|
|
|
|
Frezarka CNC 2 - do zastosowań modelarskich
20 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Frezarka CNC 2 - do zastosowań modelarskich
Witam,
zdopingowany przez Marka ukończyłem nieco inną wersję frezarki cnc do zastosowań modelarskich.
Założenia były takie:
a) Małe pole robocze
b) spora precyzja (ale tu pojawia sie problem z definicją spora .
c) niskie koszty (ale to nie jest priorytet, pierwszą chciałem zmieścić w 2kPLN)
d) frezeraka do drążenia w miękkich materiałach (dwuskładnikowe masy modelarskie). Raczej nie przewiduję metali (może alu, ale na tym etapie nie planuję frezowania metali).
Cel:
a) Zajmuję się modelarstwem (głównie figurkowym). Sam wykonuję figurki i męczy mnie
wykonywanie szczególnie detali (np. klamra u pasa, orzełek itp.). Stąd sobie pomyślałem, że takie rzeczy można narysować na komputerze i potem je wyfrezować
Poniżej dla zorientowania się co to jest modelarstwo figurkowe kilka linków
(portal -> http://figurki.org) I kilka figurek niepomalowanych (figurki wysokości 50-70mm)
1 2 3 4 5 6
Całość relacji złożyłem w artykuł:
cz.1 -> http://figurki.org/content/view/146/130/
cz.2 -> http://figurki.org/content/view/148/130/
cz.3 -> http://figurki.org/content/view/160/130/
Mam nadzieję, że i taka relacja komuś z was się przyda. Myślę, że tę frezarkę można także spokojnie zastosować do modelarstwa szkutniczego. Pozdrawiam, Piotr Czyż
zdopingowany przez Marka ukończyłem nieco inną wersję frezarki cnc do zastosowań modelarskich.
Założenia były takie:
a) Małe pole robocze
b) spora precyzja (ale tu pojawia sie problem z definicją spora .
c) niskie koszty (ale to nie jest priorytet, pierwszą chciałem zmieścić w 2kPLN)
d) frezeraka do drążenia w miękkich materiałach (dwuskładnikowe masy modelarskie). Raczej nie przewiduję metali (może alu, ale na tym etapie nie planuję frezowania metali).
Cel:
a) Zajmuję się modelarstwem (głównie figurkowym). Sam wykonuję figurki i męczy mnie
wykonywanie szczególnie detali (np. klamra u pasa, orzełek itp.). Stąd sobie pomyślałem, że takie rzeczy można narysować na komputerze i potem je wyfrezować
Poniżej dla zorientowania się co to jest modelarstwo figurkowe kilka linków
(portal -> http://figurki.org) I kilka figurek niepomalowanych (figurki wysokości 50-70mm)
1 2 3 4 5 6
Całość relacji złożyłem w artykuł:
cz.1 -> http://figurki.org/content/view/146/130/
cz.2 -> http://figurki.org/content/view/148/130/
cz.3 -> http://figurki.org/content/view/160/130/
Mam nadzieję, że i taka relacja komuś z was się przyda. Myślę, że tę frezarkę można także spokojnie zastosować do modelarstwa szkutniczego. Pozdrawiam, Piotr Czyż
- Piotr Czyz
-
O:Frezarka CNC 2 - do zastosowań modelarskich
Piotr !
Gratuluję udanej maszynki !!!
Z niecierpliwością czekam na czwartą część artykułu o modyfikacji .
Jeżeli możesz to pokaż jakiś film z frezowania .
Z jakimi prędkościami frezujesz , jakie prędkości przy G00 ?
(G00 - szybki przesuw - pozycjonowanie )
no ogólnie podaj garść szczegółów technicznych ?!
Gratuluję udanej maszynki !!!
Z niecierpliwością czekam na czwartą część artykułu o modyfikacji .
Jeżeli możesz to pokaż jakiś film z frezowania .
Z jakimi prędkościami frezujesz , jakie prędkości przy G00 ?
no ogólnie podaj garść szczegółów technicznych ?!
-

Marecki - Posty: 378
- Miejscowość: Poznań
-
Czesc,
>>Gratuluję udanej maszynki !!!
Dzięki, inspiracja przyszła od Ciebie :)
>>Z niecierpliwością czekam na czwartą część artykułu o modyfikacji .
To pewnie w najbliższych tygodniach.
>>Jeżeli możesz to pokaż jakiś film z frezowania .
Ok, coś w przyszłym tygodniu zamieszczę (na razie mam rozkręconą maszynę totalnie, bo ją modyfikuję i czekam na dorobienie niektórych części).
>>Z jakimi prędkościami frezujesz , jakie prędkości przy G00 ?
