1. Niektórzy przy oklejaniu kadłuba namaczają lekko fornir wodą, czy to ułatwia przyklejanie naprawdę?
2. Jakiego kleju najlepiej do tego użyć, mój zapałkowy statek sklejam wikolem i po bejcowaniu widać gdzieniegdzie plamy.
3. Jak wykonać ładne gretingi, drzwi, okna, widziałem tylko jakieś kosmiczne sposoby gdzie trzeba mieć w domu cały zakład stolarski.
4.Po pomalowaniu części farbami akrylowymi jakim lakierem najlepiej to polakierować, aby nie rozpuścić tej farby. Np. lakier nitro wiem że potrafi rozpuścić nałożoną farbę.
To chyba tyle, pytania te nie dają mi spać, proszę kogoś o odpowiedz

Koledzy wszystko właściwie ci napisali. A fornir moczyło się przede wszystkim do ręcznego fornirowania i przycinania, no i lepiej się układał a i nie pękał, ale kto dzisiaj wie co to klej "perełka". Dobre kleje dzisiaj robi Patex (nie wiem czy dobrze napisałem), Rakoll itp. dobrze klei się też kontaktowymi (typu butapren). Akryl możesz położyć na Nitro nitro na akryl nie. I tak jak napisali poprzednicy napisz coś o sobie więcej ładnie się przedstaw i czytaj, czytaj, czytaj no i składaj żaglowce.
 Koledzy wszystko właściwie ci napisali. A fornir moczyło się przede wszystkim do ręcznego fornirowania i przycinania, no i lepiej się układał a i nie pękał, ale kto dzisiaj wie co to klej "perełka". Dobre kleje dzisiaj robi Patex (nie wiem czy dobrze napisałem), Rakoll itp. dobrze klei się też kontaktowymi (typu butapren). Akryl możesz położyć na Nitro nitro na akryl nie. I tak jak napisali poprzednicy napisz coś o sobie więcej ładnie się przedstaw i czytaj, czytaj, czytaj no i składaj żaglowce.