Witam wszystkich.
Chciałbym zadać parę pytań otóż mam zamiar robić ten żaglowiec i chciałbym go powiększyć ( długość 1,5 m ), czy wgl da rade to zrobić ? czy jako drewno mogłaby być Lipa? Jak najszybciej i najprościej powiększyć szablony, szukam jeszcze szablony planów różnych małych drobiazgów . Bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki i odpowiedzi. Pozdrawiam
Galeas Karl und Marie
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Galeas Karl und Marie
A dziędobry to "dzie" ?
A co mama mówiła jak się do obcego domu wchodzi ?
Zapomniało się ?
Pokład Kogi jest obślizgły dla obcychi i przyjazny dla swoich :
Najprzód mówimy dziędobry, potem, pokazujemy, że my są PAN "całom gembom"
i wreszcie prosim o datek, bo nie staje nam na karocę.
Taka rzeczy kolej, takie losu porządki i tego się trzymamy.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
A co mama mówiła jak się do obcego domu wchodzi ?
Zapomniało się ?
Pokład Kogi jest obślizgły dla obcychi i przyjazny dla swoich :
Najprzód mówimy dziędobry, potem, pokazujemy, że my są PAN "całom gembom"
i wreszcie prosim o datek, bo nie staje nam na karocę.
Taka rzeczy kolej, takie losu porządki i tego się trzymamy.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- stefan
kickstarts pisze:Witam wszystkich.
Chciałbym zadać parę pytań otóż mam zamiar robić ten żaglowiec i chciałbym go powiększyć ( długość 1,5 m ), czy wgl da rade to zrobić ? czy jako drewno mogłaby być Lipa? Jak najszybciej i najprościej powiększyć szablony, szukam jeszcze szablony planów różnych małych drobiazgów . Bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki i odpowiedzi. Pozdrawiam
Dla ułatwienia zacytuję Tobie regulamin, żeby nie było że nie znalazłeś. Sugeruję dokładne przestudiowanie punktu od 7 do 10.
"Regulamin forum
Postprzez radek » Wto Mar 11, 2008 8:13 pm
1. Każdy zarejestrowany użytkownik forum jest zobowiązany do przestrzegania zasad regulaminu
2. Tematyką forum jest modelarstwo szkutnicze i okrętowe, historia żeglugi i budowy okrętów;
3. Każdy temat omawiany jest w odpowiednim dziale;
4. Wszystkie tematy nie związane z powyższymi omawiane są w dziale "Hyde Park";
5. Forum nie służy do wymiany materiałów objętych prawami autorskimi;
6. Użytkownicy forum dbają o poprawność i formę wypowiedzi oraz odpowiadają za treści opublikowane na forum - dotyczy to również poszanowania praw autorskich;
7. Każdy użytkownik powinien rozpocząć swoją przygodę z forum od przywitalni;
8. Pytania z podstaw modelarstwa powinny znajdować się w dziale dla początkujących;
9. Każdy użytkownik powinien w swoim profilu podać co najmniej trzy rzeczy - imię, miasto i wiek - inni użytkownicy forum mogą wymagać uzupełnienia tych danych i ich braki zgłaszać do moderatorów;
10. Wszelkie pytania co do których padła już niejednokrotnie odpowiedź będą przesuwane do kosza bez uprzedzenia;
11. Wątki i posty mogą zostać usunięte i modyfikowane przez moderatora bez podania przyczyny;
12. Moderator ma prawo nadania żółtej i czerwonej kartki wg własnego uznania i subiektywnej oceny. Nawet w przypadku, gdy użytkownik forum nie zgadza się z decyzją moderatora, musi ją uszanować i zaakceptować.
13. W sprawach wątpliwych ostateczny głos należy do moderatora, a w przypadku braku zgody między moderatorami do administratora."
Po dokładnym i uważnym przeczytaniu regulaminu, oraz zastosowaniu się do tegoż, sugeruję poczytać forum w dziale "stocznia-żaglowce", relacje z budowy modeli.
- PanLipazMiodem
Kolego, jakbyś zrobił tak jak napisał Stefan i ładnie przedstawił się w przywitalni to ktoś na pewno by Ci pomógł. Koga jest dosyć specyficznym tworem ze specyficznymi mieszkańcami więc uszanuj to.
Przedstaw się, napisz coś o sobie, o swoich dokonaniach i wtedy na pewno znajdzie się ktoś chętny do pomocy.
Ja niestety nie pomogę Ci, bo z drewnem mam mało do czynienia.
Pozdrawiam
Przemek
Przedstaw się, napisz coś o sobie, o swoich dokonaniach i wtedy na pewno znajdzie się ktoś chętny do pomocy.
Ja niestety nie pomogę Ci, bo z drewnem mam mało do czynienia.
Pozdrawiam
Przemek
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
kickstarts pisze:
... mam zamiar robić ten żaglowiec i chciałbym go powiększyć ( długość 1,5 m )...
Poniższy wywód piszę w oparciu o Twoje pytania.
Skąd my to znamy.... No ale prosisz o pomoc.
Kolego szanowny , zgodnie z planami zamieszczonymi na Kodze
galeas po wykonaniu ma 95 cm długości z bukszprytem.
Wyskość to ok 76 cm.
Ty zamierzasz mieć 1,5 m ....
....chcesz nim pływać, czy tylko wyobraźnia Ci podsunęła taki pomysł.
Zrób go takiego jaki jest (w co absolutnie nie wierzę)
a jak chcesz większy to może ... kajak.
Jak go zrobisz (K&M) to stawiam Ci osobiście flaszkę w Tczewie.
A jak nie zrobisz co jest najbardziej prawdopodobne, a raczej pewne,
to
zrób jakiś inny model prostszy i mniejszy i pokaż w relacji
o ile aparat foto nie jest w naprawie gwarancyjnej co jest raczej pewne.
No i witam na Forum.
P.S.
Lipa to dobry materiał na wypełnienia i drobne elementy wyposażenia.
-
Po prostu za niedługo mam dyplom i chciałbym zrobić coś innego niż koledzy z klasy. No ale pierw zrobimy taki jaki jest w wymiarach. Pozdrawiam
- grzegorz75
Witaj .
Nie przejmuj się gadaniem starych tetryków . Rób tak jak chciałeś , powiększ sobie nawet cztery razy plany - najwyżej rufę umieścisz w sraczu jak się nie pomieści , będziesz miał inaczej niż wszyscy w klasie . Pamiętaj o cyrklu redukcyjnym , suwaku logarytmicznym , liczbie Reynoldsa i eżektorze Ernesta Kötringa i tekturze falistej . Cokolwiek nie wiesz- pytaj. Nie trać czasu na szukanie i czytanie forum , to bezsens , oczekuj gotowych odpowiedzi podanych na tacy .
Złośliwymi komentarzami nadętych kolegów nie zawracaj sobie głowy .
W razie problemów wal do takich uzerów jak : Ja , Hadżi , Vegelus , Budrys , Mietek , Wezgłowie Lorda itp . Na nich możesz liczyć i nikt z nich nie powie Ci nic zniechęcającego, a to najważniejsze . Jest też Jaxon , ale ma teraz dzbanek wywalony do góry kołami .
Powodzenia w budowie i że szczęka , popkorn i w pierwszym rzędzie siedzę .
Nie przejmuj się gadaniem starych tetryków . Rób tak jak chciałeś , powiększ sobie nawet cztery razy plany - najwyżej rufę umieścisz w sraczu jak się nie pomieści , będziesz miał inaczej niż wszyscy w klasie . Pamiętaj o cyrklu redukcyjnym , suwaku logarytmicznym , liczbie Reynoldsa i eżektorze Ernesta Kötringa i tekturze falistej . Cokolwiek nie wiesz- pytaj. Nie trać czasu na szukanie i czytanie forum , to bezsens , oczekuj gotowych odpowiedzi podanych na tacy .
Złośliwymi komentarzami nadętych kolegów nie zawracaj sobie głowy .
W razie problemów wal do takich uzerów jak : Ja , Hadżi , Vegelus , Budrys , Mietek , Wezgłowie Lorda itp . Na nich możesz liczyć i nikt z nich nie powie Ci nic zniechęcającego, a to najważniejsze . Jest też Jaxon , ale ma teraz dzbanek wywalony do góry kołami .
Powodzenia w budowie i że szczęka , popkorn i w pierwszym rzędzie siedzę .
http://www.iik.suzuki.pl/
-
Śmiejcie się dalej
Bardzo miłe widzę jest to forum.

- wurcelstock
Jak go zrobisz (K&M) to stawiam Ci osobiście flaszkę w Tczewie.
Dołączam do Romka.
Będziesz miał dwie flaszki!
Ja swojego K&M jeszcze nie skończyłem.
T.
Dołączam do Romka.
Będziesz miał dwie flaszki!
Ja swojego K&M jeszcze nie skończyłem.
T.
-
A w czym widzicie problem ? Od czegoś trzeba zacząć.