Ropewalk-przystawka retro

Czyli warsztat szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kagra

Ropewalk-przystawka retro

Post autor: kagra »

Witam

Tym razem na warsztacie.Przeglądając tak z ciekawości stare Modelarze,natknąłem się na pewien artykuł dotyczący splatania lin.Artykuł z przed ćwierćwiecza ale ujęła mnie prostota działania tego urządzenia.Bez wózków,czółenek,ciężarków itp.Zasada polega na dobrze znanym sposobie ręcznego splatania lin.

Mając do dyspozycji swój ropewalk z silniczkiem od maszyny do szycia.Postanowiłem właśnie dorobić drugą przystawkę według idei z Modelarza.Zmieniłem nieco konstrukcję obrotnicy tak,że urządzenie stało się o wiele prostsze i każdy nawet mało doświadczony modelarz może je wykonać samodzielnie.

Suwak składa się z drewnianego wałka(może być buk)z nakręconą nakrętką M10 tak aby się utworzył na nim gwint.Pomiędzy dwiema podkładkami, sprężyna.Nakrętka służy do regulowania odległości sprężyny od ścianki przez co reguluje się długość wysuwania się wałka w czasie skręcania się lin, w zależności od ich grubości.Im cieńsze nici tym krótszy wysuw wałka i odwrotnie.Im grubsze nici,siła skręcająca większa i wałek wysuwa się dalej.

Po dostatecznym skręceniu nici przystępujemy do fazy drugiej czyli splatania linki.W tym celu przenoszę nici na środkowy haczyk i kręcę oczywiście w prawo tak długo aż uznam,że linka jest dostatecznie skręcona.Zwykle kikadziesiąt obrotów wystarczy.Można też i bez środkowego haczyka.Wtedy linka zaczyna się skręcać pośrodku, idąc w obu kierunkach.Uznałem,że bardziej fachowo będzie jak linka będzie szła w jednym kierunku.

Linka wychodzi b.dobrze bez żadnych mocnych naprężeń,supłow itp.Jest jednakowo laminarna na całej swej długości.

Można by się pokusić o dodatkowy silniczek z tyłu do nawijania ale wydaje mi się,że przez wolniejsze ręczne nawijanie ma się bardziej wizualny podgląd na tworzenie się linki.No i urządzenie jest rzeczywiście o wiele prostsze.
Linki skręcałem z różnych nici,bawełnianych,lnianych,a nawet zwykłych nici do szycia.Wszędzie bez problemu.

Ropewalków opisano tu na Kodze już wiele.Różnych sposobów i usprawnień też.Dorzucę jeszcze i ten a może komuś się przyda.

Pozdrawiam.Kazimierz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te czarne,to też liny.Czarny kolor pochłania światło i dlatego tak wyszło.
Awatar użytkownika
Jarek

O:Ropewalk-przystawka retro

Post autor: Jarek »

Rzeczywiście fajne urządzenie.
Ja osobiście używam maszynki do robienia warkoczyków przeznaczonej dla małych dziewczynek. Kupiłem takie urzadzenie kiedyś przed kilkoma laty zgodnie z jego pierwotnym przeznaczeniem. Ale córa wyrosła z zabawy w warkoczyki to teraz tata przejął przyrząd :lol: . Maszynka ma napęd elektryczny i posiada dwa biegi. Jeden powoduje obracanie się tylko wystających bolców z głowicy, a drugi obraca całą głowicą. Załączam link z ebaya, bo znalazłem taką samą. Całe urządzenie jest zabawką Made in China kupioną za grosze toteż jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia, ale przy delikatnym obchodzeniu to doskonale spełnia rolę ropewalka.

http://cgi.ebay.co.uk/HAIR-BRAIDER-TWIST-A-BRAID-BY-IGIA-WSL_W0QQitemZ120454780058QQcmdZViewItemQQptZUK_Health_Beauty_HairCare_Electrical_Hair_Styling_ET?hash=item1c0baa149a&_trksid=p3286.c0.m14
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Linki Kaziu wyszły dość ładnie , chociaż moim zdaniem powinny być bardziej skręcone , ale to rzecz gustu.
Teraz trzeba je tylko ładnie wykończyć , a to sobie omówimy na spotkanku w Tczewie
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Jarek.Rzeczywiście,pomysłowośc w tym temacie nie ma granic.Emilius wykorzystał nawet w tym celu elektryczną maszynkę do golenia.

Mirek,linki mogę skręcać mocniej.Muszę jeszcze wyczuć naprężenie.(poluzować spręzynę)To była pierwsza próba.Oczywiście jeszcze je czeka waloryzacja.Ale wiem,że masz na to patent.

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Na razie tylko tyle :
Obrazek

Reszta w Tczewie
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