Muzeum Rybołówstwa w Helu

Gdzie co warto zobaczyć....
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaxa

Muzeum Rybołówstwa w Helu

Post autor: jaxa »

Muzeum Rybołówstwa w Helu jest filią Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku (CMM).
Na dziedzińcu wyeksponowanych jest kilka kutrów i łodzi rybackich, ale ja skoncentrowałem się na dwóch jednostkach.
Szczególnie zainteresował mnie kuter pławnicowy, który właśnie jest budowany na forum (także przeze mnie),
oraz Pomeranka, która gabarytowo jest zbliżona, a brak pokładu ujawnia jej elementy konstrukcyjne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest tu jeszcze wiele innych łodzi, np. do przewozu żywych ryb, ale nie miałem tyle czasu, żeby je wszystkie sfotografować.
Może innym razem ;)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
jaxa

O:Muzeum Rybołówstwa w Helu

A tak przy okazji... w pobliskiej Jastarni jest wrak też ciekawego kutra - oto kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem na ile jest to wiarygodne, bo widać że sztukowany jest, a dziobnica wygląda raczej na stewę rufową,
nie dość, że jakoś dziwnie długa to i prosta, a z takimi raczej się nie spotkałem w pomorskich kutrach i łodziach rybackich.
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

jaxa napisał:
Muzeum Rybołówstwa w Helu jest filią Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku (CMM).
Na dziedzińcu wyeksponowanych jest kilka kutrów i łodzi rybackich, ale ja skoncentrowałem się na dwóch jednostkach.
Szczególnie zainteresował mnie kuter pławnicowy, który właśnie jest budowany na forum (także przeze mnie),
oraz Pomeranka, która gabarytowo jest zbliżona, a brak pokładu ujawnia jej elementy konstrukcyjne.

Obrazek

Jest tu jeszcze wiele innych łodzi, np. do przewozu żywych ryb, ale nie miałem tyle czasu, żeby je wszystkie sfotografować.
Może innym razem ;)

Hmmm..., niezwykle ciekawa wariacja metody konstrukcyjnej stosowanej w sredniowieczu przez Wikingow, gdzie "wregi" a raczej szczatkowe zebra nie byly elementem usztywniajacym calosc kadluba, a tylko nadawaly mu ogolny ksztalt !

http://img338.imageshack.us/img338/429/vikingship.jpg

Dzieki za Twe fotki!
Awatar użytkownika
jaxa

To jest typowe dla łodzi budowanych metodą skorupową. technika ta pokazana jest TU i dotyczy również łodzi słowiańskich ;)
Zadziwiające jest to,że od czasów wczesnego średniowiecza stosowana była jeszcze do niedawna, a może nawet i do dziś.

Oto inne jeszcze fotki z Jastarni, na jednym z nich widać podobny sposób budowy:

Obrazek Obrazek
Co prawda tutaj denniki stykają się z wręgami i są łączone, ale nie jest to łączenie "na sztywno" - nie tworzą jednego elementu

A dzielenie się z Wami moimi fotkami (spostrzeżeniami) jest dla mnie przyjemnością ;)
Awatar użytkownika
jaxa

W Chałupach nie ma przystani od strony morza, jednak i tu trzeba czasem wyciągnąć łódź na brzeg.

Obrazek
nie ma wyciągarek, więc jedynym sposobem jest kotwiczenie na plaży

Obrazek
kotwica dwułapowa - wbija się ją w piach część z "łapą"

Obrazek
kotwica jednołapowa - część z "łapą" leży płasko, a wbija się trzpień.

Problem kotwic i ich stosowania przerabialiśmy z Bartesem przy kutrze pławnicowym, a tu proszę - jaka niespodzianka !?!
Podczas spaceru plażą wiele można się dowiedzieć ;)
ODPOWIEDZ