Witam!
Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę. Oto moje najnowsze nabytki:
Strugarko grubościówka
No nie! Zamówiłem PROXXONA, a tu przysłali mi jakeś badziewie. Jak zadzwoniłem z reklamacją, to kazali sobie skopiować naklejkę i nakleić. A myślałem, że się załapię do towarzystwa Proxxonowców.
A tak na poważnie, to głównymi kryteriami, którymi się kierowałem to:
1. Moc silnika
2. Szerokość obrabianego materiału
3. Grubość max obrabianego materiału
4. Grubość minimalna strugania na grubościówce
5. Zabezpieczenia
6. Posuw napędowy
7. Rozsądna cena adekwatna do wymogów
W zestawie króciec odsysający wióry, popychacz materiału plastikowy, zapasowy pasek rowkowy i klucz imbusowy.
Jest zabezpieczenie noży strugarki i wyłącznik bezpieczeństwa oraz przeciążenia. Króciec odsysający wióry posiada dwa klucze i jak się go nie założy do maszyny, to się jej nie uruchomi. Jak się korzysta ze strugarki, to króciec zakłada się od strony grubościówki. Przy korzystaniu z grubościówki zakłada się go pod osłonę noży. Ale „Polak potrafi” i wykombinowałem coś i obszedłem to zabezpieczenie. Już korzystałem z grubościówki. Na razie dolny stół jest malowany czarną farbą i trochę brudzi drewno do momentu aż się wytrze.
Jeżeli kogoś jeszcze coś interesuje, to mogę dopowiedzieć i wstawić dodatkowe zdjęcia.
Pozdrawiam
Hadżi.
Chwalimy się
- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Chwalimy się
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
- Hadżi
Witam!
Maszyny c.d.
Piła taśmowa
I znów „powtórka z rozrywki”. Zamiast PROXXONA przysłali mi wytwór Made in PRC.
Przy wyborze tej maszyny kryteriami było:
1 Moc silnika
2 Szerokość max ciętego drewna
3 Maksymalna wysokość cięcia drewna
4 Szerokość i grubość brzeszczotu, a tym samym rzazu.
5 Wielkość stolika i jego uzbrojenie
6 Możliwość odsysania trocin
7 Łatwość wymiany brzeszczotu
W zestawie trzeba było samemu poskręcać podstawę. Był komplet śrub, nakrętek i podkładek. Producent wyposażył maszynę w niezbędne narzędzia czyli śrubokręt, dwa klucze płaskie i dwa klucze imbusowe. Jest też plastikowy popychacz. Trzeba też było wyregulować rolki prowadzące. Ta maszyna ma dwa mankamenty:
1 Przykładnica wzdłużna ma przedni zacisk mimośrodowy ale minimalny luz na szynie powoduje, że przy zaciskaniu dźwignią koniec przykładnicy minimalnie się przestawia. Brak jest zacisku tylnego. Dźwignia mimośrodowa jest bardzo wygodna, szybko można przestawiać przykładnicę. Sam mankament jest łatwy do usunięcia.
2 To niemiłe stukanie podczas pracy. Taśma tnąca jest zgrzewana i w miejscu
zgrzania jest minimalne przesunięcie. To przesunięcie stuka o rolkę podporową. Będę musiał jakoś to przesunięcie zeszlifować. Więcej zastrzeżeń nie mam.
Napęd odbywa się poprzez pasek wielorowkowy. Koło pasowe na silniku i kole napędowym taśmy ma dwie średnice. Jest więc możliwość zmiany prędkości taśmy. Wystarczy poluzować śrubę na napinaczu silnika i przełożyć pasek na inne przełożenie. Piła posiada też szczotkę czyszczącą taśmę z trocin. Króćce do odsysania trocin są dwa, jeden fi 90mm z tyłu i na dole komory. Drugi o fi 40 mm umieszczony na wysokości dolnych rolek pod stolikiem.
To tyle by było na temat tych maszyn.
Pozdrawiam
Hadżi.
Maszyny c.d.
Piła taśmowa
I znów „powtórka z rozrywki”. Zamiast PROXXONA przysłali mi wytwór Made in PRC.
Przy wyborze tej maszyny kryteriami było:
1 Moc silnika
2 Szerokość max ciętego drewna
3 Maksymalna wysokość cięcia drewna
4 Szerokość i grubość brzeszczotu, a tym samym rzazu.
5 Wielkość stolika i jego uzbrojenie
6 Możliwość odsysania trocin
7 Łatwość wymiany brzeszczotu
W zestawie trzeba było samemu poskręcać podstawę. Był komplet śrub, nakrętek i podkładek. Producent wyposażył maszynę w niezbędne narzędzia czyli śrubokręt, dwa klucze płaskie i dwa klucze imbusowe. Jest też plastikowy popychacz. Trzeba też było wyregulować rolki prowadzące. Ta maszyna ma dwa mankamenty:
1 Przykładnica wzdłużna ma przedni zacisk mimośrodowy ale minimalny luz na szynie powoduje, że przy zaciskaniu dźwignią koniec przykładnicy minimalnie się przestawia. Brak jest zacisku tylnego. Dźwignia mimośrodowa jest bardzo wygodna, szybko można przestawiać przykładnicę. Sam mankament jest łatwy do usunięcia.
