Żagle - jak przygotować?

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
pstek

Żagle - jak przygotować?

Post autor: pstek »

Jestem w trakcie sklejania modelu Endeavour firmy Amati 1:80 i doszedłem do etapu przygotowania żagli. W zestawie jest kawałek materiału - dosyć cienkiego, z którego zagle owe należy wyciąć - i tu pojawia się problem - w instrukcji jest napisne, że należy je wymoczyć w roztworze 70% wody 30% "bialego kleju" (white glue), wysuszyć, wyprasować i wyciąć - co to jest biały klej - czy chodzi o zwykły klej do papieru? Jaki klej najlepiej zastosować i w jakich proporcjach? Inna kwestia jest taka, że instrukcja jest po włosku z tłumaczeniem na angielski a podczs sklejania kilka razy natknąłem się na dosyć poważne nieścisłosci wynikajace chyba z bujnej wyobraźni i fantazji włochów i przestałem im ufać..
proszę o pomoc i pozdrawiam

pstek
Awatar użytkownika
krzysztof

O:Żagle - jak przygotować?

Post autor: krzysztof »

ja przed wycięciem zastosowałem patent, który podpowiedział mi Mirek - pomalowałem lakierem nitrocellonem - lakierem modelarskim. Pięknie usztywnia, krawędzie nie strzępią się, kolor również niezmienny.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
pstek

Dziekuje za podpowiedz i jeszcze jedno pytanie - rozumiem, że jest to zwykły bezbarwny lakier nitrocelulozowy - da się to kupic w kazdym sklepie z farbami?
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Widziałem ten patent u Krzyśka na żywo. Jak się zdecydujesz to przed nitrocellon mozesz szmatki zabarwic w herbatce. A ten klej o którym piszą Włosi w instrukcji to odpowiednik naszego rozcieńczonego Wikolu. Jest to stary sposób formowania żagli
pstek

Zastanawiam się odnośnie herbatki bo to nie jest HMS Endeavour - bodajże kapitana Cooka tylko model z 1934 klasa J - uczestnik Pucharu Ameryki - czy w tym przypadku zagle nie powinny być jednak białe?
Awatar użytkownika
oksal

tego nie wiem:) ale na pewno nie śnieżnobiałe.Chyba, że w tedy już był dakron? Masz jakieś fotki oryginału?
PS
Jeżeli piszesz ze to jednostka z XX w to tym bardziej polecam Ci metodę o której Krzysiek pisze. Faktura płótna będzie idealna. A jak robisz w większej skali to spróbuj nie przeszywać brytów tylko sklejać. Tak zaimpregnowany materiał idealnie sie tnie a po wyprasowaniu jest super gładki. Poproś Krzyska aby wstawił fotkę w zbliżeniu na żagle jakie zrobił. Sam ocenisz.
O kurcze masz w 1:80. zrezygnuj z żagli. Zrób zwinięte. Choć nie wiem co Ci poradzić. Najlepiej to mnie nie słuchaj:)
EDIT:

coś sobie znalazłem. na moje oko raczej dakron- duże bryty=> mocny material , bawełna mało prawdopodobne. ale to chyb zdjęcie współczesne
Obrazek

no i szycie odpada. Rob metodą proponowaną przez Krzyśka, zabarw na brudno- szare kilka kropel bejcy, pociagnij lakierem sprasuj i sklejaj. Tuż po sklejeniu przeprasuj żelazkiem. Ja tak zaraz robie po krochmaleniu a potem szyję i ponownie barwię. Ale to imitacja bawełnianych. Brytów nie szyj. A materiał to batyst zastosuj. Wszyscy wiarusy Ci to polecą

Edit2:

A tu bawełna na modelu (w skali 1:48 chyba)
Obrazek

Ogólnie masz problem jak każdy parający sie szkutnictwem lub innym typem modelarstwa:)
pstek

uzbroiłem się w nitrocellon i czas przystapić do pracy ale zanim zaczne jeszcze techniczne pytanie - mam przemalować, sprasować i sklejać - mógłbym prosić o prostsze wytłumaczenie:P - pomalować rozumiem, sprasować tzn? i ewentualnie czym to obłożyć jeśli mam sprasować po malowaniu żeby nie zepsuć efektu - rozumiem, że gazeta itp odpada bo się poprzykleja do zagli i bedę miał zagle reklamowe np "Rzeczpospolitej" a Rz mi nie płaci za reklamę więc po co ? :)
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

zanim zaczniesz prasować dobierz odpowiednią temperaturę żelazka - ten materiał na żagle jachtów Amati to chyba jakieś plastikowe płótno. uważaj, żebyś nie stopił...
'white glue' to odpowiednik naszego wikola.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Witam!
Jak się boisz że przypalisz żelazkiem to nie prasuj.Nasączony materiał rozciągnij na kawałku szyby i zostaw do wyschnięcia.Są różne sposoby a każdy który prowadzi do celu jest dobry.:)
Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
oksal

może zbyt chaotycznie napisałem.
- zrób wodę o kolorze jaki przewidujesz na żagle (rozpuść bejcę, wywar z kawy, herbaty, cebuli, buraków- purpurowe tez były)
- wykąp płótno
-zalakieruj ( ja krochmalę i przed szyciem sprasowuję taki krochmalony żagiel, łatwiej mi się szyje)
-potnij w bryty sklej na minimalną zakładkę i zaprasuj (no oczywiście przy założeniu ze zrezygnowałeś z żagli plastykowych i wybrałeś batyst)

Ja żagle przeprasowuję pod płócienną chusteczką. Popróbuj . No i podziel sie doświadczeniem jak zdecydujesz sie kleić. Jak Ci nie wyjdzie to się nie martw. Odpocznij przy Zuberku. Na spokojnie podejdź do innego sposobu. O kurcze stałem sie teoretykiem :)... nigdy nie kleiłem żagli :)
ODPOWIEDZ