Raksy

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stefan

Raksy

Post autor: stefan »

Jak w prostysposób zrobić raksy?

Czasem to człowiek musi się dobrze nakombinować aby coś porządnie zrobić.

Tak było z moimi raksami .

Trzeba by było zrobić raksy no to wiadomo ale jak to zrobić? Aby były wszystkie jednakowe.

Długo myślałem co i jak i nawet polowanie na wiadomego zwierza;) nie pomogło, trzeba czegoś mocniejszego...

Nawet „Pomysłowy Dobromir” z popularnej kreskówki nie dawał rady.

Próby rozpocząłem z cęgami oczkowymi ale wychodziła kaszana , każdy raks inny:blink: .

Tak sobie siedziałem i olśnienie przyszło nagle! (wiadomo: truskawka:) )

Robienie raks jest tak proste jak konstrukcja cepa .

Ale po kolei

Najpierw trzeba poszukać gwoździ o odpowiedniej grubości no i oczywiście odpowiedniego materiału na raksy i zrobić odpowiedni "przyrządzik" .

Gwoździk grubszy czyli taki jaka jest średnica raksa który biega z żaglem po linie i cieńszy czyli takie są haczyki raksa na żaglu.

Wszystko sobie wymiarujemy i wbijamy do deske (czyli nasz przyrząd )

Tak to wygląda

Obrazek

Teraz należy przygotować sobie odpowiedni drucik na nasze raksy, W moim przypadku jest to drut stalowy o gr. 0,5 mm odpowiednio przygotowany czyli odpuszczony nad kuchenką gazową . Można zastosować drut miedziany lub mosiężny odpowiednio poczerniony .

Tak przygotowany drut zaginamy na grubszym gwoździu oczywiście doginając go cęgami , tak jak widać na fotce poniżej

Obrazek

Mamy przygotowane druty w kształcie litery U no takie dłuższe U

No i zaczynamy teraz wyginanie w lewo i w prawo tak jak na fotkach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy tym zaginaniu to tak trochę delikatnie bo jak jest dużo tych raksów to się może w głowie zakręcić.

Jak już sobie pokręcimy trochę w lewo i w prawo to wyjdzie nam coś takiego

Obrazek

Teraz wąsy przyciąć na odpowiednia długość i mamy raksy gotowe

Obrazek

Rozwiązanie jest bajecznie proste , ale może ktoś to wykorzysta przy swoim modelu jeśli tak, będzie mi szalenie milo.

Teraz to już tylko przyszyć raksy do żagli i po robocie.

Przyszywanie raksów do żagla to już inna bajka którą opowiem innym razem.

Andrzej Stefański "Stefan"
Tomiss

O:Raksy

Post autor: Tomiss »

a czy nie było by jeszcze prościej gdyby wbić jeszcze jeden gwóźdź (mniejszy) - trzecia fotka - po drugiej stronie zewnetrznej i rozginać później równocześnie oba końce drutu w przeciwne strony?

pozdrawiam Tomisław
ODPOWIEDZ