Re: Soleil Royal - deAgostini
: 15 cze 2022, 21:17
To i ja dodam swoje dwa zdania. Piękną i całkowicie logiczną kuchnię okrętową zaprezentował Rafał w swoim Enterprize. Jest tam palenisko z drzwiczkami do podkładania opału, jest popielnik z rusztem do utrzymywania ciepłych kotłów, są kotły, jest czopuch i jest komin na spaliny. Ale to było sto lat później w stosunku do Soliel Royal. Na tym drugim kuchnia była typu podobnego do kominków. Komin żeby ciągnął musi być ciepły (ciepłe powietrze unosi się do góry). Na Francuzie nie widać komina ale są nawiewniki do wymiany powietrza. Co do kierunku ustawienia nawiewników to puki nie były obrotowe trudno było uzyskać dobrą wymianę powietrza. Żaglowce pełnym wiatrem i baksztagiem pływają jedynie 20-30 % czasu rejsu a pozostałe 70-80 % jest to halsówka bajdewindem pod wiatr. Z wiatrem płynie się szybko a pod wiatr przy kącie martwym z pewnością większym niż 45 stopni dla każdej burty zdobywanie każdej mili do przodu musi trwać. Oczywiście wykorzystywano stałe wiatry np: passaty ale moim zdanie cook był nieźle podwędzony. Pozdrawiam Janek