Ustawiłem na początek 3mm/s, potem 2mm/s (prędkości maksymalne silników, z małym dojściem przyspieszenia) - i z taką prędkością mi frezuje (chyba też pozycjonuje). Z powodu niedużego pola roboczego, prędkości nie są dla mnie priorytetem i nie starałem się mocno działać na tym polu
>>no ogólnie podaj garść szczegółów technicznych ?!
OK, ale jakich? Na razie pole robocze, x-> 46mm, y->100mm, z -> 70mm.
Silniki i frezarka jak w opisie. Po modyfikacjach pole robocze zostanie zwiększone na osi x-> 96.
Pozdrawiam, Piotr
>>Gratuluję udanej maszynki !!!
Dzięki, inspiracja przyszła od Ciebie :)
>>Z niecierpliwością czekam na czwartą część artykułu o modyfikacji .
To pewnie w najbliższych tygodniach.
>>Jeżeli możesz to pokaż jakiś film z frezowania .
Ok, coś w przyszłym tygodniu zamieszczę (na razie mam rozkręconą maszynę totalnie, bo ją modyfikuję i czekam na dorobienie niektórych części).
>>Z jakimi prędkościami frezujesz , jakie prędkości przy G00 ?
Ustawiłem na początek 3mm/s, potem 2mm/s (prędkości maksymalne silników, z małym dojściem przyspieszenia) - i z taką prędkością mi frezuje (chyba też pozycjonuje). Z powodu niedużego pola roboczego, prędkości nie są dla mnie priorytetem i nie starałem się mocno działać na tym polu
>>no ogólnie podaj garść szczegółów technicznych ?!
OK, ale jakich? Na razie pole robocze, x-> 46mm, y->100mm, z -> 70mm.
Silniki i frezarka jak w opisie. Po modyfikacjach pole robocze zostanie zwiększone na osi x-> 96.
Pozdrawiam, Piotr
- Piotr Czyz
-
>>>>Z niecierpliwością czekam na czwartą część artykułu o modyfikacji .
>> To pewnie w najbliższych tygodniach.
Daj znać na forum .
>>>>Z jakimi prędkościami frezujesz , jakie prędkości przy G00 ?
>>Ustawiłem na początek 3mm/s, potem 2mm/s (prędkości maksymalne silników, z małym dojściem przyspieszenia) - i z taką prędkością mi frezuje (chyba też pozycjonuje). Z powodu niedużego pola roboczego, prędkości nie są dla mnie priorytetem i nie starałem się mocno działać na tym polu
Pole robocze nie jest duże , ale frezowanie małego elementu
(kilka centymetrów kwadratowych)
z gęstym wierszowaniem może zająć kilka godzin,
dlatego warto czasem przyśpieszyć maszynkę .
>> To pewnie w najbliższych tygodniach.
Daj znać na forum .
>>>>Z jakimi prędkościami frezujesz , jakie prędkości przy G00 ?
>>Ustawiłem na początek 3mm/s, potem 2mm/s (prędkości maksymalne silników, z małym dojściem przyspieszenia) - i z taką prędkością mi frezuje (chyba też pozycjonuje). Z powodu niedużego pola roboczego, prędkości nie są dla mnie priorytetem i nie starałem się mocno działać na tym polu
Pole robocze nie jest duże , ale frezowanie małego elementu
(kilka centymetrów kwadratowych)
z gęstym wierszowaniem może zająć kilka godzin,
dlatego warto czasem przyśpieszyć maszynkę .
-

Marecki - Posty: 378
- Miejscowość: Poznań
-
Witam
aktualnie sprzedaję swoją maszynkę, gdyby ktoś był zainteresowany to proszę o kontakt na priv -> piotr@czyz.org.pl
Pozdrawiam, Piotr
aktualnie sprzedaję swoją maszynkę, gdyby ktoś był zainteresowany to proszę o kontakt na priv -> piotr@czyz.org.pl
Pozdrawiam, Piotr
- Piotr Czyz
-
Witam.
Czemu sprzedajesz swoja frezarke?
Gdzie kupiles frezarke MF70 w takiej cenie? Jak sie w ogole sprawowala? Probowales takich materialow jak mosiadz czy nowe srebro?
Pozdrawiam
Czemu sprzedajesz swoja frezarke?
Gdzie kupiles frezarke MF70 w takiej cenie? Jak sie w ogole sprawowala? Probowales takich materialow jak mosiadz czy nowe srebro?
Pozdrawiam
- wolfik
-
Witam
>>Czemu sprzedajesz swoja frezarke?
