Dzika roza

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
inicjator
Posty: 125
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

Dzika roza

Post autor: inicjator »

Hej,
Przygotowania do zimy ida pelna para. Podczas weekendu, oprocz pracy przy statku, udalo sie zebrac prawie 10 kg surowca na trunki. Na szczescie dzika roza w tym roku obrodzila. Z wygladu owocow mozna wnioskowac, ze dobry trunek moze sie udac :P
Przepis:
2,5 kg dzikiej rozy
8 l wody
2,8 kg cukru
10 g kwasu cytrynowego
3 lyzki stolowe drozdzy winiarskich (suchych)

Po zakonczeniu fermentacji zacier do gara i przydeptac. pozniej tylko degustacja :)

Podczas zbiorow - swoja droga to niezly krzaczek
Obrazek

Zblizenie na owoce
Obrazek

Podczas wazenia
Obrazek

Pozdrawiam
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
Budrys
Posty: 577
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

O:Dzika roza

Post autor: Budrys »

Hej. B) Zbiór ciemną nocą jak "maryhy":sick: Dalsza procedura klasyczna?:dry:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
inicjator
Posty: 125
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

O:Dzika roza

Post autor: inicjator »

Budrys napisał:
Hej. B) Zbiór ciemną nocą jak "maryhy":sick: Dalsza procedura klasyczna?:dry:


Dalsza procedura klasyczna jak najbardziej, a ze ciemno, to tak sie zlozylo (bylo to kolo 20.30).

ps. To "maryhe" zbiera sie noca? ;)
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
inicjator
Posty: 125
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

O:Dzika roza

Post autor: inicjator »

Czesc zbiorow juz pracuje (4 balony o poj. 20 l. kazdy). Za 6 do 8 tygodni do gara i destylacja na kolumnie. Pozniej do lezakowania (bedzie pod choinke jak znalazl).
W ten weekend zebralem i przygotowalem owocow na dwie rozne nalewki. Jedna w gasiorku - z rozy z nasionami plus cukier. Druga w sloju - z miaszu rozy plus cukier. Chce zobaczyc czy jest jakas roznica i czy warto czyscic roze z nasion, a moze czyszczenie to tylko oszczednosc na spirycie. Otrzymanie 600 g. oczyszczonej rozy to ok 4 godziny roboty. Gasior i sloj zostana zalane spirytem za ok dwa tygodie. Na razie jest on po dwoch rektyfikacjach. Dodalem do niego pokruszonego wegla aktywowanego w celu usuniecia bimbrowego zapachu. W sobote czeka go filtracja, rozmieszanie z woda 50/50 plus trzecia rektyfikacja.
W sumie na 4 balony i dwie nalewki zebralem ok 30 kg. rozy. Reszta na zdjeciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
RobertR
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:56

Re: Dzika roza

Post autor: RobertR »

A mi z dzikiej róży zbieranej na plaży udało się zrobić takie coś. Może nie ma zbyt dużo procentów ale w smaku poezja. Musi to tylko jeszcze troszkę poleżakować.
20110224301.jpg
ODPOWIEDZ