Koga to strona miłośników modelarstwa szkutniczego. Znajdziesz tu wszystko, co jest Ci potrzebne do zbudowania modelu od podstaw. Pochwal się swoją pracą, zapytaj o opinię naszą społeczność, wymień się doświadczeniami. Jak znajdziesz chwilę - spotkaj się z nami w realu albo na shoutboxie. Serdecznie zapraszamy.

wręgi

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski

wręgi

Postprzez mrowka » 18 Sty 2007, 09:04

:dry: jak pomniejszyć wręgi o grubość poszycia?:angry:
    mrowka

Odp:wręgi

Postprzez stefan » 18 Sty 2007, 09:46

Najprosciej to przekalkowac kazda wrege na karton i za pomoca takiego (np.) "przyrzadu" obrysowujesz wrege, odejmujac tyle ile wynosi grubosc listewki ktora bedziesz kadlub oklejal
    Image
    Image
    Awatar użytkownika
    stefan

Miejscowość: polska

Postprzez stefan » 18 Sty 2007, 09:47

Najprosciej to przekalkowac kazda wrege na karton i za pomoca takiego (np.) "przyrzadu" obrysowujesz wrege, odejmujac tyle ile wynosi grubosc listewki ktora bedziesz kadlub oklejal
    Awatar użytkownika
    stefan

Miejscowość: polska

Postprzez oksal » 18 Sty 2007, 09:52

stefan napisał:

No to ja już nie muszę robić fotki do swojej odpowiedzi:), która by była dokładnie taka sama

PS
    Stefan tak czułem ze to karaka z PM 147. Ile już jej zrobiłeś?
    Awatar użytkownika
    oksal

Miejscowość: Zbylitowska Góra |wieś:) pod Tarnowem

Postprzez mrowka » 18 Sty 2007, 12:16

Dzięki trochę mi sie rozjasniło, rozumiem, że przekalkowaną na papier wręgę wycinam a i drewniany koniec tego przyżądu przenieszczamrównolegle do krewędzi. Przepraszam ale mam jeszcze jedno pytanie: Jak odwzorowac przy przekrojach poprzecznych 9liniach teoretycznych kadłuba), profil poprzeczny pokładu? Czy od krawędzi wręgi prowadzimy poprostu linię prostopadłą do odi symetrii. z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
    mrowka

Wróć do Modelarnia

Użytkownicy On-line