Bo niestety CNC wciąga :) i będę robił następną frezarkę (ale może i tokarkę cnc) - marzy mi się czwarta i piąta oś swobody.
>Gdzie kupiles frezarke MF70 w takiej cenie?
Ebay
>Jak sie w ogole sprawowala?
Bardzo dobrze - nadal się sprawuje :). fajnie chodzi, nie jest głośna, no i jest na biurko :)
>Probowales takich materialow jak mosiadz czy nowe srebro?
Nie, nawet nie mam takich materiałów w domu. Na ebayu są filmy z proxxonami cnc w różnych zastosowaniach.
Pozdrawiam,
Piotr
P.S. W razie innych pytań - smiało :). Aktualnie przerobiłem jeszcze frezarkę i zamiast 50mm ma 100mm pola roboczego (mniej wiecej 140x100 x-y)
>>Czemu sprzedajesz swoja frezarke?
Bo niestety CNC wciąga :) i będę robił następną frezarkę (ale może i tokarkę cnc) - marzy mi się czwarta i piąta oś swobody.
>Gdzie kupiles frezarke MF70 w takiej cenie?
Ebay
>Jak sie w ogole sprawowala?
Bardzo dobrze - nadal się sprawuje :). fajnie chodzi, nie jest głośna, no i jest na biurko :)
>Probowales takich materialow jak mosiadz czy nowe srebro?
Nie, nawet nie mam takich materiałów w domu. Na ebayu są filmy z proxxonami cnc w różnych zastosowaniach.
Pozdrawiam,
Piotr
P.S. W razie innych pytań - smiało :). Aktualnie przerobiłem jeszcze frezarkę i zamiast 50mm ma 100mm pola roboczego (mniej wiecej 140x100 x-y)
- Piotr Czyz
-
Tak myslalem ze ebay.
Jak zmieniles wielkosc pola roboczego? Zmieniles stol krzyzowy?
Pozdrawiam
PS.
Czlowiek ledwie szczeke zebral z podlogi na widok frezarki a tu juz mu z tokarka CNC wyjezdzaja. Nieludzkie forum.
Relacja z budowy tokarki tez bedzie?
Jak zmieniles wielkosc pola roboczego? Zmieniles stol krzyzowy?
Pozdrawiam
PS.
Czlowiek ledwie szczeke zebral z podlogi na widok frezarki a tu juz mu z tokarka CNC wyjezdzaja. Nieludzkie forum.
Relacja z budowy tokarki tez bedzie?
- wolfik
-
>>Jak zmieniles wielkosc pola roboczego? Zmieniles stol krzyzowy?
Nie, stolik jest ten sam - zrobiłem małe przedłużki - i stolik lekko wyjeżdza na piórze jaskółczym. Prosta modyfikacja - ale skuteczna - zakładka jest na tyle mała, że nie powoduje zauważalnych zmian precyzji
>>Tokarka CNC. Relacja z budowy tokarki tez bedzie?
No pewnie będzie, ale w momencie kiedy zbiorę $ na torkarkę - stąd chęć sprzedaży tej mini-frezarki.
Pozdrawiam, Piotr
Nie, stolik jest ten sam - zrobiłem małe przedłużki - i stolik lekko wyjeżdza na piórze jaskółczym. Prosta modyfikacja - ale skuteczna - zakładka jest na tyle mała, że nie powoduje zauważalnych zmian precyzji
>>Tokarka CNC. Relacja z budowy tokarki tez bedzie?
No pewnie będzie, ale w momencie kiedy zbiorę $ na torkarkę - stąd chęć sprzedaży tej mini-frezarki.
Pozdrawiam, Piotr
- Piotr Czyz
-
Witam ponownie.
Powiedz mi, czy jesli na tej frezarce (MF70) chcialbym uzyskac pole robocze X do 20 cm (Y i Z w zupelnosci wystarcza mi fabryczne) to raczej na pewno musialbym zmienic stol, nie?
Pozdrawiam
Tomek Wilk
PS.
Przegladalem ebay i jest tam kilka gotowych frezarek CNC zbudowanych na MF70.
Czy tokarke tez bys budowal na sprzecie Proxxona?
Powiedz mi, czy jesli na tej frezarce (MF70) chcialbym uzyskac pole robocze X do 20 cm (Y i Z w zupelnosci wystarcza mi fabryczne) to raczej na pewno musialbym zmienic stol, nie?
Pozdrawiam
Tomek Wilk
PS.
Przegladalem ebay i jest tam kilka gotowych frezarek CNC zbudowanych na MF70.
Czy tokarke tez bys budowal na sprzecie Proxxona?
- wolfik
-
20 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Użytkownicy On-line
4 użytkowników
i 28 gości