Witam
Pobawiłem się trochę w modelarza/ frajdolarza śledczego i oto co znalazłem odnośnie stempli na działach HMS Victory
Pozdrawiam Kuba
Ci to maja fajnie
- jakmiz
-
Re: Ci to maja fajnie
Ale nadal nie wiadomo jak takie znaki wykonać
- Tomek Aleksinski
jakmiz pisze:Witam
Pobawiłem się trochę w modelarza/ frajdolarza śledczego i oto co znalazłem odnośnie stempli na działach HMS Victory
Pozdrawiam Kuba
Rzeczywiscie, po dokladniejszym przestudiowaniu Twych zdjec (takze i wlasnych z wizyty tamze w 2001 oraz i innych) doszedlem do wniosku, ze takie monogramy jeszcze na tych dzialach tam widnieja. Hmmm... stara pamiec jest zawodna, bo ten szczegol umknal mi jakos...

- Tomek Aleksinski
daro5001 pisze:Ale nadal nie wiadomo jak takie znaki wykonać
Bernard Frolich w swej (fantastycznej) ksiazce "The Art of Shipmodeling" podaje szczegolowy opis wykonania dzial z ich dekoracjami do swych modeli. W skrocie, jest to technika kilkuetapowa; najpierw toczysz dziala z mosiadzu na tokarce (gladkie, bez owych dekoracji i monogramow), potem robisz z nich odlew w jakims specjalnym, malokruszacym sie gipsie (np. dentystycznym) i po usunieciu z tego gipsu w/w mosieznych dzial, delikatnie wyrysowujesz w gipsowym odlewie te rysunki dekoracji + inicjalow za pomoca stalowej igly, ktorej koniec on obcial pod ostrym katem na ksztalt malenkiego rylca. Nastepnie robisz w tej gipsowej formie kolejny odlew z jakiegos niskotopliwego stopu modelarskiego- ten bedzie juz z tymi dekoracjami, po jego wyjeciu czyscisz go z ew. nadlewek i innych imperfekcji i nastepnie z tego metalowego odlewu robisz druga forme w jakims elastycznym medium (pan Frolich nazywa to elastic "elastomer" - co kraj to obyczaj...)
W koncu, z tego miekkiego 'elastomeru' odlewasz konieczna liczbe dzial z dekoracjami do swego modelu.
Osobiscie nigdy czegos takiego nie robilem, powtarzam tu tylko za onym mistrzem. Ilustruje on bogato kolorowymi zdjeciami caly swoj proces w tamtej ksiazce.
- Karrex
Opis tego konkretnie monogramu, jest na stronie forum DeAgostini*
http://forum.model-space.co.uk/default. ... osts&t=695.
Negatyw robiony jest w masie modelarskiej GreenStuff (łatwo napisać trudniej zrobić taki monogram 2 x 3mm
). Połowa sukcesu to jest dobry wzór.
Kilka przykładów jak wygląda taki monogram na działach:
*) O tym, że jest to oferta komercyjna, to nie będę pisał
http://forum.model-space.co.uk/default. ... osts&t=695.
Negatyw robiony jest w masie modelarskiej GreenStuff (łatwo napisać trudniej zrobić taki monogram 2 x 3mm

Kilka przykładów jak wygląda taki monogram na działach:
*) O tym, że jest to oferta komercyjna, to nie będę pisał

Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

-
dzięki za podpowiedz
A gdyby tak zlecić wykonanie "pieczątki" firmie produkującej pieczątki znaku który ma być naniesiony na armatę. Na armatę nanieść cienką warstwę masy modelarskiej, nastepnie odcisnąć znak pieczątką-naddatek usunąć, pomalować i będzie ok. Podejrzewam, że koszt wykonania pieczątki nie będzie wysoki. Tylko jaki to dokładnie jest znak?
pozdrawiam
A gdyby tak zlecić wykonanie "pieczątki" firmie produkującej pieczątki znaku który ma być naniesiony na armatę. Na armatę nanieść cienką warstwę masy modelarskiej, nastepnie odcisnąć znak pieczątką-naddatek usunąć, pomalować i będzie ok. Podejrzewam, że koszt wykonania pieczątki nie będzie wysoki. Tylko jaki to dokładnie jest znak?
pozdrawiam
-
Też tak chciałem zrobić, podzwoniłem tam i ówdzie. Da się to zrobić ale trzeba mieć elektroniczna wersje tego znaku!!! cena takiego STĘPLA 25-40zł.
-
koszt nie jest wysoki,
forma elektroniczna tzn. wektorowa?
jeżeli będę miał fotkę znaku to chętnie narysuję go w formie wektorowej
forma elektroniczna tzn. wektorowa?
- Karrex
daro5001 pisze:Tylko jaki to dokładnie jest znak?
[...]
...
Dokładnego monogramu to musisz poszukać w bibliotekach lub necie. Ewentualnie spróbuj sam rozrysować.
Jest to monogram (Royal Cypher) króla Jerzego III - King George III (GR - Georgius Rex)
Na działach, w monogramie (GR) na G jest cyfra 3.
/dobrze to widać na zdjęciu poniżej - z działa z 1813 roku/
i na innych działach
W necie znalazłem monogramy Jerzego II, Jerzego V i Jerzego VI (może będą pomocne przy rysowaniu):
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- korasonek
Witam
Taki wzór monogramu podaje Alan McGowan w książce "HMS Victory her Construction, Career and Restoration"(str.205)
Vectorkiem to już sobie oblecicie:)
Taki wzór monogramu podaje Alan McGowan w książce "HMS Victory her Construction, Career and Restoration"(str.205)
Vectorkiem to już sobie oblecicie:)
Pozdrawiam
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)