imitacje śrub i nakrętek

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Romanov

imitacje śrub i nakrętek

Post autor: Romanov »

Od dłuższego czasu szukałem w sieci imitacji srub i nakrętek i albo mi nie pasowała jakość albo firma zawiesiła działalność. Wiec stałem przed koniecznościa poradzenia sobie samemu.
śruby robi sie bardzo szybko w 1 godzine powinienem zrobić ok 30 do 40 szt.
Nie wiem czy ten temat bedzie Was interesował jesli tak to postaram sie wam to opisać

myśle ze najlepiej zobrazują fotki co i jak
Załączniki
gotowe
gotowe
tak jak widać
tak jak widać
Do ciecia śrub użyłem piłki włośnicowej z brzeszczotem do metalu
Do ciecia śrub użyłem piłki włośnicowej z brzeszczotem do metalu
pewnie widać że już mamy sześciokąt<br />mocujemy w Dremelku aby oczyscić zfazować oraz pociąć
pewnie widać że już mamy sześciokąt
mocujemy w Dremelku aby oczyscić zfazować oraz pociąć
obracamy o 30 stopni tak aby sześciokąt z sklejki oparł sie płasko jedną z krawędzi i piłujemy następną płaszczyzne, należy wykonać tak 6 razy aby z wszystkich stron pręta byłą płaska powierzchnia
obracamy o 30 stopni tak aby sześciokąt z sklejki oparł sie płasko jedną z krawędzi i piłujemy następną płaszczyzne, należy wykonać tak 6 razy aby z wszystkich stron pręta byłą płaska powierzchnia
piłujemy pilnikiem płaskim aby uzyskać płaszczyznę ale z wyczuciem, może nie za pierwszym razem ale napewno potraficie to robić.
piłujemy pilnikiem płaskim aby uzyskać płaszczyznę ale z wyczuciem, może nie za pierwszym razem ale napewno potraficie to robić.
Przykładamy pręt z przymiarem :) do imadełka i w moim przypadku wykorzytałem próg jaki mam przy przedniej szczęce jako krawędz oparcia
Przykładamy pręt z przymiarem :) do imadełka i w moim przypadku wykorzytałem próg jaki mam przy przedniej szczęce jako krawędz oparcia
W srodek przymiaru wciskamy pręt mosieżny
W srodek przymiaru wciskamy pręt mosieżny
To dla szanownego Andrzeja niedowiarka :))
To dla szanownego Andrzeja niedowiarka :))
zestaw narzędzi jaki potrzebujemy do tej pracy. Należy wykonać szablon sześciokąta najlepiej z sklejki. Do pracy wykorzystałęm precik mosiężny fi 1,5 mm co w rezultacie dało mi  śrube o wymiarach ok 1,23 mm<br />Sorry za zfatygowane imadełko ale lepszego nie mam
zestaw narzędzi jaki potrzebujemy do tej pracy. Należy wykonać szablon sześciokąta najlepiej z sklejki. Do pracy wykorzystałęm precik mosiężny fi 1,5 mm co w rezultacie dało mi śrube o wymiarach ok 1,23 mm
Sorry za zfatygowane imadełko ale lepszego nie mam
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
Awatar użytkownika
oksal

Re: imitacje śrub i nakrętek

Post autor: oksal »

GENIELNE ROZWIĄZANIE i proste. Super pomysł.
Awatar użytkownika
woj195

Re: imitacje śrub i nakrętek

Post autor: woj195 »

Witaj, w podobny sposób można zrobić latarnie w kształcie sześciokątnego ostrosłupa, mocując odpowiedniej długości "drewienko" w sześciokątnej nakrętce (też odpowiedniej wielkości) i szlifujac płaszczyznę.
Pozdrawiam
woj195
[size=50]P.S. Chce zamieścić odpowiednią fotkę, ale jeszcze nie potrafię tego zrobić.
ODPOWIEDZ