latwy przepis na koktajl margarita

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TomekA
Posty: 386
Rejestracja: 03 paź 2011, 04:04

latwy przepis na koktajl margarita

Post autor: TomekA »

Ostatnio, z okazji meksykańskiego święta Cinco de Mayo, znów skręciliśmy sobie margaritkę, tym razem była to kolejna wariacja na standardowy przepis na ten mój ulubiony a popularny koktajl.
Dla zainteresowanych podaję tu przepis:

KONIECZNE SKŁADNIKI I NARZĘDZIA:
1- mikser
2- kostki lodu (dostępne w Polsce m.in. na stacjach benzynowych i może też w supermarketach)
3- tequila (np. Jose Quervo lub podobna)
4- likier pomarańczowy (np. Bols, Triple Sec, Cointreau itp. czy Courvoisier - dla wersji "de luxe"). Dla margarity niebieskiej (koloru denaturatu), użyj likieru Blue Curacao - smak będzie ten sam, tylko inny kolor
5- sok z limonek (lime) - dla łatwości i szybkości sporządzenia można użyć butelkowanego, w przeciwnym wypadku trzeba go wycisnąć z dojrzałych limonek
6- sok pomarańczowy - też może być butelkowany (ale prawdziwy, nie syntetyczny typu Oranżada, Fanta, etc.)
7- sól gruboziarnista (krystaliczna), najlepiej meksykańska, specjalna używana do margarity

PROCEDURA:
Wypełnij mikser w 3/4 jego pojemności kostkami lodu. Do tego dodaj pół do 2/3 szklanki tequili, pół do 2/3 szklanki likieru pomarańczowego, ćwierć szklanki soku z limonek i ćwierć szklanki soku pomarańczowego.
Zmiksuj wszystko dokładnie, przykrywszy mikser (przez ok. 1 minute) tak aby z kostek lodu powstał w mikserze mokry, ciekly szron.
Na talerzu rozsyp gruboziarnistą sól tak aby pokrywała dno talerza na głębokość ok 3 mm. Na drugim talerzu rozlej trochę soku pomarańczowego do głębokości ok. 3 mm.
Weź szeroki i płaski kielich (najlepiej do tego nadają się specjalne puchary do margarity) i trzymając taki w ręku, odwróć go do góry nogami, zanurz jego całą krawędź w rozlanym na talerzu soku pomarańczowym, po czym wciśnij tą krawędź w sól na drugim talerzu - powstanie taki pierścionek z soli na krawędzi tego kielicha.
Teraz wlej do kielicha margaritę z miksera i pij ją zamoczywszy usta przez sól na krawędzi kielicha. Można też pić margaritę przez słomkę - wtedy nie trzeba pokrywać krawędzi kielicha solą.
Ta wersja jest wyjątkowo dobra, mało kwaśna (bo jest dodatek z soku pomarańczowego) i umiarkowanie alkoholowa.
Delicje!!!

Tomek A.
ODPOWIEDZ