Galeon XVII w. / wg San Juan Bautista

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Burty

Post autor: Karrex »

Oklejanie burt

Gdybym nie mógł "położyć" modelu na boku, to oklejanie wewnątrz byłoby wręcz niemożliwe (ew. bardzo trudne), a tak mam grawitację jako sprzymierzeńca :lol:
Listwy dopasowywałem przed przyklejeniem (czyli wycinałem otwory ambrazur oraz odpływników - szpigat, skalops), wycinanie otworów po oklejeniu byłoby raczej niemożliwe.

Cała "akcja" dzieje się na boku, ale dla wygody w oglądaniu, zdjęcia jak przy klapach ambrazur wstawiam normalnie
Cała "akcja" dzieje się na boku, ale dla wygody w oglądaniu, zdjęcia jak przy klapach ambrazur wstawiam normalnie

jeszcze mała poprawka
jeszcze mała poprawka

04okl62.jpg

05okl63.jpg

Na zdjęciach to hop, siup i gotowe ;-) , niestety ze względu na dość nieciekawą pozycję przy wklejaniu trwało to kilka dni, otaklowanie (maszty, wanty, sztagi, paduny) też nie pomagało :lol:
Jednym słowem cieszę się, że mam to już za sobą.

Wkleiłem pionowe wzmocnienia i całość zaszelakowałem

02bur83.jpg
03bur72.jpg
04bur85.jpg

cdn.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Ramy ambrazur

Ramy ambrazur

Z listeweczek klonu (jasny, dość twardy i akurat miałem takie listewki o potrzebującym rozmiarze ;) ) zrobiłem oramowanie ambrazur.
Robiłem na dwa sposoby:
>> robiąc ramki i po pomalowaniu wklejałem w otwory (polecam w trudno dostępnych miejscach);
>> wklejałem też oddzielnie pomalowane listewki - lepiej można dopasować do otworów ambrazur (w łatwiej dostępnych miejscach).

Niestety do klejenia ramek użyłem metody rozmijającej się z "poprawnością modelarską", więc opis pominę
Niestety do klejenia ramek użyłem metody rozmijającej się z "poprawnością modelarską", więc opis pominę

03ram49.jpg
04ram50.jpg
05ram51.jpg

Pozostaje jeszcze kwestia podmalowania zewnętrznych ram furt

06ram56.jpg
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Dekoracje

Muszę powiedzieć, że zadowolony jestem z tego stelaża - dużo łatwiej jest przymierzać i wklejać detale na grodzi mając model dziobem do góry.
Po raz kolejny poprawiłem pilastry i wkleiłem okno.

01okn67.jpg

Kolejne pilastry na gródź górnego pokładu działowego

01pil56.jpg

i po spatynowaniu na modelu - już wklejone

schodnie wstawione na sucho
schodnie wstawione na sucho
03pil70.jpg

04pil77.jpg

cdn.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Drzwi kasztelu dziobowego

Drzwi kasztelu dziobowego - zewnętrzne

Wreszcie do przodu ;) - wykonałem drzwi na których zakończyłem budowę galeonu 8 lat temu :oops:
Tym razem pełne, bez "świetlików" i będą miały zawiasy (uproszczone), i będą otwierane:

DSC_6424.jpg

Zawiasy z blachy (puszka po konserwie), szerokości ok. 1,5 mm, gwoździowanie tym razem "wybite" punktakiem, zawinięte na szpilce, trzpień ze szpilki, pierścienie z drutu miedzianego, wszystko czernione.

DSC_6427.jpg

DSC_6423.jpg
DSC_6426.jpg

Wewnątrz otworów drzwiowych wkleiłem listwy - uzyskując "felce", na których będą opierały się drzwi:

DSC_6435.jpg
DSC_6431.jpg

z górnymi zawiasami nie było problemu, z dolnymi już są - brak miejsca na wiercenie.

okute drzwi
okute drzwi

cdn.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Dziobnica

kontynuacja

Wywierciłem otwory na dolne zawiasy nieco pod kątem (tak jak burty kosza dziobowego pozwalały) i zamontowałem drzwi. Odkleiłem listwę nad drzwiami, następnie wkleiłem nową (profilowaną) listwę, pilastry i herb.

02pil56.jpg

Wiercąc otwory przy montażu tralek, wiertło "wylazło" w dwóch miejscach na płaszczyźnie z ażurami (widać to na zdjęciach w poprzednich postach), zasłoniłem tego babola naklejając pod parapetem cienką listewkę.

01pil53.jpg

Jak widać zawiasy spełniają swoją rolę (trzeba jeszcze dorobić jakiś skobel od wewnątrz :lol: )

04pil60.jpg
07pil70.jpg

Felc we framudze drzwi.

06pil62.jpg

Kontrola (ew. ten kontrol czyli inspekcja)

09pil71.jpg
08pil59.jpg

cdn.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Ankieta

Ozdabiając gródź kasztelu, jakoś tak pustawo prezentuje się jej górna część. Przymierzyłem odlewy lewków i doszedłem do wniosku, że trzeba zobaczyć inne wersje tej koncepcji ;) i tu pytanie do kolegów.

