Czekam na wenę i decyzję czy robię ornamenty, które już mam rozrysowane (na podstawie drugiego modelu z Museo Naval de Madrid),

czy może płaskorzeźby z pierwszego modelu, bo kuszą :evil: mnie coraz bardziej :evil::evil: .

Opis co odczytuję na lustrze: herosi - dolny podtrzymuje górnego, natomiast ten podtrzymuje alegorię męstwa, siły - lew, kartusz, dwie chorągwie (powtórzone po drugiej stronie), w centrum herb - kartusz w wieńcu popiersie króla Karola III, trzymają obnażone kobiety - alegorie czegoś ??? (nie chwały bo by miały trąbki - atrybut chwały).
Ale tu potrzebuję lepszych zdjęć lub rysunków i lepszego opisu co przedstawiają te alegorie. Jeżeli dysponujecie jakimiś materiałami dotyczącymi galerii rufowej (najlepiej) Santisima Trinidad lub innych hiszpańskich jednostek dwu-, trójpokładowych (Santa Ana, San Juan Nepomuceno), tego okresu czyli między 1760 a 1805 rokiem, to będę wdzięczny za informacje.
Santa Ana - dysponuję tylko takim rysunkiem, na lustrze czytam dwa lwy.

Tu mam bardzo podobną do ST galerię - nie wiem jaki to model, prawdopodobnie angielski :) .

Poprawiam jeszcze herb (robię kolejne odlewy), bo ten zostanie na pewno użyty.