2 To niemiłe stukanie podczas pracy. Taśma tnąca jest zgrzewana i w miejscu
zgrzania jest minimalne przesunięcie. To przesunięcie stuka o rolkę podporową. Będę musiał jakoś to przesunięcie zeszlifować. Więcej zastrzeżeń nie mam.
Napęd odbywa się poprzez pasek wielorowkowy. Koło pasowe na silniku i kole napędowym taśmy ma dwie średnice. Jest więc możliwość zmiany prędkości taśmy. Wystarczy poluzować śrubę na napinaczu silnika i przełożyć pasek na inne przełożenie. Piła posiada też szczotkę czyszczącą taśmę z trocin. Króćce do odsysania trocin są dwa, jeden fi 90mm z tyłu i na dole komory. Drugi o fi 40 mm umieszczony na wysokości dolnych rolek pod stolikiem.
To tyle by było na temat tych maszyn.
Pozdrawiam
Hadżi.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2014, 13:19 przez Hadżi, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojtek-Sos
Hadżi, oby służyły Ci jak najdłużej, chociaż napis "Made in P.R.C" nie wróży nic dobrego. (people's republic of china - chińska republika ludowa )
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Hadżi
Witam!
Wojtku wiem, że to jest chińszcyzna. Kupił bym polska PROMĘ ale grubość ciętego drewna ma 80 mm i silnik słabszy. Ta jest solidnie wykonana, tylko ta taśma felerna. Plastikowe są tylko króćce odsysające, wkładka w stoliku, pokrętła żółte i jakiś suwak na szynie opuszczania prowadnicy górnej. Ma dokładne regulatory kół prowadzacych taśmę w osiach pionowych i poziomych, tak dolnego jak i górnego. Do celów profesjonalnych się nie nadaje ale do naszych tak.
Pozdrawiam
"Hadżi"
Wojtek-Sos pisze:Hadżi, oby służyły Ci jak najdłużej, chociaż napis "Made in P.R.C" nie wróży nic dobrego. (people's republic of china - chińska republika ludowa )
Wojtku wiem, że to jest chińszcyzna. Kupił bym polska PROMĘ ale grubość ciętego drewna ma 80 mm i silnik słabszy. Ta jest solidnie wykonana, tylko ta taśma felerna. Plastikowe są tylko króćce odsysające, wkładka w stoliku, pokrętła żółte i jakiś suwak na szynie opuszczania prowadnicy górnej. Ma dokładne regulatory kół prowadzacych taśmę w osiach pionowych i poziomych, tak dolnego jak i górnego. Do celów profesjonalnych się nie nadaje ale do naszych tak.
Pozdrawiam
"Hadżi"
- Wojtek-Sos
Napisałem ten post, ponieważ wczoraj odwiedziłem Castoramę (szukam wyrzynarki stołowej). Był jeden model w cenie 228 zł. Miałem ją w rękach i to co zobaczyłem raczej nie nastrajało pozytywnie do niej.
Nie chcę się rozpisywać, ale generalnie materiały i wykonanie beznadziejne.
Napis na tabliczce "Made in P.R.C)
Raz sparzyłem kupując chińską sprężarkę do aerografu i stąd moje obawy.
Nie chcę się rozpisywać, ale generalnie materiały i wykonanie beznadziejne.
Napis na tabliczce "Made in P.R.C)
Raz sparzyłem kupując chińską sprężarkę do aerografu i stąd moje obawy.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Hadżi , posmaruj stół grubościówki woskiem .
Drewno będzie miało lepszy poślizg i idzie bez oporów .
Mam taką grubościówko- strugarke tylko firmy BERNARDO ale funkcje te same .
Bardzo fajny i przydatny sprzęt .
Gratuluje zakupów .
Gratuluje zakupów .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Hadżi
Witam!
Dzieki Andrzeju za radę. Najpierw muszę się zaopatrzyć w wosk i dopiero zastosuję. Myślałem, że farba musi się wytrzeć.
Pozdrawiam
"Hadżi"
myszor pisze:Hadżi , posmaruj stół grubościówki woskiem .
Gratuluje zakupów .
Dzieki Andrzeju za radę. Najpierw muszę się zaopatrzyć w wosk i dopiero zastosuję. Myślałem, że farba musi się wytrzeć.
Pozdrawiam
"Hadżi"
- PufcioFromWiocha
Witam,
PROMA nie jest polska, jest to "wyższa chińska półka"
sprowadzana przez naszych południowych sąsiadów. Chociaż jak na narzędzia w tej cenie to nawet sporo wytrzymują.
Pozdrawiam
Paweł
PROMA nie jest polska, jest to "wyższa chińska półka"

Pozdrawiam
Paweł
https://pawelskrzypek.pl/
- grzegorz75
- tadheus
Piękny, pomimo, że ja osobiście nie przepadam za zbyt "ubłoconymi" modelami
.

Pozdrawiam, Paweł.