Nalewka jest wyśmienita, ale przy robieniu wymagana jest cierpliwość i samozaparcie.
W skład wchodzi: - 1 kg. owoców leśnych (malina, poziomka, czarna jagoda, jeżyna i borówka czerwona)
najlepiej gdyby wszystkie owoce były razem, ale wiadomo mają one różny okres
dojrzewania więc trzeba sobie jakoś poradzić. Ja te wcześniejsze zamrażam.
Stosunek wagowy jest raczej dowolny, lepiej jednak aby każdego gatunku było po równo.
wszystko wsypujemy do gąsiorka lub dużego słoja i zalewamy 1 litrem spirytusu wymieszanym z 1/2 litra wódki. Szczelnie zamykamy na 6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsnąć. Po tym czasie zlewamy nalewkę
i w szczelnym pojemniku wstawiamy do lodówki. Owoce zasypujemy 1 kg cukru, nakrywamy gęstą gazą
i stawiamy w słońcu do momentu rozpuszczenia cukru. Zlać sok filtrując go i wymieszać z nalewką, rozlać do butelek i odstawić na trzy miesiące.
Osobiście robię tę nalewkę drugi rok z rzędu więc jest sprawdzona, a przepis dostałem kiedyś od teścia, który miał bzika na punkcie nalewek i win.
Nalewka Leśna
Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
Wróć do „15 chłopa i butelka rumu”
Przejdź do
- Witaj/Welcome
- ↳ Przywitalnia
- ↳ Często zadawane Pytania
- Żagle
- ↳ Żaglowce
- ↳ Jachty
- Forum modelarzy szkutniczych
- ↳ Stępka - czyli forum dla początkujących
- ↳ Stocznia - Żaglowce
- ↳ Stocznia - Statki i Okręty
- ↳ Stocznia - Modele kartonowe i fornirowe
- ↳ Stocznia - Modele w Butelkach
- ↳ Modelarnia
- ↳ Radio Cuda
- ↳ Projektowanie
- ↳ Literatura
- ↳ Narzędzia
- Wirtualna Modelarnia
- ↳ Projekt Dżonka
- ↳ Projekt Santa Maria
- ↳ Karl und Marie - pierwszy kurs internetowy w Polsce !!!
- ↳ Karl und Marie - Relacje z budowy
- ↳ Pomorski kuter pławnicowy
- Poradnik modelarza szkutnika
- ↳ Konkurs!!!
- ↳ Ogólne
- ↳ Warsztat
- Historia
- ↳ Historia żeglugi
- ↳ Wraki i archeologia morska
- ↳ Odkrycia geograficzne
- ↳ Muzeum
- Inne
- ↳ Hyde Park
- ↳ Ogłoszenia
- ↳ Testy i opisy
- ↳ Kosz
- ↳ 15 chłopa i butelka rumu