Walcarka

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ryszardw

Walcarka

Post autor: ryszardw »

W pracy modelarskiej często spotykamy się z koniecznością wykonania zawiasków ,okuć i innych drobiazgów z cienkiego paska stali czy mosiądzu Do tego celu wykonałem małą walcarkę w której walcuję druty mosiężne ,miedziane czy z miękkiej stali na cienkie płaskowniki Urządzenie zbudowane jest z ramki w której osadzone jest na stałe jedno łożysko a drugie z możliwością przesuwania się To przesuwne łozysko osadzone jest na stałe w zewnętrznej ramce Docisk jednego łożyska względem drugiego realizuję poprzez śrubę z gwintem drobnozwojnym W moim przypadku M10x1 Średnica zewnętrzna łożysk 26mm Im większa średnica tym mniejsze opory Walcowany drut wkładam pomiędzy łożyska i dokręcam śrubę .Łapie koniec drutu kombinerkami i ciągnę i tak dokręcam śrubkę i ciągnę ,dokręcam i ciągnę Jeżeli nastapi nadmierne utwardzenie tasmy to ją odprężam Tasmy nagrzewam na gazie do czerwonosci i studzę w wodzie -mosiądz i miedz ,stal musi stygnąc wolno na powietrzu Te które widzicie to walcowany drut 0,6mm , otrzymałem taśmę o szer 1mm i grubosci 0,1mm Z 1m drutu otrzymałem ~2m taśmy Pozdrawiam R
Obrazek
Awatar użytkownika
antosiek

O:Walcarka

Post autor: antosiek »

Świetna sprawa. Gratuluję.
Jeżeli dobrze rozumiem to gwint 10x1 jest w ramce ze stałym łożyskiem(dolne).
Takie coś to by mi się przydało.
Jakaś niewielka seria?
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Tak gwint jest w dolnej ramce Zapomniałem o bardzo waznym szczególe Osie obu łozysk musza być idealnie równoległe bo otrzymamy taśmę sierpowatą ,spiralna Przykro mi ale nie mam możliwości wykonawczych Na swój czekałem ponad pół roku R
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Pomysł na uproszczoną walcarkę wspaniały. Warto pomyśleć o zrobieniu prostej walcarki na wzór walcarek jubilerskich z walcami posiadającymi na brzegach rowki w kształcie litery v (rozwarcie 90 st.) umożliwiającymi walcowanie nie tylko płaskich profili ale też i kwadratowych - czasem przydatnych.;)
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ODPOWIEDZ