Koga to strona miłośników modelarstwa szkutniczego. Znajdziesz tu wszystko, co jest Ci potrzebne do zbudowania modelu od podstaw. Pochwal się swoją pracą, zapytaj o opinię naszą społeczność, wymień się doświadczeniami. Jak znajdziesz chwilę - spotkaj się z nami w realu albo na shoutboxie. Serdecznie zapraszamy.

Tokarka

Tu pacujemy nad poradnikiem

O:Tokarka

Postprzez RomekS » 15 Paź 2009, 08:29

No to chyba skończyłem kopiarko-tokarkę. Zamocowałem oksalowe szydełko,
pomierzyłem odległości do wzorców, wkleiłem lub przykręciłem pozostałe drobne elementy.
Ważnym elementem jest gwoździk zabezpieczający przed wypadaniem
małej prowadnicy. Wypadnięcie wiąże się najczęściej z rozsypaniem kulek prowadnicy
i mozolnym składaniem. Ten gwoździk to rozwiązuje.
Teraz przygotuje kwadratowe beleczki i zacznę toczyć.
Fotki oczywiście załączę.

Na razie to chyba koniec budowy.

Dziękuję Kolegom za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

PS. Niestety dopadło mnie przeziębienie i muszę się trochę podleczyć,
toczenie musi poczekać....

Image



Image



Image



Image
Awatar użytkownika
RomekS
 
Posty: 3452
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:55
Miejscowość: Toruń

 

O:Tokarka

Postprzez Adam70 » 15 Paź 2009, 08:44

Tokareczka wyszła super :).
Wracaj do zdrowia szybko.
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Adam70
 
Posty: 309
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Hamburg

 

O:Tokarka

Postprzez Adam70 » 15 Paź 2009, 08:45

Tokareczka wyszła super :).
Wracaj do zdrowia szybko.
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Adam70
 
Posty: 309
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Hamburg

 

O:Tokarka

Postprzez kagra » 15 Paź 2009, 08:48

Romek,życzę zdrowia i czekam z niecierpliwością na inaugurację toczenia.Przed wypadaniem kulek w prowadnicy zrobiłem punktakiem wgłębienie.To też rozwiązuje sprawę.

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
kagra
 
Posty: 1326
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Ozimek

 

O:Tokarka

Postprzez RomekS » 15 Paź 2009, 10:54

Dzięki śliczne.

Jedną armatkę jednak na próbę wytoczyłem.
Tokarka działa. Można robić.

Następne toczenia powinny być lepsze.
Ta to pierwsza próbna.

Image



Image


KONIEC
Awatar użytkownika
RomekS
 
Posty: 3452
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:55
Miejscowość: Toruń

 

O:Tokarka

Postprzez Mitenka » 26 Paź 2009, 23:39

Witam,
Czy tylko ja mam problem z odczytaniem plików dotyczących budowy tokarki? Widać tylko 1/4 rysunku na arkuszu... Budowa tokareczki staję się przez to o 3/4 trudniejsza ;)
Pozdrawiam
Mitenka
______________________________________________________

W stoczni: San Juan Nepomuceno AL
Awatar użytkownika
Mitenka
 
Posty: 50
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Kraków

 

O:Tokarka

Postprzez RomekS » 27 Paź 2009, 09:00

Budując tokarkę napisałem 11.10.2009 :
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,34514/catid,520/limit,6/limitstart,66/

"Zamieściłem plany na Kodze w pdf ale muszę zmienić bo
widać tylko to co jest na A4.
Nie mogłem zmniejszać całości do A4
bo zastosowałem dynamiczne wymiarowanie w Corelu
i wtedy skala musi być 1:1.
Ale poprawię.


Proszę moderatora o skasowanie dotychczasowych rysunków tokarki
w dziale "Pliki do pobrania"
i ewentualnie założenie katalogu z nazwa np Tokarka gdzie umieszczę
zwymiarowane plany w skali 1:1.


Ale moderatorzy maja to gdzieś.

No chyba, że tylko Admin może takie "cóś zrobic"
Awatar użytkownika
RomekS
 
Posty: 3452
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:55
Miejscowość: Toruń

 

O:Tokarka

Postprzez Mitenka » 27 Paź 2009, 09:29

Dziękuję za informację. Już się bałam że to ja jestem jakaś "ograniczona" w zakresie obsługi pdf'ów.
Przywróciłeś mi wiarę w siebie! :P
Mitenka
______________________________________________________

W stoczni: San Juan Nepomuceno AL
Awatar użytkownika
Mitenka
 
Posty: 50
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Kraków

 

Re: Tokarka

Postprzez kejsi » 04 Sty 2013, 12:58

Witam.

Przeanalizowałem Romku cały wątek z budowy twojej tokarki i jestem pod wrażeniem. Z wielu podpowiedzi jeszcze skorzystam. Pod koniec tej relacji Kaziu pisze o przesuwanym wzorniku i jego regulacji. Mam prośbę. Czy mógłbyś Kaziu pokazać kilka zdjęć przedstawijących tę regulację. Czy jest to na śrubie, czy wystarczy tylko rowek.

Pozdrawiam Kazimierz.
Awatar użytkownika
kejsi
 
Posty: 256
Rejestracja: 19 Paź 2011, 17:51
Miejscowość: Lidzbark Welski

 

Re: Tokarka

Postprzez kagra » 04 Sty 2013, 14:07

Witaj Kejsi.
Jeśli chodzi o tokarko-kopiarki,to mam dwie.Jedną wcześniejszą na szlifierce i koniku z
silniczka samolotowego.Ta mi służy do toczenia bardzo małych elementów np.nagle i
tralki.Druga wchodzi w skład zestawu modelarskiego(4 w 1)Ta z kolei toczy nieco
większe detale.W obu przypadkach zastosowałem regulowany przesuw
wzornika.Bardzo prosty do wykonania.Śruba pociągowa przechodzi przez nakrętkę wklejoną na stałe w górną sklejkę.Sklejka leży na kątownikach aluminiowych.W drugim przypadku wycięte są dwie szczeliny i dodatkowe kątowniki.Podczas przesuwu zero luzów.Wrzucam parę zdjęć dla zobrazowania.Romek się chyba nie pogniewa,że w jego relacji.Pozdrawiam.K.
Załączniki
DSC02037.JPG
DSC02037.JPG (138.62 KiB) Obejrzany 4290 razy
DSC02042.JPG
DSC02042.JPG (133.62 KiB) Obejrzany 4290 razy
DSC02043.JPG
DSC02043.JPG (146.98 KiB) Obejrzany 4290 razy
DSC02046.JPG
DSC02046.JPG (136.71 KiB) Obejrzany 4290 razy
Awatar użytkownika
kagra
 
Posty: 1326
Rejestracja: 04 Gru 2010, 22:56
Miejscowość: Ozimek

 

PoprzedniaNastępna

Wróć do Warsztat

Użytkownicy On-line

0 użytkowników i 287 gości online