Koga to strona miłośników modelarstwa szkutniczego. Znajdziesz tu wszystko, co jest Ci potrzebne do zbudowania modelu od podstaw. Pochwal się swoją pracą, zapytaj o opinię naszą społeczność, wymień się doświadczeniami. Jak znajdziesz chwilę - spotkaj się z nami w realu albo na shoutboxie. Serdecznie zapraszamy.

Zmiana napięcia zasilania

Czyli forum RC.

Zmiana napięcia zasilania

Postprzez krisrucza » 26 Sie 2018, 22:40

Witam Kolegów.Mam pytanie związane z zasilaniem w modelu.Chodzi mi o to ,że model będzie posiadał aku 12v a z tego co wiem(chyba że jestem w błędzie)odbiornik potrzebuje około 7 V .Pytanie -jak zmniejszyć napięcie?Jaki regulator zastosować do obsługi dwóch silników napędowych na 12v z wkrętarki z przekładnią?
Czy regulator zasilamy 12v?
Awatar użytkownika
krisrucza
 
Posty: 28
Rejestracja: 02 Lut 2018, 15:04
Miejscowość: Puck

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez rekmak » 27 Sie 2018, 07:17

Odbiorniki potrzebują przeważnie 5V. Takie napięcie dają regulatory osobnym wyjściem przez które sterowane są obroty silnika. Głównym wyjściem dają napięcie takie jakie ma akumulator na wejściu. Są regulatory do silników szczotkowych z wyjściem na 2 silniki. Poszukaj w sklepach.
rekmak
 
Posty: 371
Rejestracja: 21 Lis 2011, 19:53
Miejscowość: Bydgoszcz

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez futaba » 27 Sie 2018, 13:42

Jeśli potrzebujesz zasilić tylko układ odbiornika i serwo steru to w zupełności wystarczy Tobie BEC zawarty w regulatorze obrotów - jest to prosta przetwornica obniżająca napięcie z takiego jakie masz na akumulatorze zasilającym (w Twoim przypadku 12V) do napięcia zasilania odbiornika (zwykle jest to 5 lub 6V, ale są też regulatory z regulowanym napięciem BEC i tam może być nawet do 8V na wyjściu). Wtedy po prostu łączysz regulator z akumulatorem zasilającym i odbiornikiem i wszystko będzie już zasilone.
Co do regulatora to zależy jakie obciążenie będzie generował Twój napęd (prąd w układzie). Jeśli są to faktycznie silniki od zwykłej wkrętarki z przekładniami to w zupełności wystarczy Tobie regulator HobbyWing QuicRun 1060 WP, i naprawdę go polecam. Możesz go kupić w Polsce w tym sklepie https://rcpro.pl/product-pol-7106-Regulator-szczotkowy-Hobbywing-QuicRun-WP-1060-60A.html albo znacznie taniej na e-bay'u w Chinach https://www.ebay.com/itm/HobbyWing-QuicRun-1-10-Waterproof-Brushed-60A-ESC-4WD-RC-Car-Buggy-Touring-1060/142002983681?epid=1678055620&hash=item2110099301:g:XAQAAOSwf15aaZYr
Nie potrzebujesz regulatora z dwoma wyjściami, po prostu połącz silniki równolegle i tyle.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Awatar użytkownika
futaba
 
Posty: 405
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Warszawa/Białystok

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez krisrucza » 28 Sie 2018, 13:22

Dziękuję za odpowiedzi na moje trudne pytania :D
Mam jeszcze pytanie ,jaką aparaturę koledzy polecają?
Aparatura w miarę tania ,ale obsługująca dużo urządzeń.
Model docelowo ma mieć oświetlenie,strzelające rakiety ,obracane radary ,strzelające działo itp.
Czyli ful wypas :lol:
Awatar użytkownika
krisrucza
 
Posty: 28
Rejestracja: 02 Lut 2018, 15:04
Miejscowość: Puck

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez radek » 28 Sie 2018, 13:33

Jak tanio to proponuję aparaturę flysky są nawet 10-kanałowe w cenie kilkuset złotych na allegro, u chińczyka znajdziesz jeszcze taniej.
Na Allegro masz np taki:
https://allegro.pl/aparatura-flysky-fs- ... 87679.html
za 250 (nadajnik+odbiornik)
Ale coś z coś, jakość taka sobie.

Jak "dobrze" to proponuję Taranis, ale tu ceny raczej 1000 i więcej.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
radek
 
Posty: 774
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:55
Miejscowość: Warszawa

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez krisrucza » 28 Sie 2018, 17:22

Dzięki za odpowiedz ,tylko nie kumam że ilość kanałów w tej aparaturze to 6-10 domyślnie 6-tak jest w opisie .Nie kumaty jestem w tych kanałach ,o co w tym chodzi?
Awatar użytkownika
krisrucza
 
Posty: 28
Rejestracja: 02 Lut 2018, 15:04
Miejscowość: Puck

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez futaba » 28 Sie 2018, 19:14

Moim zdaniem w Twoim przypadku najrozsądniejszym linkiem RC będzie FrSky - ma najlepszy stosunek ceny do możliwości. Link FrSky transmituje pełne 16 kanałów proporcjonalnych i telemetrię. Z dostępnych na rynku nadajników FrSky najtańszy, który ma przełączniki i potencjometry do obsługi wszystkich kanałów jest Taranis X9D plus. Mam go od 3 lat i naprawdę szczerze polecam.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Awatar użytkownika
futaba
 
Posty: 405
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Warszawa/Białystok

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez rekmak » 28 Sie 2018, 21:00

Po tych Twoich pytaniach mam poważne obawy o ten full wypas. A jak wygląda popatrz tu: http://pfmrc.eu/index.php/topic/72137-h ... wa/page-17
rekmak
 
Posty: 371
Rejestracja: 21 Lis 2011, 19:53
Miejscowość: Bydgoszcz

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez rekmak » 29 Sie 2018, 15:52

Dodam jeszcze. Zapoznaj się funkcjami aparatur, co to jest S-BUS, czy zastosować jedną czy dwie aparatury jak w powyższym linku. No i czy to ma być model statku, nazwa, jaki duży, z małą czy dużą wypornością, pływający czy na półkę. Gotowy może ważyć 15-20 kg. A co za tym idzie z budżetem.
Nie chcę cię zniechęcać ale potrzeba dużo czasu mierzonego w latach, cierpliwości, pomieszczenia (warsztatu) głównie do tego celu, zapału, ciekawości jak dana część będzie wyglądać po zrobieniu, no i nauczysz się paru zawodów.
Zatoka Pucka jest dobrym akwenem na żaglówki. Najpierw RG-65, mniejsza a potem 1 metrowa bardziej odpowiednia na te fale.
rekmak
 
Posty: 371
Rejestracja: 21 Lis 2011, 19:53
Miejscowość: Bydgoszcz

 

Re: Zmiana napięcia zasilania

Postprzez taganc » 29 Sie 2018, 22:28

Rekmak z całym szacunkiem, ale kuźwa potrafisz zachęcić do pracy adepta w szkutnictwie, nie ma co. Od razu mu z grubej rury, gość pyta się o podstawy a Ty wyjeżdżasz Mu z jakimiś skrótami od których może się mózgownica zlasować.
Chopie langsam, powoli wszystko po kolei. Dozujmy wiedzę stopniowo.
Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
taganc
 
Posty: 250
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Gliwice

 

Następna

Wróć do Radio Cuda

Użytkownicy On-line

2 użytkowników i 616 gości online