Ratafia

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomasz 1976
Posty: 34
Rejestracja: 05 lut 2011, 14:00

Ratafia

Post autor: Tomasz 1976 »

Witam.

Ratafia to nalewka wieloowocowa, owoce układamy warstwami zasypujemy cukrem (ilość wedle uznania, w zależności od gustu i owoców jakich użyliśmy) i zalewamy spirytusem 65-70 % (owoce i cukier muszą być zanurzone).

Ja swoją ratafię robię w 18 litrowym słoju, w tym roku zacząłem na początku czerwca od truskawek później były czarne porzeczki, wiśnie, maliny, czerwone porzeczki, morele, jagody, jeżyny, śliwki, brzoskwinie, gruszki, białe winogrona, jabłka antonówki, dzika róża, pigwowiec, głóg a dziś dołożyłem ostatni składnik tarninę. Z owoców takich jak wiśnie usuwam pestki, gruszki skrapiam sokiem z cytryny dodatkowo dokładam migdały, wanilię, goźdźiki jest też pół litra miodu.

1.JPG


Teraz całość postoi tak jeszcze ze trzy cztery miesiące a później odleję od owoców i przefiltruję nalewkę, na Wielkanoc będzie można już degustować :D .
Pozdrawiam Tomasz S.
w porcie; Dżonka, Koga Elbląska 1:75,
w stoczni;
w planach; Santa Maria
ODPOWIEDZ