy przeciez co dłubac graniczy z uporem godnym lepszej sprawy. Ileż to srodków pozostawiamy w obcej kieszeni. Ale może naszych morskich muzealników to nie interesuje. Dostają dotację - realizują zadania, i musi starczyć. Jak w PRL-u. Choc między nami mówiąc, wtedy więcej planów, zdjęc i rysunków mozna było uzyskać ze stoczni, czy fabryki niż teraz. i za friko, a teraz - każą sobie płacić i to straszne pieniądze. A muzeum ? mogłoby te pieniądze miec dla siebie na swoje przedsięzięcia. Ponarzekałem i starczy - oni mnie tam chyba też nie lubią.
Wietrzny Bosman
- mirek
No tak pogadaliśmy sobie i ponarzekaliśmy na CMM, ale wydaje mi się, ze nadszedł czas na jakieś podsumowanie.
Wypowiedzi było sporo i każdy jakby wyraził swoje oczekiwania czy marzenia, moim zdaniem należałoby wybrać takie statki czy okręty, które byśmy byli w stanie zbudować i wykorzystać te plany, jakie być może opublikuje nam Modelarstwo Okrętowe. Napisałem w liczbie mnogiej, ponieważ liczę, iż koledzy, których interesują inne statki też coś zasugerują może jakiś mały holownik czy inną jednostkę pomocniczą.
Jest to gest w nasza stronę i powinniśmy wyjść z twarzą, dyskusja nie może przeciągać się w nieskończoność i dlatego proponuję zakończyć ten temat do dziś do wieczorka no powiedzmy do 22
Nasz kochany administrator opracuje jakąś ankietę czy coś w tym rodzaju i wtedy możemy już poprosić MO o taka czy inną publikację
Wydawcy też muszą jakoś się przygotować, zebrać materiały, narysować i wiele innych rzeczy a to wymaga czasu!!!
Na koniec proszę kolegów o poważne potraktowanie tego tematu i dotrzymanie terminu
Wypowiedzi było sporo i każdy jakby wyraził swoje oczekiwania czy marzenia, moim zdaniem należałoby wybrać takie statki czy okręty, które byśmy byli w stanie zbudować i wykorzystać te plany, jakie być może opublikuje nam Modelarstwo Okrętowe. Napisałem w liczbie mnogiej, ponieważ liczę, iż koledzy, których interesują inne statki też coś zasugerują może jakiś mały holownik czy inną jednostkę pomocniczą.
Jest to gest w nasza stronę i powinniśmy wyjść z twarzą, dyskusja nie może przeciągać się w nieskończoność i dlatego proponuję zakończyć ten temat do dziś do wieczorka no powiedzmy do 22
Nasz kochany administrator opracuje jakąś ankietę czy coś w tym rodzaju i wtedy możemy już poprosić MO o taka czy inną publikację
Wydawcy też muszą jakoś się przygotować, zebrać materiały, narysować i wiele innych rzeczy a to wymaga czasu!!!
Na koniec proszę kolegów o poważne potraktowanie tego tematu i dotrzymanie terminu
Pozdrawiam Mirek Rybus
- marekk
Jako osobie, która posiada mały wkład na Kodze trudno jest mi mówić co by było najlepsze, Mirku uważam, że wszystcy swoje wypowiedzi traktują poważnie poza małymi zgrywami co też jest potrzebne. Bardzo szanuję prace np Jurka B jak też jego osobę. Jurek jest dla mnie niewspólmienie wspaniłym kolą i pomocnikiem, przeciez to widać na forum.
Dla mnie nazwa KOGA kojarzy sie z historią, historią którą wiele osób nie zna tak jak i ja. Nie będę okacał w bawełnę ale szukam w Lublinie gdzie się tylkio da, nici - ciężko o cokolwiek na temat polskiej marynistyki. Wiem, że Polska miała ciężki dostęp do morza, ale gdzy tylko miała- to coś próbowała.
Spróbujmy zatem od początku.
Wiem, że koledzy z Kogi posiadaja duża wiedzę na temat poczatku (zarania) polskiego szkutnictwa. Oczywiście nikt i nigdy wszystkim nie dogodził, ale można spróbować opd początki i tak po kolei do dnia dzisiejszego.
