Żaglowce - Quiz

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
golasz

Odp:Re:Żaglowce - Quiz

Post autor: golasz »

Tylko prosze sie nie śmiac, to jest strzał. Znalezione w sieci zgodnie z podpowiedzią:

" Euell Gibbons, pisarz i przyrodnik, a także dobry szkutnik, przebywający w latach 50-tych na Hawajach, postanowił zbudować sobie czółno. Było to proa, które wyposażył w żagiel... łaciński. Okazało się, że nadaje się on znakomicie do łodzi "wekslujących", być może nawet lepiej niż do klasycznych statków. Otóż żagiel taki, w kształcie trójkąta równoramiennego, można łatwo przestawić na drugi hals przez zamianę rogu górnego z dolnym. Zwrot przez sztag wykonywany w ten sposób trwałby zbyt długo (w praktyce kręcono kółka rufowe), natomiast na proa ten sposób halsowania jest najzupełniej naturalny"
[url=mailto:golasz4@wp.pl]golasz4@wp.pl[/url]
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Golasz: nie w żaglu tu się sedno zasadza!
Marten: Moim zdaniem, daje teraz 90% (po)dpowiedzi: pierwsza nazwa to dosc wolne tlumaczenie transkrypcji z rosyjskiego, w literaturze wystepuje tez wersja tej nazwy z jedną literą więcej.
Pytanie dotyczy szkutnictwa Słowian... i jest niejako pytaniem "przełomowym" :laugh:

Na ten temat napisalem kilkunastostronnicowy referat jeszcze na studiach, jakies 25 lat temu... i teraz żałuje, ze chyba w żadnych szpargałach już nie zachował się rękopis.. a po odpowiednich skrótach nadawałby się na KOGE...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Atamanie drogi! Mógłbyś podać tytuł tej twojej pracy?
Awatar użytkownika
ataman

:laugh:
Ja wtedy napisalem dwa duze referaty na zajęcia ze Słowiańszczyzny lub wczesnego średniowiecza, dokładnie nie pamiętam. Jeden dotyczył szkutnictwa Wikingów, drugi szkutnictwa Słowian.

Moje pytanie związane jest ze szkutnictwem Słowian, dotyczy gdzieś IX-XI w. Nabojanaja (nadbojnaja) łodja, (łódź) , czy też czółno typu rostockiego, to pewnien przełom w dziejach szkutnictwa Słowian.. i o wskazanie właśnie na czym to polegało, chodzi mi w tym pytaniu (to nie jest naprawde trudne, po tych podpowiedziach, myślę ze wystarczy troche pogłówkować.. i można chyba na podstawie bardzo ogólnej wiedzy szkutniczej, samemu wymyślić odpowiedz).. Więc zachęcam do główkowania i strzelania....

A jak pamiętam pisząc te prace korzystałem z róznych artykułów Prosnaka, rozrzuconych chyba w KHKM i jakichs tam czasospismach archeologicznych.. (darujecie.. ale to bylo ok ćwierc wieku temu, dokładnie nie pamiętam), oraz z pozycji P. Smolarka dot.Wczesnośredniowiecznego szkutnictwa na Pomorzu, wydanej w formie książkowej przez CMM.

(jako ciekawostke , choc już to chyba tu sygnalizowałem, po jakichs 10 latach od napisania tych referatów, miałem możliwośc pogadać sobie zupełnie prywatnie z ówczesnym dyr. CMM P. Smolarkiem na ten właśnie temat... i to jak podsumował dociekania na tematy szkutnictwa, było niebyło doktora Prosnaka, nie nadaje sie do zacytowania.. ale muszę przyznac, że poparł to paroma przykładami..

Zachęcam do główkowania... lub dociekliwego szukania w necie... jest tam tez odpowiedz..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Eeee! A ja myślałem, że podasz tytuł, a w tytule będzie odpowiedź:laugh: :laugh: . Nie to nie.... Idę sobie do lasu, niech mnie wilki zjedzą... /czyli do netu/. Ahoj!
Awatar użytkownika
Paweł

Post autor: Paweł »

Witam!
Nie wiem czy o to Ci chodziło Ataman.
Czółno rostockie to typ łodzi budowany na dłubankowym dnie z czterech pasów poszycia układanych na zakłądkę. Łodzie tego typu nie mają wręg natomiast wzmocnieniem kadłuba były grodzie , początkowo dwie , potem trzy. Tego typu łodzie "wynaleziono" we wczesnym średniowieczu stosowano je jednak dość powszechnie w XX w na Pomorzu Zachodnim i Gdańskim.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
ataman

I o to mniej wiecej chodzilo!!!
Mianowicie, wg Prosnaka, "nadbojnaja lodja" czyli dłubanka z burtami podwyższonymi pasami klepek (podobnie było to właśnie w łodziach typu rostockiego) stanowiła niejako pierwowzór łodzi klepkowej, czy też ogniwo pośrednie pomiędzy słowiańskimi dłubankami, a łodzami klepkowymi. niejako przełom: z dłubanik powstała łódź klepkowa.
Natomiast inny badacz, P. Smolarek, nie był tak jednoznaczyny w doszukiwaniu się tej prostej ewolucji: dłubanka - dłubanka z nadbitymi klepkami burtami - łódź klepkowa, dla niego to był jeden z elementów dochodzenia przez Słowian do szkutnictwa klepkowego, jednak za ważniejsze uważał wzory wikińskie

No to Pawle, czekamy na Twoje pytanie!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paweł

Witam , czas na małe pytanie. Proponuje pozostać na słowiańszczyźnie.

Co to jest (była ) zuga?

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

czy to przypadkiem nie był (jest) jakiś rodzaj kaszubskiej łodzi rybackiej?
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Paweł

No cóż jerry zgadza się, ale sęk w tym jaki.

Paweł
ODPOWIEDZ