[zapowiedź] 5 numer "MODELARSTWA OKRĘTOWEGO"

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

[zapowiedź] 5 numer "MODELARSTWA OKRĘTOWEGO"

Post autor: MODELARSTWO OKRĘTOWE »

Witajcie

Piąty numer czasopisma "MODELARSTWO OKRĘTOWE" ukaże się ok. 10 sierpnia 2006

Obrazek

W tym numerze przygotowaliśmy dla Was szkutników prawdziwą atrakcję:

- Plany modelarskie flagowego statku Krzysztofa Kolumba "SANTA MARIA" w skali 1:100, wykreślone w AutoCAD-ie przez Damiana Zapałę

ale to nie wszystko dla Was ...

w numerze znajdziecie:

- 1 część podręcznika "Jak wykonać i zwaloryzować kadłub żaglowca z zestawu" autorstwa naszego przyjaciela Zbyszka Lelito z Australii,

- Artykuł Jacka Braziuka o budowie kadłubów zaglowców z ... tworzywa sztucznego,

- kolejna porcję nowości z zestawów szkutniczych

a poza tym:

Opis, plany i grafikę 3D niemieckiego samolotu pokładowego ARADO 196

- Relacje z budowy modelu pływającego statku badawczego Jacquesa Cousteau "Calypso"

- Planik w skali 1:400 brytyjskiego niszczyciela z I w. ś.

- "Prace Bosmańskie" - 3 cz. cyklu artykułów o relingach

- Monografie modelarską "Bismarcka" i "Tirpitza" - przegląd modeli kartonowych i plastikowych

- Relację z MP modeli pływających w Antoninie 2006

A poza tym nowości, recenzje i inne ciekawe artykuły

Zapraszamy do lektury
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

Odp:[zapowiedź] 5 numer \"MODELARSTWA OKRĘTOWEGO\"

Korzystając z okazji chciałbym zaprosić wszystkich przebywających na wybrzeżu gdańskim i oczywiście mieszkańców Trójmiasta i okolic do odwiedzenia naszego stoiska na targach "Świat Modelarstwa" w dniach 12-15.05.2006 na Targu Węglowym w Gdańsku (przy okazji Jarmarku Dominikańskiego), gdzie będzie można spotkać kilka osób związanych z naszym czasopismem, wymienić z nami poglądy i zakupić egz. MO.

Pzdr.
Sylwek
Awatar użytkownika
mirek

Odp:[zapowiedź] 5 numer "MODELARSTWA OKRĘTOWE

Post autor: mirek »

My rownież ciebie serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska :) :)
Spotkanie napewno bedzie okazją do wymiany doświadczeń i poglądów.
Zakupów napewno dokonamy zwłaszcza , że będzie to najnowszy numer i pachnacy jeszcze farba
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

i nie tylko ;-)
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

Odp:[zapowiedź] 5 numer "MODELARSTWA OKRĘTOWEGO"

Czekam na opinię od Was o nowym numerze, a zwłaszcza o planach Santa Marii i artykule Zbyszka Lellito (Braziuka też).
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Wlasnie dostalem nr5 Modelarstwa okretowego, co prawda nie zaglebialem sie w artykuly, przejzalem tylko plany SM. Tak na goraco, sa dosc dokladnie opracowane, bardzo ladnie rozrysowane, szczegulnie podoba mi sie opracowanie takielunku, choc szkoda tylko ze 1:100 no ale rozumiem ze "tak krawiec kraje jak mu materialu staje". Szkoda tez ze nie dostalem tych planow pare dni wczesniej, zaczolem bowiem budowac kareke z PM, (narazie jestem na etapie rysowania i mierzenia) no ale co tam, SM bedzie nastepny:)
Podsumowujac:
calkiem dobre plany, bardzo dobry artykul "budowa kadluba z zestawu", to narazie tyle co mnie szczegulnie zainteresowalo, i mysle ze w przyszlosci bedzie wiecej planow wlasnie zaglowcow

pozdrawiam

Stefan
Awatar użytkownika
mirek

Odp:[zapowiedź] 5 numer "MODELARSTWA OKRĘTOWE

Post autor: mirek »

Też jestem w posiadaniu najnowszego wydania pisma Modelarstwo Okrętowe i pierwsza rzecz, jaką zrobiłem było to oczywiście obejrzałem sobie plany Santa Maria. Tak na pierwszy rzut ok. plany wydawały mi się ok. zwłaszcza tak jak zauważył Stefan ładnie rozrysowany takielunek i tu o mało nie spadłem z krzesła jufersy są okrągłe a wszędzie widziałem raczej trójkątne.
Dopiero po przeczytaniu artykułu wszystko zrozumiałem jest to plan repliki zbudowanej w 1992 r. I to sprowadziło mnie na ziemie i musiałem w duchu przeprosić autora planów
Autorowi należą się wielkie brawa za opracowanie zwłaszcza, że buduje model wg tych planów, co pokazał na zdjęciu załączonym do artykułu
Drugim artykułem, który ze szczególnym zainteresowaniem przeczytałem to jest artykuł O kadłubach z tworzywa sztucznego, czyli PCV Ten artykuł przeczytałem ze szczególna uwagą, ponieważ technologia to moja pasja.
No a o artykule Naszego rodaka z Australii nawet nie wspominam jak dla mnie to bomba.
Z czystym sumieniem mogę polecić ten numer wszystkim kolegom szkutnikom a zwłaszcza tym początkującym takim jak ja
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