Głównym organizatorem mego wyjazdu i pobytu w tym bardzo gościnnym kraju był Witali Radko z Kijowa gdzie rozpoczął się mój pobyt na Ukrainie

A oto mój gospodarz i organizator pobytu na Ukrainie Witalij Radko w swojej skromniutkiej pracowni z modelem Montanes który jest budowany z zestawu firmy OcOcre
Zaraz po przyjeździe do Kijowa przeszyłem szok w Warszawie w dniu wyjazdu była temperatura +15 stopni a w Kijowie ok. 10 rano +35 stopni ale to i tak nic z tym co było później w Odessie.
Oczywiście moim głównym celem wyjazdu było zapoznanie się z modelarzami i ich warsztatem i tak pierwsza wizyta odbyła się w pracowni ( modelarni) Siergieja Gajdaja gdzie przybili ci co mogli i mieli czas .

A oto i sam Siergiej Gajdaj

Na zdjęciu od lewej Artur Fomenko ; Siergiej Gajdaj i Witali Radko, na zdjęciu brak Wadima Kuźmina który musiał nas niestety opuścić

Jeden z modeli Siergieja w trakcie budowy i tu pewne zaskoczenie ponieważ model jest do tego momentu wykonany całkowicie z PCV a później będzie pokrywany fornirem z gruszki.
Bardzo dużo czasu poświęciliśmy na rozmowy na temat technologii i wymianie doświadczeń i myślę , że tym tematom poświecę osobne artykuły w których postaram się przekazać wiedzę jaka zdobyłem w trakcie mej wizyty na Ukrainie
Koniec części pierwszej a teraz jedziemy do Odessy