Prins Willem

Opisy budowy jednostek żaglowych
myszor

O:Prins Willem

Post autor: myszor »

Pierwsze poszycie zakończone .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
myszor

To co wbiłem trzeba było wyciągnąć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

myszor napisał:
...Trochę nudna bo robiłem tylko trzy czynności - klej-listewka-zszywacz . Ale to też trzeba zrobić , potem będzie na pewno ciekawiej .
Po wyschnięciu kleju wydłubie zszywki i druga warstwa .

Wydłubywanie zszywek wcale nie będzie ciekawsze ;) (wiem coś o tym:) ), jak zasadziłeś w twardziel, to zszywka potrafi się zerwać, więc trzeba uważać przy wyjmowaniu.

Następna sprawa. Newralgicznym punktem (wg mnie) jest łączenie listewek rufy i burty - tak układaj listwy drugiej warstwy, aby powierzchnie styku (na przekroju czerwone) były największe. Po zrobieniu skorupy jak będzie potrzeba, to można jeszcze wzmocnić wręgą (wtedy powierzchnia klejona się zwiększy - zielone).
Obrazek

Masz TUTAJ relację kopytową PrinsaWillema, przyda się na dalsze etapy:

http://forum.shipmodels.com.ua/viewtopic.php?f=5&t=71

(27 czerwca 2010 - aktywne)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Killim

Post autor: Killim »

Ja po obejrzeniu tej relacji zrobiłem się bardzo ale to bardzo malutki i uświadomiłem sobie ile to jeszcze pracy przede mną. Model wykonany perfekcyjnie:woohoo: Andrzej życzę Ci wytrwałości w pracy i jestem przekonany, że Twój model nie będzie się niczym różnił od tego z relacji;) Trzymam kciuki i wiernie kibicuje.
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria

Kamil
myszor

Tak wygląda po pierwszym poszyciu .
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Killim

Post autor: Killim »

Chciałem sobie obejrzeć relację Willema jeszcze raz a tu mi wyskakuje NOT FOUND:(
Czy jest jakiś sposób żeby się do tego jakoś dostać?
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria

Kamil
myszor

Przygotowanie do drugiego poszycia . Wkleiłem stępke i wzmocniłem rufe szerokimi deseczkami .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

myszor

Po wykonaniu drugiego poszycia , wyjełem skorupe z kopyta . Jest sztywna i nie skręca się na boki .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

myszor

Przepraszam za kolejność ale coś mi się pokręciło :blush:

Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Z ogromną ciekawością oglądam Twoją relację. Podawaj jak najwięcej uwag, takich jak ta:

Po wyciągnięciu kopyta okazało się że kadłub jest sztywny i nie skręca się w żadne strony

Chyba w Polsce jesteś pierwszy, co oficjalnie buduje tą metodą. Prawie jak z Kolumbem i powiedzmy znalezionym w Ameryce "ogniskiem" Wikingów;)

EDIT:

Andrzej jaka skala? 1:48 czy 1:50?
ODPOWIEDZ