Która wersja lewków, będzie najlepsza :?:

1. Lwy z "kości słoniowej" na jasnym tle

06dzi96.jpg

2. Lwy z "hebanu" na jasnym tle

DSC_6453.jpg

3. Lwy z "koralu" (czerwone) na jasnym tle

DSD_6453.jpg

4. Złocone lwy na czerwonym tle

DSZ_6453.jpg

5. Złocone lwy na mahoniowym tle

DSM_6453.jpg

Pytanie kieruję do wszystkich, bez względu na "wiedzę historyczną", interesują mnie subiektywne odczucia, czyli "co się komu podoba" :D

Ciekaw też jestem innych propozycji (zgodnych z epoką), ale podpartych konkretnymi przykładami jak np.
http://www.koga.net.pl/images/originalp ... 0aebac.jpg
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
wurcelstock

Re: Galeon / San Juan Bautista

Post autor: wurcelstock »

Cześć!

Jak na mój gust, to ostatnia wersja.
Najmniej widać sklejkowy element, który nijak do reszty nie pasuje...
Te trójkątne industrialne otwory to do jakiegoś dźwigu bardziej niż do galeonu...
A w ogóle: super!

t
griszag

Re: Galeon / San Juan Bautista

Post autor: griszag »

Jak dla mnie to lewki z 1 na tle z 5:)
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon XVII w. / Kasztel dziobowy

Dzięki za sugestie.
Najpierw chciałem przy niewielkim nakładzie pracy (bejcowanie, naklejenie aplikacji) coś zmienić, ale powoli przekonuję się do działań bardziej radykalnych.
Jak już pisałem w relacji Artesania Latina w "kalce" SJB pt. San Marcos zmienił te otwory na okrągłe - wygląda to lepiej, ale do mojej wersji "bardziej ozdobnej" i tak nieprzydatne. Sprawę ozdób pozostawiam otwartą. Jak ktoś ma interesujące wzorce to zapraszam do prezentacji.

adicional1.jpg
adicional1.jpg (56.89 KiB) Przejrzano 4932 razy

Drzwi kasztelu dziobowego - wewnętrzne

Zrobiłem drzwi kasztelu od strony śródokręcia, ze świetlikiem (tym razem będą z szybką :lol: ) i również na zawiasach.

01drz89.jpg

Tak jak do poprzednich otworów drzwiowych wkleiłem listwy (uzyskując felc) - zatrzymują się na nich drzwi oraz zasłaniają prześwit.

tutaj też mam ten sam problem z "industrialnymi" otworami
tutaj też mam ten sam problem z "industrialnymi" otworami

Niestety wychodzą błędy popełnione 10 lat temu, mianowicie brak symetrii otworów drzwiowych i "barierki" na ściance grodzi.

05drz83.jpg

Bez ozdób nie stanowi to żadnego problemu, jednak brak miejsca na pilastry między schodnią a drzwiami (z prawej na zdjęciu), burzy moją koncepcję z pilastrami - jak układały się na grodzi vis a vis.

"Szybka" ze szprosami z obu stron

DSC_6708.jpg
okucia (formowanie blachy dość trudne - bardzo łatwo "wąsy" się urywają)
okucia (formowanie blachy dość trudne - bardzo łatwo "wąsy" się urywają)

DSC_6726.jpg

PS
Wszelkie otwarte luki warto w trakcie prac zasłonić, czy to zaklejając taśmą, czy wypełniając woreczkami foliowymi (sposób wybieramy w zależności od wielkości otworów). Ma to na celu zabezpieczenie przed pyleniem wnętrza, jak również przed przypadkowym wpadnięciem do wnętrza jakiś detali. Ja zasłoniłem kartami telefonicznymi, które zablokowałem wykałaczkami, wykorzystując oczka na pokładzie.

DSC_6465.jpg

cdn.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon XVII w. / Ozdoby grodzi

kontynuacja

DSC_6734.jpg

Mając taką możliwość, poprzymierzałem aplikacje jakie mam do dyspozycji (i schodnie).

herb
herb
krótkie pilastry
krótkie pilastry

długie pilastry, inicjał
długie pilastry, inicjał

Na razie zdecydowałem się na złocony gzymsik i pilastry.

04gro54.jpg

I tak to będzie wyglądać ze schodniami:

schodnie na sucho
schodnie na sucho
06gro59.jpg

PS
Gwoli wyjaśnienia dla kol. anubis'a
Mój obecny model Galeonu XVII w. z modelem San Juan Bautista ma wspólny tylko kadłub, reszta (w tym zdobnictwo) jest wzorowana na XVII w. galeonach (m.in. hiszpańskich, angielskich, holenderskich o duńskich i szwedzkich nie wspomnę ;) ).
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
ODPOWIEDZ