Nie wiem jak inni, ale ja nie nie zamierzam zakończyć tematu modelarskiego na jednym okręciku np K&M stoi z masztami, ale nie jest zakończony -myślę że dalszxy ciąg nastąpi.
A więc moja propozycja zaczynajmu od najstarszego koraba polskiego biorąć po uwagę historie, przecież dojdziemy do dzxisiaj kupowanych fregat od USA, a może będą jeszcze nowocześniejsze.
Pozdrawiam i liczę na zrozumienie
Dla mnie nazwa KOGA kojarzy sie z historią, historią którą wiele osób nie zna tak jak i ja. Nie będę okacał w bawełnę ale szukam w Lublinie gdzie się tylkio da, nici - ciężko o cokolwiek na temat polskiej marynistyki. Wiem, że Polska miała ciężki dostęp do morza, ale gdzy tylko miała- to coś próbowała.
Spróbujmy zatem od początku.
Wiem, że koledzy z Kogi posiadaja duża wiedzę na temat poczatku (zarania) polskiego szkutnictwa. Oczywiście nikt i nigdy wszystkim nie dogodził, ale można spróbować opd początki i tak po kolei do dnia dzisiejszego.
Nie wiem jak inni, ale ja nie nie zamierzam zakończyć tematu modelarskiego na jednym okręciku np K&M stoi z masztami, ale nie jest zakończony -myślę że dalszxy ciąg nastąpi.
A więc moja propozycja zaczynajmu od najstarszego koraba polskiego biorąć po uwagę historie, przecież dojdziemy do dzxisiaj kupowanych fregat od USA, a może będą jeszcze nowocześniejsze.
Pozdrawiam i liczę na zrozumienie
Pozdrawiam - Marek
marek.kijew@op.pl
marek.kijew@op.pl
- maciejza
przekrój Daru Pomorza na wzór wiktory i konstytucji moga zrobić ...
a. Znana jednostka
b. miks zagli z blachą
c. dokumentacji pewnie troche jest
d. Żyją ludzie z którymi mozna by o tym pogadac
e. ciekawie mogloby wygladac
f. nawet bym to kupil ... ;)
BTW: Prezes a co z ta łajbą?:
http://www.old.modelarstwo.org.pl/szkutnicze/galeria/kubera/dar_pomorza/index.html
a. Znana jednostka
b. miks zagli z blachą
c. dokumentacji pewnie troche jest
d. Żyją ludzie z którymi mozna by o tym pogadac
e. ciekawie mogloby wygladac
f. nawet bym to kupil ... ;)
BTW: Prezes a co z ta łajbą?:
http://www.old.modelarstwo.org.pl/szkutnicze/galeria/kubera/dar_pomorza/index.html
- Piotrek 21
Ja też podpisuje się za "Darem Pomorza". Piękny, dość duży oraz przedewszystkim żaglowiec....
Pozdrawiam Piotrek
- jerry_bee
OSTATECZNA LISTA NASZYCH ŻYCZEŃ (kolejność absolutnie przypadkowa):
1/ Lwów
2/ Hunter
3/ drakkar/knar
4/ kef niderlandzki
5/ coś z floty rzecznej
6/ Zawisza
7/ Chopin
8/ Oceania
9/ rzymska/kartagińska galera wojenna
10/ łódź polinezyjska
11/ hiszpański liniowiec (np. Santissima Trinidad)
12/ łódź helsko-mierzejska
13/ sekcja Daru Pomorza
jest szansa, że Radek dziś jeszcze przygotuje ankietę.
aha, mam też nadzieję, że Radek opisze w miarę zwięźle zasady głosowania ;)
1/ Lwów
2/ Hunter
3/ drakkar/knar
4/ kef niderlandzki
5/ coś z floty rzecznej
6/ Zawisza
7/ Chopin
8/ Oceania
9/ rzymska/kartagińska galera wojenna
10/ łódź polinezyjska
11/ hiszpański liniowiec (np. Santissima Trinidad)
12/ łódź helsko-mierzejska
13/ sekcja Daru Pomorza
jest szansa, że Radek dziś jeszcze przygotuje ankietę.
aha, mam też nadzieję, że Radek opisze w miarę zwięźle zasady głosowania ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee