Listwy, ścierarki i granice możliwości :D

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Listwy, ścierarki i granice możliwości :D

Post autor: Kon_Bar »

Jakiś czas temu miałem okazję spotkać się z Mirkiem w jego mieszkaniu i modelarsko pomarzyć :) (jak łatwo jest planować budowy modeli ...).

Jako, że w obróbce drewna noga jestem a i miejsca do pracy stałego nie mam stwierdziłem, że chciałbym zacząć prace od czegoś małego. To małe coś (do dziś zresztą nierozpoczęte :( ) wymagało listewek o wymiarach 4 x 0,5 mm (słownie: cztery na pół! milimetra). Każdy rozsądnie myślący modelarz użyłby forniru, ale jak mówiłem trochę marzyliśmy :) Mirek zobowiązał się do wykonania dla mnie takich "dech". :whistle:

Poniżej prezentuję zdjęcia kilku sztuk - myślę, że to zdopinguje wielu posiadaczy ścierarek do prób powielenia wyczynu Mirka. A gdyby Wam nie wyszło... to pewnie Mirek chętnie przyjmie zamówienia :laugh:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

O:Listwy, ścierarki i granice możliwości :D

Post autor: oksal »

Konrad problem utylizacji startego drewna jak został rozwiązany?;) W mieszkaniu ścieranie odpada, to znaczy teoretycznie:) W sumie można żonkę wysłać na 14dniowy relaks, tylko co po powrocie?:)))

Mirek gratuluję skali dech:whistle: Zawsze mówiłem, że masz do tego rękę.
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Ścieranie drewna w domu jak najbardziej możliwe. Ścierarka taka, którą posiadam ma odprowadzenie pyłów bezpośrednio do odkurzacza.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Ja na swojej miniaturowej pilce Preac http://www.preac.com/table_saw.htm cialem kiedys listeweczki o grubosci kartki papieru...
vegelus

Post autor: vegelus »

Uzyskanie takich listewek nie jest problemem na pile proxxona lub innej małej :) (bynajmniej na mojej homemade) na ścierarce myślę, że można spokojnie zejść niżej :) tylko po co jak jest fornir ;)

Przy precyzyjnych narzędziach można cuda. W wakacje kładem kafelki w łazience i przycinałem pod wymiar dość dokładnie (jak modelarz co do 0,1 mm) Dwie musiałem przyciąć na długości 50cm o 5mm, tarcza miała grubość 4mm i odpad pozostawał 1mm. Efektem było posiadanie dwóch listewek z terakoty o wymiarach 12x1x500mm :)
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

vegelus napisał:
Uzyskanie takich listewek nie jest problemem na pile proxxona lub innej małej :) (bynajmniej na mojej homemade) na ścierarce myślę, że można spokojnie zejść niżej :) tylko po co jak jest fornir ;)

O tą homemade pytałem na priv :D
A o listewkach napisałem, bo nie każdy ma w domu ścierarkę lub "ochotę" do zabawy ;)
ODPOWIEDZ