Koga to strona miłośników modelarstwa szkutniczego. Znajdziesz tu wszystko, co jest Ci potrzebne do zbudowania modelu od podstaw. Pochwal się swoją pracą, zapytaj o opinię naszą społeczność, wymień się doświadczeniami. Jak znajdziesz chwilę - spotkaj się z nami w realu albo na shoutboxie. Serdecznie zapraszamy.

Strona główna Forum Forum modelarzy szkutniczych Modelarnia Imitacja smolowania desek pokładowych

Imitacja smolowania desek pokładowych

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski

Imitacja smolowania desek pokładowych

Postprzez Adam70 » 10 Lip 2007, 07:30

Witam. Przeglądałem relację z budowy różnych modeli i nurtuje mnie jedna sprawa - imitacja smołowania pomiędzy deskami pokładowymi. W tej chwili jestem na etapie sklejania pokładów i zastanawiam sie, co najlepiej użyć. Jest kilka technik i pewnie znacie je wszystkie. Jak Wam się wydaje, która z nich daje najlepsze efekty? Próbowałem z kordonkiem, ale niszczył się podczas szlifowania pokładu (nie był nasączony klejem). Następnie próbowałem z czarnym papierem - klapa podczas szlifowania pobrudził mi deski pokładowe. Nie próbowałem tylko z czarnym markerem, obawiam się, że podczas lakierowania może sie rozpuścić i też nic z tego nie będzie. Jest jeszcze klisza fotograficzna ale jakoś nie jestem przekonany :unsure: Może ktoś zna jeszcze jakąś inną technikę???

Pomocy!!!
    Pozdrawiam Adam

W stoczni:
    HMS Victory
    HMS Alert
    Awatar użytkownika
    Adam70

Miejscowość: Kielce

Odp:Imitacja smolowania desek pokładowych

Postprzez JurekBin » 10 Lip 2007, 07:40

Możesz jeszcze pomalować deski duże po bokach i potem je pociąć już na małe listwy pokładowe tak że boki są czarne.
    Czyli docinasz sobie deseczkę np. 15 cm długości 6-7 cm szerokości i grubości takiej jak ma wyjść Twoja szerokość listwy pokładowej np. 5mm.
    Pryskasz czarnym sprayem po dużych powierzchniach i po wyschnięciu tniesz.
    Ja tej metody w Wodniku użyłem popatrz sobie tam.
    Awatar użytkownika
    JurekBin

Miejscowość: Wiedeń

Postprzez Adam70 » 10 Lip 2007, 07:50

Faktycznie to też jest sposób ;) - jest tylko jedno male ale dopiero czekam na piłę, potem musze porobić próby żeby dojść do jakiejś wprawy. Wszystko jeszcze przedemną :laugh: :laugh: :laugh:
    Pozdrawiam Adam

W stoczni:
    HMS Victory
    HMS Alert
    Awatar użytkownika
    Adam70

Postprzez Tomek Aleksinski » 10 Lip 2007, 07:53

JurekBin napisał:
    Możesz jeszcze pomalować deski duże po bokach i potem je pociąć już na małe listwy pokładowe tak że boki są czarne.
    Czyli docinasz sobie deseczkę np. 15 cm długości 6-7 cm szerokości i grubości takiej jak ma wyjść Twoja szerokość listwy pokładowej np. 5mm.
    Pryskasz czarnym sprayem po dużych powierzchniach i po wyschnięciu tniesz.
    Ja tej metody w Wodniku użyłem popatrz sobie tam.

Tak jak tu:

http://www.ship-modelers-assn.org/tps9802a.htm
    Awatar użytkownika
    Tomek Aleksinski

Postprzez Aqarius » 10 Lip 2007, 09:16

Spróbuj miękkim ołówkiem przerysować obie krawędzie. Szybka metoda i efekt niezły.

Aqa
    Aqarius

Postprzez Adam70 » 10 Lip 2007, 09:29

Aqarius napisał:
    Spróbuj miękkim ołówkiem przerysować obie krawędzie. Szybka metoda i efekt niezły.

Aqa

Tylko pytanko - czy podczasz szlifowanie grafit nie pobrudzi desek ?:S
    Pozdrawiam Adam

W stoczni:
    HMS Victory
    HMS Alert
    Awatar użytkownika
    Adam70

Postprzez Aqarius » 10 Lip 2007, 11:10

Bez obaw hehe, zresztą sam spróbuj!
    Aqarius

Postprzez mirek » 10 Lip 2007, 11:55

Jeżeli obawiasz się zabrudzenia ołówkiem to spróbuj metody Stefana czyli czarną kredkę.

Image

Image

Image

Efekt jak widzisz bardzo dobry i śmiało możesz go zastosować , koledzy podali ci kilka sposobów a wybór należy do ciebie :) :)
    Pozdrawiam Mirek Rybus
    Awatar użytkownika
    mirek

Miejscowość: Łódź

Postprzez Adam70 » 10 Lip 2007, 12:06

Wielkie dzieki Wszystkim za rady. Jestem zobowiązany ;)
    Pozdrawiam Adam

W stoczni:
    HMS Victory
    HMS Alert
    Awatar użytkownika
    Adam70

Postprzez awas » 10 Lip 2007, 17:59

Jeśli mozna dodać
    wybór będzie zależał przede wszystkim od skali i od tego czy musisz wycinać poszczególne listwy indywidualnie.

Jesli budujesz w dużej skali to chyba przekładki z papieru bedą najlepsze. Mój model jest w 1:36 i po próbach zdecydowałem sie na papier. Ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedniego czarnego papieru używam papieru drukarkowego zabarwionego bejcą alkoholowa na czarno.
    Jeśli skala jest mniejsza a musisz docinać deseczki tak jak na zdjęciach pokazanych przez Mirka to spróbuj z ołówkiem lub kredka. Na zdjeciach efekt jest znakomity. Ja próby robiłem z czarna kredka kosmetyczną, "pozyczoną" od koleżanki szefowej.
    Jeśli nie musisz wycinać każdej deseczki z osobna to metoda pokazana przez Jurka i Tomka będą najbardziej wydajne. Ja uzywałem gęstej farby akrylowej.

Pozdrawiam
    Artur
    Awatar użytkownika
    awas

Miejscowość: Świdnik

Następna

Wróć do Modelarnia

Użytkownicy On-line