Budowa steru

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
krzysszu

Budowa steru

Post autor: krzysszu »

Bardzo interesuję się żaglowcami i ich modelami lecz nie wiem jak zbudowany jest ster wewnątrz i na zewnątrz. Proszę o wytłumaczenie budowy steru lub podanie przydatnych linków.
krzysszu@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
krzysztof

Odp:Budowa steru

Post autor: krzysztof »

Zadałeś pytanie na miarę przynajmniej monografii. Odpowiedź znajdziesz w dostępnych pozycjach traktujących o historii szkutnictwa, bądź w opisach budowy poszczególnych okrętów. Zajrzyj do Mondfeldta, bądź innych autorów, prześledź wpisy na Kodze - po prostu troszkę popracuj. Internet jest przepastny, ma wręcz odpowiedzi na wszystkie pytania. Jeśli ktoś z Koleżanek i Kolegów odpowie Ci na Twoje pytanie , ja również chętnie skorzystam z tak podanego gotowca. Myślę, że szybciej uzyskasz od Kogowiczów odpowiedzi na ptania dotyczce konkretnych problemów związanych z budową modelu, niż na pytania dotyczące tematów tak przkrojowych jak Twoje. Koga jest dla Ciebie, ale moim zdaniem zadawaj pytania bardziej "inside". Trzymaj się ciepło
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

krzysszu napisał:
Bardzo interesuję się żaglowcami i ich modelami lecz nie wiem jak zbudowany jest ster wewnątrz i na zewnątrz. Proszę o wytłumaczenie budowy steru lub podanie przydatnych linków.

To zalezy od konkretnej jednostki (byly istotne roznice) jak i od okresu historycznego.
Tak, na przyklad, wygladal ster we francuskim okrecie 74 dzialowym z konca XVIII wieku.
http://img340.imageshack.us/img340/8981/rudderyx4.jpg

A co, zamierzasz budowac swoj model, zaczynajac od steru?

:unsure:
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

krzysszu napisał:
:blink:

Na zadane pytanie jest stosunkowo łatwo odpowiedzieć, tylko.....po co? Istnieje ogromna literatura, zaczynając od dziecięcej w stylu: jak zbudowany jest statek, samolot czy samochód, po bardziej zaawansowane publikacje na różnym poziomie technicznym. Chętni mogą znaleźć coś odpowiedniego dla siebie ale pod jednym warunkiem: muszą chcieć!
Jeśli bardzo interesujesz się żaglowcami i ich modelami to, proponuję zacznij od literatury z cyklu "dlaczego statek pływa?" (samolot lata itd). Jeśli poczujesz się urażony moją odpowiedzią to dobrze, to znaczy, że zacząłeś myśleć i jesteś gotowy zadawać rozsądne pytania nt. konkretnych zagadnień technicznych, na które nie udało ci się samodzielnie znaleźć odpowiedzi! Nie traktuj wszystkich naokoło tak jakbyś nie chciał być sam traktowany. Bez urazy!
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
krzysszu

Jestem początkujący. Mam 13 lat i moje zainteresowanie żaglowcami zapoczątkowała seria "Piraci z Karaibów" i muszę zacząć od poziomu pięcio latka.
krzysszu@poczta.onet.pl
krzysszu

Proszę o wyrozumiałość. Chodzi mi o mechanizm wewnętrzny, czyli miejsce w którym koło steru powoduje że skrzydło steru przesówa się.
krzysszu@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

krzysszu napisał:
Proszę o wyrozumiałość. Chodzi mi o mechanizm wewnętrzny, czyli miejsce w którym koło steru powoduje że skrzydło steru przesówa się.

Załączam Ci rysunek, który pokazuje dość czytelnie zasadę działania steru.
Trzymaj się
Artur
Obrazek
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

krzysszu napisał:
. . . . . Chodzi mi o mechanizm wewnętrzny, czyli miejsce w którym koło steru powoduje że skrzydło steru przesówa się.

B) Widzę, że z grubsza sprawa się wyjaśniła. Tak to zupełnie inna rozmowa - rzeczowa i konkretna! Jeśli istnieje jakiś problem to można go wspólnie sobie wyjaśniać. I o to chodziło!
Do przedstawionego schematu napędu steru można dołożyć, że historycznie rzecz ujmując, wcześniej zamiast koła sterowego i cięgieł używano prostej, pionowej dźwigni drewnianej zamocowanej przegubowo w pokładzie i dolnym końcem przesuwającej końcówkę zwykłago rumpla steru na boki (takiego jaki stosuje sią jeszcze obecnie w odkrytych łodziach i żaglówkach. Sternik stał na pokładzie i sterował okrętem przekładając drąg sterowy odpowiednio na boki. To skrótowo tyle. Jak odnajdę odpowiednią ilustrację to ją zamieszczę.
PS. elegancko jest sprawdzać zasady pisowni polskiej (przesuwać):)
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
krzysszu

dziękuję ale to jeszcze nie to, interesuje mnie detaliczny rysunek, np. nie wiem do czego służy lina nałożona na szpule podłączoną do koła steru.
krzysszu@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

krzysszu napisał:
dziękuję ale to jeszcze nie to, interesuje mnie detaliczny rysunek, np. nie wiem do czego służy lina nałożona na szpule podłączoną do koła steru.

To mam dla Ciebie jesczsze jeden rysunek. Myślę, że ten lepiej pomoże Ci zrozumieć jak to działa.
Artur
Obrazek
ODPOWIEDZ