Orzechowa parmeńska

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wodzu
Posty: 29
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:56

Orzechowa parmeńska

Post autor: wodzu »

Dla załagodzenia sztormu, do którego wywołania się przyczyniłem, podaję sprawdzony przeze mnie w praktyce przepis na nalewkę z orzechów.

Składniki:
[ul][li]25 orzechów włoskich - jeszcze zielone, miękkie[/li][li]szklanka wody[/li][li]1,5 szklanki cukru[/li][li]0,25l spirytusu[/li][li]cytryna[/li][li]cynamon - najlepiej kawałek kory, ewentualnie łyżeczka proszku[/li][/ul]

Wykonanie:
Umyte orzechy ponakłuwać i włożyć do słoja. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, zagotować i wyszumować. Do gorącego syropu wlać spirytus. Zalać tym orzechy w słoju. Dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny i cynamon.
Słój zakręcić i postawić w słonecznym miejscu na dwa miesiące. Co jakiś czas mocno nim wstrząsać. Po tym czasie przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelek. Odstawić butelki na miesiąc.

Moje uwagi:
Zawartość słoja może odstraszać - burozielona breja.
Bardzo aromatyczna nalewka - niektórym może nie odpowiadać silny "ziołowy" zapach i smak.
Doskonale sprawdza się jako lekarstwo na bóle żołądka
ODPOWIEDZ