Koga to strona miłośników modelarstwa szkutniczego. Znajdziesz tu wszystko, co jest Ci potrzebne do zbudowania modelu od podstaw. Pochwal się swoją pracą, zapytaj o opinię naszą społeczność, wymień się doświadczeniami. Jak znajdziesz chwilę - spotkaj się z nami w realu albo na shoutboxie. Serdecznie zapraszamy.

Strona główna Forum Inne 15 chłopa i butelka rumu latwy przepis na koktajl margarita

latwy przepis na koktajl margarita

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.

latwy przepis na koktajl margarita

Postprzez TomekA » 14 Maj 2018, 04:32

Ostatnio, z okazji meksykańskiego święta Cinco de Mayo, znów skręciliśmy sobie margaritkę, tym razem była to kolejna wariacja na standardowy przepis na ten mój ulubiony a popularny koktajl.
Dla zainteresowanych podaję tu przepis:

KONIECZNE SKŁADNIKI I NARZĘDZIA:
1- mikser
2- kostki lodu (dostępne w Polsce m.in. na stacjach benzynowych i może też w supermarketach)
3- tequila (np. Jose Quervo lub podobna)
4- likier pomarańczowy (np. Bols, Triple Sec, Cointreau itp. czy Courvoisier - dla wersji "de luxe"). Dla margarity niebieskiej (koloru denaturatu), użyj likieru Blue Curacao - smak będzie ten sam, tylko inny kolor
5- sok z limonek (lime) - dla łatwości i szybkości sporządzenia można użyć butelkowanego, w przeciwnym wypadku trzeba go wycisnąć z dojrzałych limonek
6- sok pomarańczowy - też może być butelkowany (ale prawdziwy, nie syntetyczny typu Oranżada, Fanta, etc.)
7- sól gruboziarnista (krystaliczna), najlepiej meksykańska, specjalna używana do margarity

PROCEDURA:
Wypełnij mikser w 3/4 jego pojemności kostkami lodu. Do tego dodaj pół do 2/3 szklanki tequili, pół do 2/3 szklanki likieru pomarańczowego, ćwierć szklanki soku z limonek i ćwierć szklanki soku pomarańczowego.
Zmiksuj wszystko dokładnie, przykrywszy mikser (przez ok. 1 minute) tak aby z kostek lodu powstał w mikserze mokry, ciekly szron.
Na talerzu rozsyp gruboziarnistą sól tak aby pokrywała dno talerza na głębokość ok 3 mm. Na drugim talerzu rozlej trochę soku pomarańczowego do głębokości ok. 3 mm.
Weź szeroki i płaski kielich (najlepiej do tego nadają się specjalne puchary do margarity) i trzymając taki w ręku, odwróć go do góry nogami, zanurz jego całą krawędź w rozlanym na talerzu soku pomarańczowym, po czym wciśnij tą krawędź w sól na drugim talerzu - powstanie taki pierścionek z soli na krawędzi tego kielicha.
Teraz wlej do kielicha margaritę z miksera i pij ją zamoczywszy usta przez sól na krawędzi kielicha. Można też pić margaritę przez słomkę - wtedy nie trzeba pokrywać krawędzi kielicha solą.
Ta wersja jest wyjątkowo dobra, mało kwaśna (bo jest dodatek z soku pomarańczowego) i umiarkowanie alkoholowa.
Delicje!!!

Tomek A.
Awatar użytkownika
TomekA
 
Posty: 400
Rejestracja: 03 Paź 2011, 04:04
Miejscowość: miasteczko

 

Wróć do 15 chłopa i butelka rumu

Użytkownicy On-line

4 użytkowników i 534 gości online