Żaglowce - Quiz

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paweł

Odp:Re:Żaglowce - Quiz

Post autor: Paweł »

Przepraszam, ale chyba trochę przesadziłem. Garść uzupełniających informacji.
To małe "ustrijstwo" znane jest od średniowiecza, chociaż nie nazywano tego wtedy " ........... ...............". Około roku 1670 Lord Admiralicji, admirał Royal Navy, nosił go jako oznakę swojej funkcji. Inne elementy tego "urządzenia" poza muszkietem to: kil i bojka. Dziś rzadko stosowany, ale w epoce żaglowców był stałym elementem życia na okręcie.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Jako nieoficjalny nadzorca Quizu stwierdzam,że albo brać szkutnicza śpi, leni się, obija itp.,:P , albo zagięto nas:laugh: :laugh: :S
Awatar użytkownika
marekk

Post autor: marekk »

Strzelam, bo tak szczerze to nie wiem. Na większości portretów wodzów z tamtych czasów, oczywiscie zwiazanych z morzem, dzierżą oni w dłoniach lunety, niczym królowie berła. Obstawiam więc lunetę - fachowa nazwa jest chyba nieco inna.
Pozdrawiam - Marek

marek.kijew@op.pl
Awatar użytkownika
Paweł

Niestety nie.
Dam jeszcze jedną podpowiedź.
Mimo, że był symbolem władzy admiralskiej to był używany przez oficerów, a także bosmanów.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
marten_kuna

Paweł! Chyba nie powiesz, że chodzi o gwizdek?!!
Awatar użytkownika
Paweł

Oczywiście, że jest to gwizdek bosmański.
Bosmani dostali go w swoje ręce stosunkowo późno. Nosili go przede wszystkim oficerowie, którzy w ten sposób wydawali niektóre komendy np: wybierać, luz, bosman do mnie, przerwać pracę. Gwizdki oficerskie wykonane były ze srebra, często bardzo kunsztownie zdobione.
Dzisiaj gwizdek bosmański kojarzy się głównie z ceremoniałem, świstem trapowym, może dlatego, że flota brytyjska traktowała ceremoniał ze śmiertelną powagą.

Marten wygrywa! Przepraszam, że sprawiłem tyle kłopotu swoim pytaniem

Pozdrawiam
Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
marten_kuna

Paweł! Ty nie przepraszaj za zadawanie trudnych pytań. Przecież im trudniejsze pytanie, tym większa frajda, gdy się na nie /przypadkiem;) / odpowie.
Teraz ja pytam, w związku z rozpoczęciem budowy jachtu "Chatham" z 1741 roku:
W angielskiej flocie wojennej jest miły zwyczaj dziedziczenia nazw okrętów, szczególnie tych zasłużonych. Czasami jednak zdarzału się przypadki, gdy w służbie były jadnocześnie okręty pod tą samą nazwą. ILE OKRĘTÓW ANGIELSKICH O NAZWIE " CHATHAM" ZOSTAŁO ZWODOWANYCH I SŁUŻYŁO POD ANGIELSKĄ BANDERĄ ZA "ZYCIA" JACHTU "CHATHAM? /czyli w latach 1741-1867/?
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Zuerst... to zdaje się ze ten jachcik żył znacznie dłużej, niz napisałeś ( czeski bład: chyba 867a nie 767..a w 1794 przebudowany? ale moze sie myle).
No i za jego pływalności napewno zeglował juzszec 50-gunowiec o tej nazwie, oraz okreslany jako tender w Est India... No, byl tez w latach 30 XIX w. postrojony jakis metalowy o tej nazwie, ale to zdaje sie hamerykanski... a jakie jeszcze.. czort wie..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marten_kuna

Ataman! Dzięki za to, że czytasz to , co ja piszę, bo jak widać, ja nie czytam :blush: :blush:
Masz rację : zwodowany w 1741r., przebudowany w 1793r., złomowany w 1867 r.
Co do twojej odpowiedzi: ciepło, ciepło... 50-działowiec się zgadza, kanonierka z żelaznym poszyciem / wg. moich danych jednak angielska, bocznokołowiec - 1835/ się zgadza... szukaj dalej, to nie koniec.
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

:) podejrzewałem, że to zwykła niezamierzona pomyłka, sam też często myle czy przestawiam litery przy szybkim pisaniu. A co do shipa o takiej nazwie, to znalazłem jeszcze, ze w poczatakch lat 90-tych XVIII w na Pacyfik wyprawiły się dwa okrety : Discovery i Chatham.. ale za cholere nie znalazłem co to za Chatham...
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