A da się to sprzedać ?

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
szymon

A da się to sprzedać ?

Post autor: szymon »

Witajcie,
fajnie, że powstała taka stronka i może w końcu zrealizuję swoje dawne marzenie i zrobię jakiś model drewniany tak zupełnie od podstaw, bo do tej pory były wszystkie inne i to dość dawno.
Ale miałem raczej pisać o tym:
dzisiaj grzebiąc w internecie znalazłem taką stronkę: http://www.port21.pl/galeria/modele_zaglowcow.html i stąd moje małe pytanie: czy spotkaliście się z tym żeby ktoś wogóle chciał taki model kupić i czy te ceny są rzeczywiście realne do uzyskania ???
vegelus

Re:A da się to sprzedać ?

Post autor: vegelus »

Shiploverów można podzielic na dwie zasadnicze grupy (chodzi mi o tych co lubią przy kominku wpatrywać się w piękne pływadła) pierwsza co sobie zbuduje sama model i się w niego wpatruje i druga co płaci pierwszej za model i się wpatruje.
Rynek modeli gotowych jest dość duży i obejmuje cały świat. Będąc w Holandii trafiłem w Roterdamie na modelarnię przy porcie i muzeum morkim jednocześnie. Sponsoruje ich jeden z największych armatorów w zamian za model statków które pływają w ich firmie. Układ fajny, bo mają zarąbiste miejsce, kupę szmalu i ciągłe zlecenia na modele (ostatni który ja widziałem miał około 8 m długości i było to jakiś masowiec).

Świrów którzy by chcieli postawić model żaglowca w swoim biurze jest wielu i są gotowi za to zapłacić. Ceny też dyktuje czas wykonania takiego modelu i materiały z jakich jest zbudowany :-)

Wystarczy zerknąć na allegro żeby się przekonać ile gotowych modeli jest aktualnie w sprzedaży.
szymon

Post autor: szymon »

Fajnie, w sumie nie wiedziałem że są tacy ludzie, którzy sobie kupują model żeby się na niego gapić (może jeszcze potem opowiadają znajomym że go zbudowali :) ). A swoją drogą to wiecie może czy rzeczywiście jest wiele zamówień na tego typu modele i czy dałoby się z tego wyżyć ? Bo jak tak to może kiedyś rzucę obecną robotę i wezmę się za to.
vegelus

Post autor: vegelus »

Ostatnio widziałem Carolinkę za 20 tysiaków na Allegro. Problem w tym, że ten model zdobył albo mistrzostwo albo wicemistrzostwo Europy :)
Wyżyć się da nawet robiąc takie maszkarki straganowe co to można spotkać na ybrzeżu ;)
Ja swego czasu brałem taką ewentualność i bardzo szybko się z tego wyleczyłem. Hobby to hobby a nie praca zarobkowa. Oczywiście można budować model i go sprzedać np z braku miejsca do trzymania go (mieszkanie w bloku) ale czerpiemy frajde z budowy która trwa ileś tam miesięcy albo lat. Ja nie wyobrażam sobie budowy modelu pod zamówienie z określonym terminem bo im bliżej końca tym więcej będzie pomyłek, więcej uproszczeń bo i tak kupiec sięniezna. Tylko, że wtedy zaczniemy strugać takie łupinki straganowe ;)
Budując jednak na handel trzeb wziąść pod uwagę produkcję seryjną kilku takich samych modeli na raz, mieć dobrze wyposażony warsztat żeby jak najmniej ręcznie się bawić. Idealna nyłany tokarka i frezarka CNC.
ODPOWIEDZ